Παρουσιάστηκαν μέτρα για αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης

Τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με στόχο την αποφυγή και πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέκος Μιχαηλίδηw και η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα μέτρα που λαμβάνονται προς επίτευξη του στόχου αυτού.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το Υπουργείο Μεταφορών, αφουγκραζόμενο ανησυχίες πολιτών για πιθανά κρούσματα θαλάσσιας ρύπανσης, ιδιαίτερα σε λιμενικές περιοχές, ξεκίνησε μία προσπάθεια εντοπισμού των πιθανών πηγών ρύπανσης και

εξέταση μέτρων πρόληψης.

Η προσπάθεια αυτή άρχισε πριν δύο χρόνια περίπου και τους τελευταίους εννέα μήνες ενισχύθηκε, με την ενεργό συμμετοχή της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Προστίθεται ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων το νέο Λιμάνι Λεμεσού θα συνδεθεί με το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, μέτρο το οποίο αναμένεται να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό ακόμη περισσότερο την πρόληψη της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού.

Επιπρόσθετα, η Αρχή Λιμένων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας διενεργούν τακτικούς ελέγχους στα πλοία τα οποία παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο αγκυροβόλιο. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν στόχο την εξακρίβωση της ορθολογιστικής και νομότυπης διαχείρισης όλων των κατηγοριών αποβλήτων των σκαφών.

Αναφέρεται ακόμη ότι πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή το επανασχεδιασμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων πλοίων, με το οποίο η Αρχή Λιμένων θα μπορεί να εντοπίζει αυτόματα όλα τα εμπορικά πλοία που θα πρέπει να παραδίδουν λύματα, θα προβαίνει σε στοχευμένες επιθεωρήσεις και θα προσφέρει υπηρεσίες παραλαβής και μεταφοράς λυμάτων.

Επιπρόσθετα, στο παλιό λιμάνι Λεμεσού τροχοδρομήθηκε η εγκατάσταση υποδομής λυμάτων και θα παρακολουθείται με κλειστό σύστημα παρακολούθησης.

Παράλληλα, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας προβαίνει σε εντατικές και αυξημένες επιθεωρήσεις πλοίων και ακτοπλοϊκών σκαφών που χρησιμοποιούν τα λιμάνια, με στόχο την αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης.

Εξάλλου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει στείλει ενημερωτικές εγκυκλίους για ορθή χρήση των διαδικασιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ η Λιμενική Αστυνομία θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις περιπολίες της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

«Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και ζήλο με στόχο τη βελτίωση σε μεγάλο βαθμό της κατάστασης, έτσι ώστε η Κύπρος να συνεχίσει να είναι περήφανη και να ξεχωρίζει για την ποιότητα των νερών των θαλασσών της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλες επιστολές προς τους Υπουργούς Μεταφορών, Γεωργίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης προτείνει σειρά μέτρων προς προώθηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ένα από τα μέτρα αφορά στη σύσταση Φορέα ή Επιτροπής που να συντονίζει τα αρμόδια τμήματα και φορείς για θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, με στόχο την υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής όπως προκύπτει και μέσα από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Προτείνει επίσης, μεταξύ άλλων, όπως η Λιμενική Αστυνομία ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορεί να αποτελεί τον συντονιστικό φορέα αντιμετώπισης ρύπανσης της θάλασσας ιδιαίτερα από λύματα. Κατά την άποψή μου, μόνο η Λιμενική Αστυνομία, η οποία διαθέτει σκάφη, μπορεί να αναλάβει αυτή την ευθύνη αποτελεσματικά.

«Όπως αναφέρω και στις επιστολές μου, η άσχημη κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι και αφορούσε τη ρύπανση της θάλασσας της Λεμεσού, αλλά και άλλων παραλιακών περιοχών, η μεγάλη ανησυχία των λουομένων, οι πολλές και συνεχείς καταγγελίες τις οποίες λαμβάναμε καθημερινά από πολίτες και τοπικές αρχές, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού», είπε η κ. Παναγιώτου.

Σημείωσε ότι τα προβλήματα με σειρά προτεραιότητας έχουν να κάνουν διαχρονικά με την έλλειψη συντονισμού, τους ελλιπείς ελέγχους και τα νομοθετικά κενά.

"Ενίοτε, χρειάζονται και επιστημονικές μελέτες εκεί που τα αρμόδια τμήματα χρειάζονται περαιτέρω τεχνογνωσία", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα