Παρουσιάστηκε το πρωτόκολλο για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων

Έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων είναι η Κύπρος, στη βάση του πρωτοκόλλου τήρησης υγειονομικών μέτρων για επιβάτες που εξυπηρετούνται από τα λιμάνια, το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου και του Υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη.



Η παρουσίαση του πρωτοκόλλου, από την Χρυστάλλα Σολωμού, υπεύθυνη της ομάδας αξιοποίησης των λιμένων του Υπουργείου Μεταφορών, πραγματοποιήθηκε στο επιβατικό τερματικό του λιμανιού της Λεμεσού, το οποίο από

τον Ιούνιο θα υποδεχθεί τους πρώτους επιβάτες κρουαζιέρας από το Ισραήλ, ενώ τον Ιούλιο θα αρχίσουν οι κρουαζιέρες των δυο εταιρειών που επέλεξαν ως βάση το λιμάνι Λεμεσού.

Κατά την παρουσίαση, επεξηγήθηκαν οι διάφοροι τρόποι εξυπηρέτησης των επιβατών κρουαζιέρας και τα υγειονομικά μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν, με στόχο την προστασία των επιβατών και την αποφυγή διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της παρουσίασης, ο κ. Καρούσος είπε πως «πρόκειται για ένα πρωτόκολλο, για το οποίο έγινε μια παραγωγική προετοιμασία από όλες τις υπηρεσίες του κράτους, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία, καθώς και τον διαχειριστή του τερματικού, που στόχο έχει να μας δώσει ένα πλεονέκτημα, με το άνοιγμα του τουρισμού και στον τομέα της κρουαζιέρας».

Το πρωτόκολλο, συνέχισε, έχει αρκετά κοινά με αυτό που ισχύει για τα αεροδρόμια, όμως υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες ρυθμίσεις, καθώς οι επιβάτες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, αυτούς που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια για ολιγόωρη παραμονή και τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που έχουν βάση το λιμάνι Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι, «όσοι επιβάτες επιθυμούν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία για ολιγόωρη επίσκεψη θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο αντιγόνου (rapid test) μέχρι και 24 ώρες πριν την αποβίβαση από το πλοίο και το κόστος θα αναληφθεί από τους ίδιους τους επιβάτες ή από τους διοργανωτές της κρουαζιέρας. Στους επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι και παρουσιάζουν σχετική βεβαίωση, δεν θα απαιτείται η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου.

Υπέδειξε ακόμη ότι, το Υπουργείο Υγείας, ως η αρμόδια Αρχή, δύναται «κατά την είσοδο των επιβατών στην Κυπριακή Δημοκρατία, να πραγματοποιεί τυχαίους δειγματοληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους».

Όσον αφορά στους επιβάτες που ολοκληρώνουν την κρουαζιέρα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Υπουργός ανέφερε πως θα πρέπει να ακολουθούν το διάταγμα και τις πρόνοιες κατηγοριοποίησης αναλόγως των χωρών που έχουν επισκεφθεί.

«Σε περίπτωση που οι προορισμοί της κρουαζιέρας είναι μόνο χώρες που εμπίπτουν στην πράσινη κατηγορία, οι επιβάτες θα μπορούν να αποβιβάζονται από το πλοίο χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό, ενώ στην περίπτωση που στους προορισμούς της κρουαζιέρας περιλαμβάνονται χώρες που έχουν κατηγοριοποιηθεί στην πορτοκαλί ή στην κόκκινη κατηγορία,  θα πρέπει να εφαρμόζονται τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα» συμπλήρωσε ο κ. Καρούσος.

Ερωτηθείς για το τι ισχύει για τους Κύπριους πολίτες, ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι υπάρχουν  συγκεκριμένα πρωτόκολλα από τις εταιρείες για επιβάτες και εναπόκειται στον καθένα να ενημερωθεί για το τι ισχύει, ενώ κατά την επιστροφή στην Κύπρο, ακολουθούνται κανονικά τα διατάγματα, με βάση την κατηγορία των χωρών που επισκέφθηκε το πλοίο.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο, από εταιρείες κρουαζιέρων, «ενδιαφέρον που ξεπερνά ακόμα και κανονικές τουριστικές περιόδους, πριν από την πανδημία».

«Η ζήτηση υπάρχει, θα ξεκινήσουν οι κρουαζιέρες και αναμένουμε και άλλες εταιρείες», είπε και πρόσθεσε ότι «σε κάθε κρίση δημιουργούνται ευκαιρίες και αυτή είναι μια ευκαιρία για να αναπτύξουμε τον τομέα της κρουαζιέρας και να αποδείξουμε, σε αυτές τις εταιρείες, ότι έχουμε τουριστικό προϊόν, μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που πρέπει για να προσελκύσουμε, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερο αριθμό κρουαζιερόπλοιων και επιβατών, για να βοηθήσουμε την οικονομία μας».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ανέφερε πως το πρωτόκολλο είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας και τόνισε πως «σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα, δείχνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι, η Κύπρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί αυτής της μεγάλης εμβέλειας κρουαζιερόπλοια, που από φέτος έχουν εντάξει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας».

«Από πλευράς Υφυπουργείου νομίζω κεφαλαιοποιείται η όλη προσπάθεια που έχουμε επιδείξει, από την αρχή της πανδημίας, με τις διευκολύνσεις στις αλλαγές πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό ναυτικών, που αποτέλεσαν ένα από τα πολλά στοιχεία που οι εταιρείες αυτές είδαν και εκτίμησαν, ώστε να συμπεριλάβουν την Κύπρο στα δρομολόγια τους ή τη Λεμεσό ως βάση κρουαζιέρας», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο κ.Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την παρουσία, στο νησί, επιβατών κρουαζιέρας, αφού όπως είπε, τα πρωτόκολλα των εταιρειών είναι από τα πλέον αυστηρότερα «και σε συνάρτηση με το πρωτόκολλο που παρουσιάζουμε σήμερα, διασφαλίζουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι, οι επιβάτες θα αφιχθούν με ασφάλεια και θα διακινηθούν με ασφάλεια μέσα στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για το τι θα ισχύει για ιδιωτικά γιοτ που φτάνουν στις μαρίνες, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι σχετικές πρόνοιες θα ανακοινωθούν εντός του Σαββατοκύριακου, με το νέο διάταγμα που τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως εξάλλου αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο Λάζαρος Χαραλάμπους, Εμπορικός Διευθυντής της DP World Limassol, διαχειρίστριας εταιρείας του τερματικού γενικού φορτίου και κρουαζιέρων, στο λιμάνι Λεμεσού,  δήλωσε πως η εταιρεία βρίσκεται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί με ασφάλεια τους επιβάτες κρουαζιέρας, τηρώντας αυστηρά όλα τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες που ορίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Η DP World Limassol, πρόσθεσε, προσβλέπει ότι ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, συμβάλλοντας παράλληλα, στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την πανδημία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα