Παράταση μέχρι νεωτέρας της ισραηλινής επιφυλακής έναντι της Ισλαμικής Τζιχάντ

Συνεχίζεται η επιφυλακή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στις νότιες επαρχίες της χώρας με επίκεντρο την μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας πληροφοριών, τις οποίες οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ως αξιόπιστες, που φέρουν την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ έτοιμη να οδηγήσει σε ανάφλεξη το μέτωπο Ισραήλ-Γάζας. Αιτία της εξέλιξης αυτής είναι η προχθεσινή σύλληψη του 66χρονου ηγετικού

στελέχους της οργάνωσης, Μπασάμ Ασάαντι, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Τζιενίν του βόρειου τμήματος της Δυτικής Όχθης.

Ωστόσο, τα μηνύματα που διαρρέει τόσο η οργάνωση όσο και τα ισραηλινά ΜΜΕ είναι καθησυχαστικά, αναφέροντας ότι οι διαμεσολαβητικές ενέργειες της Αιγύπτου και του Κατάρ φέρονται να έχουν καταφέρει να απομακρύνουν το ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης. Παράλληλα, παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι εκ μέρους της οργάνωσης Χαμάς επιχειρείται η εκτόνωση της κατάστασης, επειδή, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων του ισραηλινού στρατού, έχουν κλείσει οι δίοδοι προς την ισραηλινή επικράτεια για τους κατοίκους της Γάζας που διαθέτουν άδεια εργασίας στο Ισραήλ.

Από ισραηλινής πλευράς ανακοινώθηκε ότι η στρατιωτική επιφυλακή θα συνεχιστεί και αύριο και κατά πάσα πιθανότητα έως και την ερχόμενη Κυριακή, εάν δεν ληφθούν ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι η Ισλαμική Τζιχάντ δεν θα πραγματοποιήσει ένοπλες ενέργειες.

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιγιάντ Αλ-Ναχάλα, ο οποίος διαμένει μόνιμα στον Λίβανο, επισκέφθηκε σήμερα την Τεχεράνη και συναντήθηκε με το Ιρανικό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο και εξέθεσε τους λόγους της τρέχουσας έντασης μεταξύ της οργάνωσής του και του Ισραήλ. Ο επικεφαλής του Ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, Καμάλ Χαραζί, χαιρέτισε με δηλώσεις του την δράση της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Γάζα, στην Δυτική Όχθη και στον Λίβανο, τόνισε τη στήριξη του Ιράν προς τη συγκεκριμένη οργάνωση και κατηγόρησε το Ισραήλ ως ‘κράτος απάρτχαϊντ’.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παράταση, Ισλαμικής Τζιχάντ,paratasi, islamikis tzichant