Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Ανέκαθεν υπήρξα εναντίον των ποσοστώσεων καθώς τις θεωρούσα «προσβλητικό» μέτρο για τις γυναίκες (ή/ και για τους νέους όπου ισχύει). Πάντα πίστευα πως υπάρχουν άξιες γυναίκες (και άντρες – για να μην παρεξηγηθώ) σε όλους τους τομείς (πολιτική, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο) και πως ο κόσμος (ή οι εκάστοτε αρμόδιοι) θα έπρεπε να τις εκλέγει (ή να τις διορίζει) βάσει προσόντων και ωφελιμότητας προς τα κοινά και τότε έχω την πεποίθηση πως θα υπήρχε και αριθμητική ισότητα στην εκπροσώπηση.

Δυστυχώς, αυτό θα συνέβαινε μόνο σε μια ιδανική κοινωνία και στο δικό μου συννεφάκι!

Στην

πραγματικότητα ο κόσμος δεν εμπιστεύεται (κακώς) τις γυναίκες. Ακόμη και οι ίδιες οι γυναίκες (είτε λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης προς το φύλο μας είτε λόγω κουλτούρας) θεωρούν τους άντρες πιο άξιους για να ηγούνται.

Έτσι, σκεπτόμενη πιο τεχνοκρατικά και μελετώντας παραδείγματα άλλων χωρών (κυρίως Σκανδιναβικών) κατέληξα πως η ποσόστωση αποτελεί αναγκαίο κακό, τουλάχιστον στην αρχή. Είναι απαραίτητο να δοθεί βήμα στις γυναίκες για να μπορέσουν επιτέλους να αποδείξουν ότι αξίζουν. Για να μπορέσουν και οι υπόλοιπες να παραδειγματιστούν και να διεκδικήσουν τόσο τα δικαιώματά τους όσο και θέσεις στην πολιτική και επαγγελματική αρένα.

Χαιρετίζω λοιπόν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για ποσόστωση 30% αναφορικά με την εκπροσώπηση του κάθε φύλου στους ημικρατικούς οργανισμούς και ευελπιστώ πως αυτό θα ισχύσει σύντομα και για τις εκλογικές διαδικασίες (ποσόστωση τόσο για τις θέσεις στα ψηφοδέλτια όσο και μετά την εκλογική διαδικασία). Σε αυτή την περίπτωση ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Η Δρ. Μαρία Σωκράτους είναι ειδική σε θέματα φύλου, Young BPW Europe Representative, Ταμίας της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα