Πέθανε σε ηλικία 37 ετών το γηραιότερο πάντα του κόσμου

Σε ηλικία 37 χρόνων, η οποία αντιστοιχεί σε 100 χρόνια για τον άνθρωπο, πέθανε η Μπάσι, το γηραιότερο πάντα στον κόσμο. Η Μπάσι πέθανε εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων κίρρωση του ήπατος και νεφρική ανεπάρκεια, στο κέντρο έρευνας και προστασίας για τα γιγάντια πάντα στη Φουτζόου, πρωτεύουσα της επαρχίας Φουτζιάν της ανατολικής Κίνας.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του κέντρου, Τσεν Γιουτσούν, το σώμα της θα εκτεθεί στο Μουσείο Μπάσι, το οποίο κατασκευάζεται για να τη θυμούνται οι άνθρωποι και να μοιράζονται το κοινό πνεύμα της αρμονικής

συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση.

Η Μπάσι αρρώστησε τον Ιούνιο και οι γιατροί έκαναν αλλεπάλληλες προσπάθειες να παρατείνουν τη ζωή της. Το 1990 η Μπάσι επιλέχθηκε ως μοντέλο για τη Μασκότ των Ασιατικών Αγώνων του Πεκίνου και έκτοτε έγινε διάσημη σε όλους.

Τον Ιανουάριο γιόρτασε τα 37 γενέθλιά της και τον Αύγουστο, τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες την καταχώρησαν ως το πιο ηλικιωμένο πάντα στον κόσμο.

Ήταν πολύ ταλαντούχα, της άρεσε να σηκώνει βάρη, να κάνει ποδήλατο και να παίζει μπάσκετ.

Γεννήθηκε στην άγρια φύση το 1980. Σε ηλικία τεσσάρων χρόνων έπεσε σε ένα παγωμένο ποτάμι και διασώθηκε από τους ντόπιους χωρικούς από το φαράγγι Μπάσι, στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν. Έκτοτε οι κάτοικοι την ονόμασαν Μπάσι, από το συνώνυμο φαράγγι, και την έστειλαν στο κέντρο της Φουτζόου, όπου έζησε ως το τέλος της ζωής της.

Ξεπέρασε αρκετές σοβαρές ασθένειες χάρη στις φροντίδες του αφοσιωμένου φύλακά της Σι Φέινινγκ, ο οποίος πέθανε το 2016 σε ηλικία 44 χρόνων.

Ο Σι φρόντισε την Μπάσι για 27 χρόνια, ειδικά στη διάρκεια ανάρρωσής της από προβλήματα που της προκάλεσε η υψηλή αρτηριακή πίεση και μετά από επέμβαση καταρράκτη.

Η μέση διάρκεια ζωής των άγριων πάντα είναι συνήθως 15 χρόνια, ενώ τα πάντα που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, συνήθως ζουν περισσότερο χάρη στην καλύτερη διατροφή και στις συνθήκες διαβίωσης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το γεγονός ότι η Μπάσι έζησε τόσα πολλά χρόνια ενώ έμενε στο Φουτζόου, ένα μέρος πολύ διαφορετικό από τον φυσικό βιότοπο των πάντα, έχει σημαντική επιστημονική αξία.

Το Φουτζόου 'βράζει' το καλοκαίρι. Το κέντρο προστασίας για τα γιγάντια πάντα παρέχει κλιματισμό και πάγο για να δροσίζονται τα ζώα.

Το συγκεκριμένο κέντρο επένδυσε 20 εκατ. γιουάν (3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να κατασκευάσει ένα θέρετρο για τα πάντα στα Guling Hill στο Φουτζόου, όπου η μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία είναι μικρότερη από 30 βαθμούς Κελσίου.

Φέτος, όμως, η Μπάσι ήταν πολύ ηλικιωμένη, δεν μπορούσε να κουνηθεί και έτσι δεν πήγε στο θέρετρο. «Αναπαύσου εν ειρήνη. Θα γίνεις άλλος ένας μύθος σε έναν άλλο κόσμο», ανήρτησε ένα χρήστης του διαδικτύου. «Σου εύχομαι να είσαι καλά στον Πλανήτη των Πάντα», έγραψε ένας άλλος.

Η Μπάσι πέθανε χωρίς να γεννήσει ποτέ. Ο χαμηλός αριθμός γεννήσεων, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που απειλούν την επιβίωση των γιγάντιων πάντα, καθώς και η έλλειψη χώρου διαμονής.

Τα γιγάντια πάντα, από τα πλέον απειλούμενα είδη παγκοσμίως, ζουν κυρίως στα βουνά του Σιτσουάν και στις γειτονικές επαρχίες Σαανσί και Γκανσού. Στο τέλος του 2013, ο αριθμός των πάντα που ζούσαν στην άγρια φύση ήταν μικρότερος από 2.000 και περίπου 400 αυτά που ζούσαν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Δασικής Υπηρεσίας της Κίνας.

Στο μεταξύ, η επαρχία Σαανσί, διάσημη για τα πάντα της, βλέπει τα τελευταία 15 χρόνια να αυξάνεται προοδευτικά ο αριθμός των άγριων πάντα, από 274 που ήταν το 2003 σε 345 σήμερα, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2%, όπως δήλωσε ο Γκούο Νταοτζόνγκ, εκπρόσωπος της δασικής υπηρεσίας της επαρχίας.

Ο Γκούο απέδωσε την αύξηση του πληθυσμού των γλυκύτατων αυτών θηλαστικών στην αύξηση της βλάστησης και στα μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος των πάντα.

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αναπαραγωγής, ο αριθμός των γιγάντιων πάντα που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας στο Σαανσί έχει αυξηθεί σε 23.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα