Παπαδάκης: Στο πλευρό της Κύπριας Επιτρόπου

Θα σταθούμε στο πλευρό της Κύπριας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου στο βαθμό που μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο παραγωγική για το καλό των Ευρωπαίων πολιτών και κατ’ επέκταση των Κυπρίων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

«Ας μην λησμονούμε  ότι η Κύπρος έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα υγείας και τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εφαρμογή το ΓεΣΥ

με αρκετά προβλήματα, αλλά με προοπτικές για να προχωρήσει, να είναι βιώσιμο και λειτουργικό για τους πολίτες της Κύπρου, οι οποίοι χρήζουν μίας αξιοπρεπούς παροχής υπηρεσιών είναι υγείας», ανέφερε.

Γενικότερα για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι σημαντική είναι η ανάληψη της Αντιπροεδρίας από τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο χαρακτηρίζει «μία προσωπικότητα, η οποία ήταν γνωστή στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών θεσμών, ο οποίος κατέχει εμπειρία, γνώσεις και  διασυνδέσεις».

«Θέλω να πιστεύω ότι θα έχει θετικό έργο και βεβαίως το ίδιο θέλω να πιστεύω και για τη δική μας Επίτροπο», ανέφερε.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης θεωρεί τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, μια Επιτροπή που ασχολείται με θέματα που είναι στην κορωνίδα των προτεραιοτήτων της ΕΕ, ως επιτυχία στην νέα του θητεία. Ανέφερε πως ύστερα από δύσκολη προσπάθεια, έγινε κατορθωτή η συμμετοχή στην συγκεκριμένη Επιτροπή, η οποία ήταν περιζήτητη από όλες τις χώρες.

«Διότι αντιλαμβάνεστε ότι τα θέματα που εξετάζει είναι στην κορωνίδα των ζητημάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά το θερμό φετινό καλοκαίρι. Θα προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση τέτοιων πολιτικών ούτως ώστε να προστατέψουμε πραγματικά το περιβάλλον γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε φτάσει πλέον στην ώρα μηδέν σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι δυστυχώς, στον τόπο μας έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος όπως η ανακύκλωση των απορριμμάτων και οικιακών αποβλήτων και η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Βεβαίως σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που προέχει είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και από τα αεροπλάνα και από τα αυτοκίνητα», ανέφερε.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είπε ότι η δεύτερη θητεία του δημιουργεί περισσότερες προσδοκίες, αλλά την ίδια στιγμή εξασφαλίζει ότι με τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την πρώτη θητεία, θα καταφέρει να είναι ακόμη πιο αποδοτικός στο ρόλο του.

«Έχουμε το Κυπριακό, το οποίο το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας και οφείλουμε να το αναδεικνύομαι σε κάθε περίπτωση με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την αδιάλλακτη στάση της, που δεν οδηγεί σε λύση. Από εκεί και πέρα συμμετέχουμε και σε αυτή τη θητεία στην Επιτροπή Αναφορών και μέσω αυτής έχουμε αναδείξει με δικές μας πρωτοβουλίες πτυχές του Κυπριακού όπως το θέμα της Αμμοχώστου. Αλλά και το θέμα των πετρελαιοδεξαμενών στη Λάρνακα και την ανάγκη μετακίνησης τους. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι γνωστό ότι καταφέραμε να φέρουμε την αρμόδια Επιτροπή στην Κύπρο», υπενθύμισε.

Ο κ. Παπαδάκης εκφράζει την εκτίμηση ότι σε πολύ μεγάλο  βαθμό κατάφερε να προωθήσει όλα εκείνα τα ζητήματα που θέλησε να αναδείξει. Εξίσου σημαντική τη συμμετοχή στην Επιτροπή  Περιφερειακής Ανάπτυξης και τη διοργάνωση επίσκεψης αντιπροσωπείας Ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Κύπρο για να δουν τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής.

«Οι Ευρωβουλευτές όταν μάλιστα γινόταν συζήτηση για μείωση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, επιχειρηματολόγησαν υπογραμμίζοντας το βαθμό που βοήθησαν αυτά τα έργα την κυπριακή οικονομία, σε δύσκολες στιγμές ειδικά μετά το μνημόνιο, δημιουργώντας ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας», ανέφερε.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης υπενθυμίζει ακόμη ότι η συμμετοχή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κρίθηκε από την ίδια την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ως πολύ σημαντική κατά την προηγούμενη πενταετία.

«Ήμουν ένας εκ των τεσσάρων Ευρωβουλευτών, που συμμετείχαν στις συναντήσεις στο Βελιγράδι με εκπροσώπους της Ρωσικής Δούμας, με στόχο την  επαναξιολόγηση των συνθηκών για την αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού διαλόγου μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας. Επίσης, μου δόθηκε ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο ως σκιώδης εισηγητής για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια χώρα με ιδιαίτερα προβλήματα. Η παρουσία μας δημιούργησε θετικό υπόβαθρο, έτσι ώστε να μπορούν να μας ακούν καλύτερα και για το Κυπριακό. Νομίζω αυτό αποδεικνύεται και από το ψήφισμα της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την προκλητική τουρκική δράση στην κυπριακή ΑΟΖ, το πιο ισχυρό ψήφισμα που εξασφαλίσαμε ποτέ ως Κύπρος, με τη δική μας συμβολή και δράση», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

Σημείωσε επίσης ότι ήταν ο μοναδικός Ευρωβουλευτής από Ελλάδα και Κύπρο που συμμετείχε στην ad hoc Επιτροπή για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Ο κ. Παπαδάκης ο οποίος ως γνωστό δεν τάχθηκε υπέρ της επιλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της Πρόεδρου της Κομισιόν εξέφρασε την ευχή να καταφέρει να τον διαψεύσει και να εργαστεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περαιτέρω βήματα μπροστά όπως συνέβη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε πολλά ζητήματα.

«Η Ευρώπη δεν σηκώνει πισωγυρίσματα. Βεβαίως θα κριθεί και από τους Επιτρόπους που θα την πλαισιώσουν και το έργο το οποίο θα επιδείξουν. Η έλλειψη καθολικής ψήφου αντίθετα δημιουργεί επιπρόσθετες προϋποθέσεις στη νέα Πρόεδρο για να εργαστεί ακόμη πιο σκληρά και να αποδείξει ότι οι υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να τις υλοποιήσει. Είναι στο χέρι της και βεβαίως εμείς θα συμβάλουμε με τον πιο παραγωγικό τρόπο ούτως ώστε η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα