Παράλυτος κατάφερε να επικοινωνήσει μέσω συσκευής εμφυτευμένης στον εγκέφαλο
Μια συσκευή εμφυτευμένη στον εγκέφαλο παράλυτου ασθενούς του έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει, αποκωδικοποιώντας τα σήματα του εγκεφάλου του και μετατρέποντάς τα σε γράμματα σε μια οθόνη.
Πρόκειται για μια νέα μέθοδο, που παρουσίασαν επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ελβετία – μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας ερευνητής της διασποράς, η οποία επέτρεψε την επικοινωνία με έναν ασθενή που δεν μπορεί να μιλήσει ούτε να κινηθεί και βρίσκεται σε πλήρως παραλυτική κατάσταση εγκλεισμού (locked-in state) στο σώμα του, μεταδίδει
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Νιλς Μπιρμπάουμερ του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και Γιόνας Τσίμερμαν του Κέντρου Βιο-και Νευροαπεικόνισης Wyss της Γενεύης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», δήλωσαν ότι το επίτευγμα δείχνει πως είναι δυνατή η λεκτική επικοινωνία με ασθενείς σε σύνδρομο εγκλεισμού, χάρη στη χρήση της νέας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (brain-computer interface – BCI).
A @NatureComms paper presents a method of communication for a patient in a completely locked-in state, using a computer to decode letters from brain signals. https://t.co/7BdcyOUyTc pic.twitter.com/hYc8ujHvDD
— Nature Portfolio (@NaturePortfolio) March 22, 2022Οι συσκευές αυτού του είδους μπορούν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν χάσει την ικανότητά τους να κινούνται ή να μιλάνε. Μέχρι στιγμής η έρευνα σε αυτό το πεδίο έχει εστιαστεί σε μεγάλο βαθμό σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσο του κινητικού νευρώνα, μια νευροεκφυλιστική πάθηση που οδηγεί σε προοδευτική απώλεια του εθελούσιου μυϊκού ελέγχου.
Έως σήμερα έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές που επιτρέπουν σε αυτούς τους ασθενείς να χρησιμοποιούν τα μάτια τους ή τους μυς του προσώπου τους για να επικοινωνούν. Όμως από τη στιγμή που χάνεται τελείως ο μυϊκός έλεγχος, οι ασθενείς χάνουν και την ικανότητα κάθε επικοινωνίας, μένοντας σε μια κατάσταση «εγκλεισμού» στο σώμα τους.
Αυτή τη φορά, μετά από έρευνα άνω των δύο ετών με τον συγκεκριμένο 34χρονο άνδρα, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ακουστικής νευροανάδρασης (ένα είδος BCI), που εμφυτεύθηκε χειρουργικά στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου του πλήρως «κλειδωμένου» πάσχοντος με ALS, ο οποίος δεν είχε κανέναν μυϊκό έλεγχο πάνω στο σώμα του, κατάφεραν να σχηματίσουν λέξεις και φράσεις που επέτρεψαν την επικοινωνία μαζί του με μέσο ρυθμό περίπου έναν χαρακτήρα το λεπτό.
Πώς «μίλησε» ο ασθενής
Στον ασθενή παρασχέθηκε ακουστική ανάδραση της νευρωνικής δραστηριότητάς του και καθοδηγήθηκε να συνταιριάζει τη συχνότητα ενός ήχου με τη δραστηριοποίηση εγκεφαλικών νευρώνων, με τρόπο που μπορούσε να ερμηνευθεί ως «ναι» ή «όχι». Ο ασθενής ήταν σε θέση επίσης να τροποποιεί την πυροδότηση των νευρώνων του, με βάση την ακουστική ανάδραση, έτσι ώστε να επιλέγει γράμματα για να σχηματίσει λέξεις και φράσεις, προκειμένου να επικοινωνήσει.
Τα εγκεφαλικά σήματα καταγράφονται από τα εμφυτευμένα μικροηλεκτρόδια και μετά αποκωδικοποιούνται σε πραγματικό χρόνο από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης). Ο αλγόριθμος ερμηνεύει τα εγκεφαλικά σήματα ότι σημαίνουν είτε «ναι» είτε «όχι». Στη συνέχεια, ένα άλλο πρόγραμμα διαβάζει τα γράμματα του αλφαβήτου φωναχτά και μέσω της ακουστικής ανάδρασης ο ασθενής μπορεί να διαλέξει «ναι» ή «όχι» για κάθε γράμμα, οπότε σιγά-σιγά με αυτό τον τρόπο, απορρίπτοντας ή αποδεχόμενος ένα γράμμα, μπορεί να σχηματίσει μια ολόκληρη λέξη ή φράση.
Ο Τσίμερμαν δήλωσε ότι «η μελέτη απαντά ένα χρόνιο ερώτημα, κατά πόσο οι άνθρωποι με πλήρες σύνδρομο εγκλεισμού, οι οποίοι έχουν χάσει κάθε εθελούσιο μυϊκό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων των ματιών ή του στόματός τους, χάνουν επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου τους να γεννά εντολές επικοινωνίας. Στο παρελθόν είχε επιτευχθεί επιτυχής επικοινωνία μέσω BCI με παράλυτα άτομα. Όμως, από όσο γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που πέτυχε επικοινωνία με κάποιον, ο οποίος δεν είχε πια καμία εθελούσια κίνηση και για τον οποίο συνεπώς η διεπαφή BCI είναι πλέον το μοναδικό μέσο επικοινωνίας».
