Παραδίδουν υπόμνημα στον Πρόεδρο

Αναβάθμιση των κλιμάκων εισδοχής και ανέλιξης ζητούν οι κυβερνητικοί γιατροί
Όρος εντολής η βελτίωση των όρων εργασίας των λειτουργών στη δημόσια υγεία, είπε ο Υπουργός Οικονομικών

Υπόμνημα γύρω από τα εργασιακά θέματα ετοίμασαν οι κυβερνητικοί γιατροί, το οποίο θα συζητήσουν κατά τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει καταλυτικό ρόλο στα θέματα αυτά και θα δώσει την απαραίτητη

ώθηση για να γίνει ένας σωστός διάλογος», μιας και, όπως πρόσθεσε, και οι ίδιοι ζητούν αναβάθμιση των κλιμάκων εισδοχής και ανέλιξης.

Εργασιακά και άλλα
Σύμφωνα με τον κ Κούμα, στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά των γιατρών του Δημοσίου, όπως μισθολόγιο, δομές-οργανόγραμμα, υπερωριακή εργασία και συστήματα βάρδιας. «Υπάρχει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «η προσέγγισή μας και στο μοντέλο αυτονόμησης που προτείνεται».

Ο κ. Κούμας υπενθύμισε ότι η Συντεχνία κατέθεσε θέσεις-προτάσεις από την 1η Ιουνίου 2016, ενώ ακολούθησαν και άλλα υπομνήματα για τα εργασιακά. «Με την κατάθεση των νομοσχεδίων αναμέναμε να γίνει πιο εντατικός και συγκεκριμένος ο διάλογος. Δυστυχώς, ο διάλογος δεν έγινε επί συγκεκριμένων θεμάτων», κατέληξε ο κ. Κούμας.

Το θέμα των μισθών
Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του χθες στο κρατικό ραδιόφωνο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι για να εφαρμοστεί ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, πρέπει να «φτιάξουμε νοσηλευτήρια, και να έχουμε τους μισθούς που πρέπει να έχουμε».

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι ήταν όρος, και από τις πολιτικές δυνάμεις και από τους εργαζομένους, ότι για να προχωρήσει η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, πρέπει και οι μισθοί, και οι όροι εργασίας να βελτιωθούν. «Γι’ αυτό και εμείς, ως Υπουργείο Οικονομικών, ζητήσαμε και εξηγήσαμε ότι έπρεπε να πραγματοποιήσουμε μια νέα μελέτη, όχι για να αναιρέσουμε ή να εκτροχιάσουμε τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί συλλογικά και από την Κυβέρνηση και από όλα τα κόμματα, αλλά για να επιμετρήσουμε την οικονομική επίπτωση τέτοιων παραμέτρων, ώστε να δούμε πώς θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το ΓεΣΥ», επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Χρονική στιγμή
Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχτηκε η Κυβέρνηση για την επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για να αναβαθμίσει τους νοσηλευτές στην κλίμακα Α8, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο χαρακτήριζαν το αίτημά τους ανέφικτο, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι στην παρούσα φάση είναι διαφορετικά τα δεδομένα.

«Πρώτον», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «τώρα υπάρχει πλαίσιο αυτονόμησης που δεν υπήρχε τότε, το οποίο έχει οριστικοποιηθεί και αποτελεί τη βάση του σχεδιασμού, και, δεύτερον, στο διάστημα που μεσολάβησε η Κυβέρνηση μελέτησε το τι ισχύει σε άλλες σύγχρονες χώρες, και αποφάνθηκε ότι όντως υπάρχουν δύο κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού, οι μεν που βρίσκονται σε επιστημονική βαθμίδα, και η δεύτερη που λειτουργεί υποστηρικτικά», εννοώντας την νέα κατηγορία «φροντιστών υγείας», που θα δημιουργηθεί βάσει της συμφωνίας Κυβέρνησης - Νοσηλευτών που επετεύχθη.

Συνάντηση ΠΙΣ-Οικολόγων
Εν τω μεταξύ, συνάντηση είχε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, με τον επικεφαλής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρο Αγαθαγγέλου. Η συνάντηση διενεργήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ο Σύλλογος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για την παρουσίαση των θέσεών του.

Σε δηλώσεις του που ακολούθησαν της συνάντησης, ο κ. Περδίκης επεσήμανε ότι τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ πρέπει να ψηφιστούν σε νόμους και κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ να ληφθούν υπ' όψιν οι σημαντικές εισηγήσεις που προτείνονται από τη μελέτη που έχει πραγματοποιήσει ο ΠΙΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα