Παπαδόπουλος: Το ζήτημα της ΑΟΖ είναι ευρύτερο του εν. σχεδιασμού

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, στην εκδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος για την σημασία και το μέλλον της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε αυτούσιο τον χαιρετισμό:

Έντιμοι Αρχηγοί Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Έντιμοι κύριοι Βουλευτές,

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Κυρίες και Κύριοι

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν

συγκεντρώσει όχι μόνο το εθνικό, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον.

Από αλλεπάλληλες κυβερνήσεις καλλιεργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες που, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το αρχικό τους χρονοδιάγραμμα, διαψεύδονται.

Γιατί, δυστυχώς, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ακόμη και εάν πάνε όλα κατ’ ευχή, δεν πρόκειται να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από το μοναδικό κυπριακό κοίτασμα στο τεμάχιο «Αφροδίτη» πριν από τα τέλη του 2022.

Οι λόγοι της καθυστέρησης πολλοί και περίπλοκοι.

Κακός σχεδιασμός, αναποφασιστικότητα και ευθυνοφοβία είναι κάποιοι από τους λόγους.

Επιπρόσθετα όμως, κάποιοι προσπάθησαν να διασυνδέσουν κατά τρόπο αντιπαραγωγικό τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις με την εξέλιξη του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο κινδύνευαν να δώσουν στην Τουρκία αυτό που με τα όπλα απέτυχε να πάρει το 1974: δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσφατα, αυτή η λανθασμένη και επικίνδυνη αντίληψη έχει δημιουργήσει την εντύπωση ύπαρξης δικαιώματος ισοκατανομής εσόδων από το φυσικό αέριο, ακόμη πριν από την λύση του Κυπριακού. Κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να ευσταθεί.

Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση έχει ακόμη περισσότερο αποθρασύνει την Τουρκία, με το γνωστό πρόσφατο περιστατικό παρεμπόδισης από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό της γεώτρησης της ΕΝΙ, με το πρόσχημα ότι αυτή βρίσκεται εντός των παράνομων διεκδικήσεων του Ψευδοκράτους.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, που φέρει μεγάλη ευθύνη γι' αυτή την κακή εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα, παρακολουθούσε αμήχανη τις εξελίξεις, καθώς δεν είχε προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Το θετικό, όμως, είναι ότι κάτω από το βάρος της γενικής κατακραυγής που ακολούθησε εκείνο το περιστατικό, η Κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να προχωρήσει με την πρόσφατη διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, εγκαταλείποντας πολιτικές κωλυσιεργίας.

Υπενθυμίζω πως πρώτοι ως Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίξαμε από το 2016 ότι η μοναδική μας επιλογή για την αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου είναι τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου.

Πρώτοι αναδείξαμε εδώ και σχεδόν 3 χρόνια ότι αυτή ήταν η βέλτιστη εμπορική διέξοδος για το κοίτασμα «Αφροδίτη» και ότι θα πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε νέες ανακαλύψεις για να κάνουμε στο μέλλον αυτό που μπορούσαμε να είχαμε κάνει εδώ και αρκετά χρόνια: να εξάγουμε αέριο στην Ε.Ε. μέσω της Αιγύπτου φέρνοντας και αέριο στην Κύπρο για την κάλυψη των εσωτερικών μας αναγκών.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση σε αυτήν της την προσπάθεια παρά την ελλιπή ενημέρωση που έχουμε για το κρίσιμο ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης του συμβολαίου του 2008 με τις εταιρίες του οικοπέδου 12.

Για εμάς, το ζήτημα της ΑΟΖ είναι ευρύτερο του ενεργειακού μας σχεδιασμού.

Η ΑΟΖ της Κύπρου σχετίζεται άμεσα με το Κυπριακό και την επίλυσή του, αλλά όχι σε ότι αφορά το τραπέζι των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων όπως πιστεύουν ορισμένοι.

Το φυσικό αέριο της Κύπρου δεν θα επιφέρει μόνο οικονομικά οφέλη, που είναι σίγουρα καλοδεχούμενα.

Η πιο σημαντική πτυχή της αξιοποίησης της ΑΟΖ μας είναι η δημιουργία διεθνούς γεωπολιτικού και γεω-στρατηγικού ενδιαφέροντος σε μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις.

Είναι αυτές οι περιφερειακές δυνάμεις που μπορούν με τη σύναψη απαραίτητων συμμαχιών να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις επιθετικές και αναθεωρητικές επιδιώξεις του Ερντογανικού Ιμπεριαλισμού.

Η σημασία της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγκειται στο ότι αποτελεί μια ΔΗΛΩΣΗ της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Μια πράξη άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων από μια Δημοκρατία, που η Τουρκία θέλει να αποκαλεί «εκλιπούσα».

Μια Δημοκρατία και μια ΑΟΖ που δεν θα ΥΠΗΡΧΑΝ καν εάν είχε περάσει το 2004 το Σχέδιο Ανάν.

Μια ΑΟΖ που στέκεται εμπόδιο στα ηγεμονικά σχέδια της Τουρκίας να επικυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία πλέον κατέχει και σημαντικά εδάφη της Συρίας.

Το πώς θα ασκήσουμε, οριοθετήσουμε και εμπεδώσουμε την κυριαρχία μας στο σύνολο της Κυπριακής ΑΟΖ και τη σημασία που αυτή έχει για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και του Ελληνισμού στο σύνολο του, θα συζητήσουμε στη σημερινή εκδήλωση, την πρώτη εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του κόμματος φιλοξενώντας ως κεντρικό ομιλητή τον αγαπητό καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, τον λεγόμενο «πατέρα» της Ελληνικής ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν την έχει ακόμη κηρύξει ή οριοθετήσει.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παπαδόπουλος, ΑΟΖ,papadopoulos, aoz