Χρήση της συσκευής ακόμα και στο σπίτι
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στο σπίτι ενός ασθενούς. Επεσήμαναν πάντως ότι προτού γίνει ευρεία κλινική χρήση της νέας μεθόδου, θα πρέπει να μεσολαβήσουν περαιτέρω έρευνες σε περισσότερους ασθενείς για να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Παγκοσμίως ο αριθμός των ανθρώπων με ALS αυξάνει συνεχώς και αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.000 έως το 2040, με πολλούς από αυτούς να έχουν φθάσει σε στάδιο όπου δεν μπορούν καν να μιλήσουν.
Καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της νέας μεθόδου είχε ο νευρο-μηχανικός Ιωάννης Βλάχος, ερευνητής του Κέντρου Wyss, απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με διδακτορικό (2011) στην Υπολογιστική Νευροεπιστήμη από το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βαριά «καμπάνα» 647.000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια
- Φθιώτιδα: Βρήκε νεκρό τον γιο της στο πάτωμα
- Τραγουδίστρια μπήκε στο νοσοκομείο γιατί… δεν αεριζόταν μπροστά στον σύντροφό της
- Πανδημία: Το τίμημα που πλήρωσαν οι 40ρηδες
- Γιώργος Νταλάρας: Υπόδειγμα
- «Καμπάνα» 647.000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μαρκετ για αισχροκέρδεια
- Σαϊντού: Ο αριστούχος μαθητής που θα παρελάσει και μετά θα απελαθεί – Στο πλευρό του καθηγητές και συμμαθητές του (Video)
- Σούπερ μάρκετ: Πρόστιμο 647.000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα για αισχροκέρδεια
- Αυτά είναι τα ζώδια που ψάχνουν για λάθη στους συντρόφους τους
- Εκρήξεις στο υπό ρωσική κατοχή Μπερντιάνσκ κοντά στη Μαριούπολη – Στις φλόγες ρωσικό πλοίο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Χαμός για τη συναυλία ειρήνης: «Πλυντήρια αίματος..»
- Προσωρινή άρση απεργιακών μέτρων στα λεωφορεία Λευκωσίας
- ΑΕΚ: Από στιγμή σε στιγμή τα νεότερα για προπονητή
- Σχόλιο «σπόντα» για πολέμους ΗΠΑ από Ρωσική Πρεσβεία Γαλλίας
- ΜΑ Κύπρου στα ΗΕ: Χρειάζονται γυναίκες σε ηγετικούς και δημόσιους ρόλους
- Γκουτέρεςς-ΟΗΕ: Έρχεται σύστημα παγκόσμιας έγκαιρης προειδοποίησης
- Αυτοί οι δρόμοι είναι ανοικτοί μόνο για 4x4 και αντιολισθητικές στα ορεινά
- Παράλυτος κατάφερε να επικοινωνήσει μέσω συσκευής εμφυτευμένης στον εγκέφαλο
- Θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για Φέτελ η Aston Martin
- ΥΠΑΜ Βρετανίας: Ενεργοποίηση ρωσικών εφεδρειών λόγω απωλειών στην Ουκρανία
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Παράλυτος κατάφερε να επικοινωνήσει μέσω συσκευής εμφυτευμένης στον εγκέφαλο
- Αυτοί οι δρόμοι είναι ανοικτοί μόνο για 4x4 και αντιολισθητικές στα ορεινά
- Γκουτέρεςς-ΟΗΕ: Έρχεται σύστημα παγκόσμιας έγκαιρης προειδοποίησης
- Πετεβίνος: «Η απουσία από τους ομίλους δημιούργησε οικονομικό πρόβλημα»
- Προσωρινή άρση απεργιακών μέτρων στα λεωφορεία Λευκωσίας
- ΥΠΠΑΝ: Η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί φωτεινό σηματοδότη για μέλλον
- ΝΑΤΟ: Αντιμέτωποι με την πλέον σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και πολλές δεκαετίες
- Η PRIORITY σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο 1ο ESG Online Workshop στην Κύπρο
- ΑΕΚ: Από στιγμή σε στιγμή τα νεότερα για προπονητή
- Ζελένσκι: O αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε, η Ουκρανία αντιστέκεται
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διαδοχικά limit up για το νικέλιο – Ξεπέρασε τα 37.000 δολάρια η τιμή του
- Πλειστηριασμοί: Ξανά στο σφυρί το διαμέρισμα – «φιλέτο» του Γκερέκου στην Κέρκυρα
- Άντι Γουόρχολ: Μία από τις «Μέριλιν Μονρόε» του θα γίνει το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα
- Στα 557 εκατ. η κρατική επιδότηση σε δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία
- Η Νέα Ζηλανδία προσφέρθηκε να δεχθεί 450 πρόσφυγες που διαμένουν στα κέντρα κράτησης της Αυστραλίας
- ΗΠΑ: Ακόμη μία πολιτεία υιοθέτησε νομοθεσία που περιορίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση
- Θεσσαλονίκη: Η άμπωτη έφερε στην επιφάνεια λάστιχα, μπάζα και σκουπίδια που μέχρι χθες ήταν στο βυθό του Θερμαϊκού (ΦΩΤΟ)
- Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας – Με μάσκες οι θεατές
- Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για όσους παίρνουν ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιεμετικά φάρμακα