Παρούσα η Ε.Ε., αλλά πώς...

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, εν μέσω επιβεβαίωσης των διαφορών
Κλειδώνει η συμμετοχή της Ε.Ε. στη διεθνή διάσκεψη, αδιευκρίνιστος, ωστόσο, παραμένει ακόμα ο ρόλος της, αν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτός θα είναι οπωσδήποτε ενεργός και ουσιαστικός

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα, στις 15.30 το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ

ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, η δεύτερη μετά το περιώνυμο δείπνο, όπου συμφωνήθηκε ο «οδικός χάρτης» των συνομιλιών, με αποκορύφωμα τη σύγκληση διάσκεψης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, διεξάγεται μέσα σε κλίμα εκατέρωθεν επιτονισμού των θέσεων των δύο πλευρών, που αναδεικνύουν τόσο τις προθέσεις όσο και το μεταξύ τους χάσμα, ενόψει της αποφασιστικής διαπραγμάτευσης στη Γενεύη.

Κύριο θέμα των εκ διαμέτρου αντίθετων προσεγγίσεών τους, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, όπου τόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Τ/κ ηγέτης διεμήνυσαν, με τον πλέον σαφή και αναντίλεκτο τρόπο, μέσω συνεχών συνεντεύξεων και δηλώσεών τους τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία, εάν δεν γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά η δική της θέση στο θέμα της ασφάλειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, αμφότερες οι πλευρές επιχειρούν να περιοριοθετήσουν τις κόκκινες γραμμές τους στα εναπομείναντα ζητήματα ενόψει της συνάντησης της Γενεύης, η συζήτηση επί των οποίων θα κρίνει, ουσιαστικά, και τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος εντός του 2017.

Τη συνάντηση των δύο ηγετών προετοίμασαν οι δύο διαπραγματευτές, Α. Μαυρογιάννης και Ο. Ναμί, οι οποίοι είχαν χθες νέα συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν θέματα που άπτονται του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με Έιντε οι δύο ηγέτες
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής συνάντησης, καθώς και της προπαρασκευής της καθοριστικής συνάντησης στη Γενεύη, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν, επίσης, τα παραμένοντα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν τρόποι για επίτευξη προόδου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Έιντε έκανε, παράλληλα, αναφορά σε προετοιμασία συνάντησης ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τη διάσκεψη στη Γενεύη, με κύριο αντικείμενο συζήτησης την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ερωτηθείς, εξάλλου, ο διπλωμάτης των Η.Ε. για το κατά πόσον έχει συμφωνηθεί η σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης, επισήμανε ότι οι βασικοί μετέχοντες γνωρίζουν πολύ καλά και βρίσκονται σε διαβούλευση με τον διεθνή οργανισμό.

Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε στις εγγυήτριες δυνάμεις και στις δύο κοινότητες, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να διευκρινίσει, ωστόσο, ποιος θα είναι ο ρόλος της, εάν, δηλαδή, θα έχει ενεργό εμπλοκή ή θα είναι σε ρόλο παρατηρητή, όπως θέλει η τουρκική πλευρά.

Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην εφημερίδα μας, επισήμαναν ότι η Ε.Ε. θα είναι παρούσα στη Γενεύη με ενεργό ρόλο, ενώ, προς επίρρωσιν των λεχθέντων τους, ανέφεραν ότι, γι’ αυτόν, ακριβώς, τον σκοπό, έχει αναβληθεί η τελετή ανάληψης εκ μέρους της Μάλτας της Προεδρίας της Ε.Ε. «Η Ε.Ε. θα είναι στη διάσκεψη της Γενεύης με ενεργό ρόλο, και δεν μπορεί να είναι παρούσα με οιοδήποτε άλλο καθεστώς», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Αναμένοντας τις προσκλήσεις
Σε δικές τους δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν η σημερινή συνάντηση και η προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης, προσθέτοντας ότι ήταν κοινή η πεποίθηση ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το εναπομείναν διάστημα έως τη συνάντηση της Γενεύης, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή της Κ.Δ. στη διεθνή διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι απούσα, καθώς είναι ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, συστήνοντας «να αναμένουμε τις προσκλήσεις από τον ΟΗΕ».

Οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά για να ξεπεραστούν οι διαφορές που απομένουν, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, διευκρινίζοντας ότι «κάποιες διαφορές θα αφεθούν για τους τελικούς γύρους των συνομιλιών που θα γίνουν στη Γενεύη».

Αποφασιστικότητα δηλώνει ο Πρόεδρος
Την αποφασιστικότητα αλλά και την ετοιμότητά του για τις επικείμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί την όποια λύση ή να παρακολουθεί αδιάλλακτες και απαράδεκτες για ένα κράτος - μέλος της Ε.Ε. θέσεις.

