Παρουσίαση του βιβλίου «Βρε, τον Καραγκιόζη!»

Ο μονίμως πειναλέος, ρακένδυτος, ξυπόλυτος, αλλά και χλευαστικός και αυθάδης πρωταγωνιστής του θεάτρου σκιών επανεμφανίζεται, επίκαιρος όσο ποτέ σε περίοδο που αναγκαζόμαστε να σφίξουμε το ζωνάρι ένεκα οικονομικής κρίσης.

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Βρε, τον Καραγκιόζη!», σε έρευνα - κείμενα του δρα Χρύσανθου Χρυσάνθου και καλλιτεχνική επιμέλεια του γελοιογράφου Πέτρου Παπαπέτρου (ΠΙΝ). Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016, στις 6.30 μ.μ.

Η ετοιμασία του βιβλίου ήταν ιδέα του Στέλιου Γεωργαλλίδη, διευθύνοντα

συμβούλου της Κεντρικής Ασφαλιστικής, η οποία στήριξε έμπρακτα την έκδοσή του. Το βιβλίο «Βρε, τον Καραγκιόζη!» δίνει την ευκαιρία και στο ξενόγλωσσο κοινό να γνωρίσει την παραδοσιακή τέχνη του θεάτρου σκιών, αφού είναι τρίγλωσσο (σε μετάφραση του Ανδρέα Παπαπέτρου στα αγγλικά και των Ντάλιας Σταπονκουτέ και Λαρίσας Πολιακόβα στα ρωσικά). Περιλαμβάνει εκτενή εισαγωγή για τους πρώτους λαϊκούς καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών στην Κύπρο, καθώς και δύο κεφάλαια για το έργο των καραγκιοζοπαιχτών δύο γενεών, του Χριστόδουλου Αντωνιάδη Πάφιου και ενός από τους εγγονούς του, του Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου, ο οποίος συνεχίζει να κρατά αναμμένο το φως στον μπερντέ. Η καλαίσθητη έκδοση διανθίζεται από πλούσιο οπτικό υλικό, φωτογραφίες, ζωγραφικούς πίνακες, αφίσες και φιγούρες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, δρ Χρύσανθος Χρυσάνθου, δημοσιογράφος, διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, και ο γελοιογράφος Πέτρος Παπαπέτρου (ΠΙΝ), που είχε τόσο την καλλιτεχνική επιμέλεια, όσο και τον συντονισμό, θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους στην ετοιμασία της έκδοσης. Παράλληλα θα προβάλλονται διαφάνειες με φωτογραφίες των καραγκιοζοπαιχτών, με φιγούρες των πρωταγωνιστών του θεάτρου σκιών, του Καραγκιόζη, του Χατζηαβάτη, του Σιόρ Διονύσιου, του Κολλητήρη, του Μπάρμπα Γιώργου, του Σταύρακα κ.λπ., καθώς επίσης βίντεο με αποσπάσματα από συνέντευξη και παράσταση του περίφημου καραγκιοζοπαίχτη Χριστόδουλου Αντωνιάδη Πάφιου.

Ο καραγκιοζοπαίχτης Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος θα μιλήσει για την τέχνη του και θα δώσει σύντομη παράσταση στον μπερντέ της σκηνής που θα στηθεί στην αίθουσα. Στον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης θα είναι η δημοσιογράφος Γεωργία Βασιλάκη.

Το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει από κοντά φιγούρες και αφίσες του θεάτρου σκιών σε έκθεση που θα λειτουργεί στο φουαγιέ της Δημοσιογραφικής Εστίας. Θα ακολουθήσει δεξίωση με κρασί και τσιμπήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα