Ουγγαρία: Άκυρο το δημοψήφισμα

Παρά το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε την ανακατανομή προσφύγων
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα exit poll που είδε το φως της δημοσιότητας λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών, μόλις το 45% των Ούγγρων φαίνεται πως προσήλθαν στις κάλπες

Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι Ούγγροι προκειμένου να τοποθετηθούν επί ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος

για το εάν αποδέχονται ή όχι την ανακατανομή προσφύγων προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν τάχθηκαν κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης που προωθεί η Κομισιόν, σε ποσοστό που φαίνεται να φτάνει το 95%, εντούτοις, το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως, σύμφωνα με αποτελέσματα exit-poll που έγινε, μόλις το 45% των Ούγγρων προσήλθαν στις κάλπες και ως εκ τούτου ακυρώνεται λόγω χαμηλής συμμετοχής. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γεργκέλι Γκουλίας. Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί, στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

Τι σημαίνει
Πάντως, εάν επιβεβαιωθεί η χαμηλή προσέλευση, αφού την ώρα που ετοιμαζόταν το άρθρο, δεν είχαν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, τότε αυτόματα θα περιοριστούν οι δυνατότητες του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική.

«Νομίζω ότι η συμμετοχή θα ανέλθει σε περίπου 40%. Αυτό συνιστά ένα φιάσκο για τον Βίκτορ Όρμπαν και την κυβέρνησή του», δήλωσε ο Αττίλα Γιούχαζ, αναλυτής της Political Capital. Ο ειδικός πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις αυτές πως τα ποσοστά συμμετοχής θα κυμανθούν μεταξύ 44% έως 46% βασίζονται σε στοιχεία που είναι προς το παρόν διαθέσιμα.

Το κάλεσμα Όρμπαν
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός δήλωσε μετά την άσκηση του δικαιώματός του ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες, ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Και θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλουμε να ζούμε μαζί», συμπλήρωσε. Επίσης, σε ανοικτή επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στην ουγγρική εφημερίδα «Magyar Idok», ο Όρμπαν κάλεσε για πολλοστή φορά τους πολίτες της χώρας του να στείλουν στην ΕΕ το μήνυμα ότι οι πολιτικές της όσον αφορά τη μετανάστευση είναι εσφαλμένες και απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι επαφίεται μόνο σε εμάς, τους Ευρωπαίους πολίτες, είτε να αναγκάσουμε την Ένωση να λογικευτεί είτε να την αφήσουμε να αυτοκαταστραφεί», έγραψε ο Όρμπαν. Εξήγγειλε, ακόμη, ότι ο στόχος του τους επόμενους μήνες θα είναι να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν τη μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

«Ανακινούν την ξενοφοβία»
Σημειώνεται πως ενώ η Βουδαπέστη επιμένει ότι η πολιτική όσον αφορά τη μετανάστευση πρέπει να χαράσσεται από τα εθνικά κράτη, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι ενσταλάζει τον φόβο στους πολίτες, ανακινεί την ξενοφοβία και κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες στα σύνορα. Την Παρασκευή, περίπου 1.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη εναντίον του δημοψηφίσματος. Η σκληρή προσέγγιση του Όρμπαν στο ζήτημα βρήκε συμμάχους σε άλλα κράτη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Σουλτς: Επικίνδυνο παιγνίδι
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέστησε χθες την προσοχή για το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Ουγγαρίας. «Η Ουγγαρία δεν οφείλει να υποδεχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανακατανομής, παρά μόνο περίπου 2.000 πρόσφυγες. Το να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα πάνω σε αυτό είναι επικίνδυνο παιγνίδι», δήλωσε ο Σουλτς στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο «Funke».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν παίζει «με μια θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους ηγέτες άλλων χωρών να απευθυνθούν στον Όρμπαν και «να πουν στον συνάδελφό τους: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», εκτιμά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δεν έχει κάτι να προτείνει
Αξίζει, πάντως, να τονιστεί πως η Ουγγαρία δεν έχει προτείνει μέχρι σήμερα καμιά θέση υποδοχής και, αν το «όχι» κερδίσει στο δημοψήφισμα, θα θεωρήσει πως έχει απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε αυτή την εβδομάδα πως το δημοψήφισμα αυτό δεν θα έχει κανέναν νομικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για ένα νέο πλήγμα στη νομιμότητα των σχεδίων της ΕΕ και στην ενότητα των μελών της, που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από διαδοχικά σοκ, μεταξύ των οποίων η χειρότερη μεταναστευτική κρίση από το 1945 και η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό των «28».

Keywords
Τυχαία Θέματα