Σημείωσε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι, μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, να γίνει κατορθωτό να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα που από το 1974 μολύνουν το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι για τον διάλογο. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε την όποια λύση ή να παρακολουθούμε εν έτει 2016 αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις για ένα κράτος - μέλος της Ε.Ε.», διαμήνυσε, τονίζοντας:

«Αναχρονιστικές αντιλήψεις, θεσμοί ή μέτρα που είχαν ληφθεί στο παρελθόν δεν έχουν θέση σε μια καλά οργανωμένη πολιτεία, σε ένα κράτος - μέλος της Ε.Ε. Γι’ αυτό», συνέχισε, «καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη και οι ευαισθησίες και οι ανησυχίες και οι σύγχρονες αντιλήψεις από όσους ακόμα θεωρούν ότι μπορεί να συνεχίσουν και μετά τη λύση να παραμένουν τάχα για τη διαφύλαξη της συνταγματικής τάξης».

Αδύνατη η εξεύρεση λύσης με εγγυήσεις
Μέσα από αυτόν τον διάλογο, υπογράμμισε, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας απαλλάσσουν από τον τουρκικό στρατό, θα επανενώνουν την πατρίδα μας, θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των πολιτών, αλλά και ταυτόχρονα θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα κράτος που να μπορεί να ανταποκρίνεται και να στέκει με αξιοπρέπεια ως πλήρες κράτος - μέλος της Ε.Ε.».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της τ/κ πλευράς ότι χωρίς στρατό και εγγυήσεις δεν συζητούν για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αντιστρέφω τη θέση και λέω ότι με στρατούς και εγγυήσεις θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης».

Ερωτηθείς αν είναι εφικτές γεφυρωτικές θέσεις και προτάσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να δώσει απάντηση, λέγοντας πως πρέπει να αφήσουμε τα θέματα όπως έχουν, και πως ο ίδιος έχει πει αυτό το οποίο όφειλε να πει με βάση τα όσα διαδραματίζονται τούτες τις μέρες.

Κοινές θέσεις με Ελλάδα
Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετικά με τον συντονισμό με την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά, λέγοντας πως θα συγκληθεί και Εθνικό Συμβούλιο (5 Ιανουαρίου), ενώ θα υπάρξει συνέχιση επαφών με την ελληνική Κυβέρνηση.

«Οι θέσεις είναι κοινές με την ελληνική Κυβέρνηση και, συνεπώς, θέλω να πιστεύω ότι και η πολιτική ηγεσία θα συνεργαστεί κατά τρόπο που να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, αφού θα έχουν και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν υποχωρήσεις που θα μας φέρουν σε αντίθεση», επισήμανε.

Αν κατανοήσουν πώς λειτουργεί η Ε.Ε…
Αν η τουρκική πλευρά εμμείνει σε θέσεις που θα ζητούν έλεγχο της νέας κατάστασης πραγμάτων, της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε δεν υπάρχει η προοπτική που όλοι προσδοκούν για το Κυπριακό, τόνισε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι, αν η άλλη πλευρά κατανοήσει το πώς λειτουργεί η Ε.Ε. και τα σύγχρονα κράτη, και όχι οι φοβίες του παρελθόντος, τότε η Γενεύη μπορεί να αποδώσει.

Το βιολί του ο Ακιντζί
«Δυστυχώς, η δυσπιστία ακόμα υπάρχει. Είναι ανάγκη να αναπτύξουμε νέα αντίληψη και αυτό δεν μπορεί να γίνει από την πρώτη ημέρα», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» της ΕΡΤ ο Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την ασφάλειά τους μέσω της Τουρκίας και ότι αυτό εξαρτάται από την ιστορία τους στο παρελθόν, γιατί δεν είχαν καλές αναμνήσεις δυστυχώς. Προσέθεσε ότι η αντίληψη περί ασφάλειας θα αλλάξει σταδιακά και ότι στην άποψη ότι από την πρώτη μέρα δεν χρειάζονται στρατιώτες και δεν χρειάζονται εγγυήσεις, η αντίδραση των Τουρκοκυπρίων δεν θα είναι ναι.

Συνάντηση Λιλλήκα-Κοτζιά
Η επίσημη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της Γενεύης καθώς και το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, χθες στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι λύση η οποία δεν θα αναιρεί τα δεδομένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή, όπως οι εγγυήσεις, τα στρατεύματα και οι έποικοι, δεν μπορεί να είναι λύση του Κυπριακού. Σημαντικό είναι επίσης να κατοχυρωθεί η παρουσία επίσημα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της Γενεύης, υπογράμμισε ο κ. Λιλλήκας.

Εν αναμονή η Βρετανία για Γενεύη
Έτοιμη να συμμετάσχει με το «κατάλληλο» επίπεδο εκπροσώπησης στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό είναι η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητική αξιωματούχο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε ένα κατάλληλο επίπεδο και προσβλέπουμε στη λήψη περαιτέρω λεπτομερειών από τα Ηνωμένα Έθνη και τις δύο πλευρές εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε η Υφυπουργός Εξωτερικών βαρόνη Άνελεϊ, προσθέτοντας ότι στη διάσκεψη της Γενεύης θα είναι παρόντες «οι εγγυήτριες δυνάμεις και ίσως ένας ή δύο άλλοι αντιπρόσωποι».

Keywords
Τυχαία Θέματα