Πηλείδου: Τι ισχύει για EastMed Energy και εκμετάλλευση Αφροδίτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την έναρξη της γεώτρησης ΕΝΙ/ΤΟΤΑL στο θαλασσοτεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και τον στόχο Cronos1 καθώς και για τις προοπτικές εκμετάλλευσης της Αφροδίτης μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου

Όπως είπε για την γεώτρηση όλα πάνε βάση προγράμματος και ευελπιστούν ότι σε 2 μήνες θα ολοκληρωθεί. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και άμεσα ή ενδέχεται να χρειαστεί μια περεταίρω επεξεργασία όπως με τον Γλαύκο.

Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Σύντομα νέοι τερματικοί

σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο, Πολωνία

Συγκεκριμένα για το Γλαύκο είπε πως τα αποτελέσματα καθυστερούν σε σχέση με κάποια ερωτήματα που προκύπτουν από πετρώματα γύρω από την περιοχή της γεώτρησης. «Θα χρειαστούν κάποιες επιπλέον σεισμικές μελέτες οι οποίες έχουν τροχοδρομηθεί και ξεκινούν τον Ιούνιο σε συνδυασμό  με σεισμικές μελέτες που αφορούν το τεμάχιο 5 της ΑΟΖ το οποίο αδειοδοτήθηκε πρόσφατα και εκεί θα υπάρξει κινητικότητα.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν την ισραηλινή EastMed Energy να προχωρεί σε εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 10, η κα Πηλείδου είπε «Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η πρώην Delek. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και πρέπει να κάνει γνωστοποιήσεις για τα επόμενα σχέδια και είμαστε σε στάδιο έντονης διαβούλευσης με Delek-Chevron για τα επόμενα βήματα, οι εξελίξεις είναι πολύ θετικές.  Οι συζητήσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη αλλά αναμένουμε να επισκεφτούν την Κύπρο  κάποια υψηλόβαθμά στελέχη της Chevron για να προχωρήσουν τα πλάνα και να γίνουν ανακοινώσεις. Οι εξελίξεις είναι θετικές και συζητούμε και για το γεωτρητικο πρόγραμμα και το πλαίσιο ανάπτυξης  της Αφροδίτης και τις υποδομές που πρέπει να γίνουν. Και στα 6 σενάρια που εξετάζουμε είναι η μεταφορά στην Αίγυπτο».

Τέλος αναφορικά με τα πλάνα της Τουρκία να στείλει γεωτρύπανα στην περιοχή απάντησε «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα γίνει κάποια ενέργεια στο επόμενο διάστημα. Παρακολουθούμε την κατάσταση με το ΥΠΕΞ και εξετάζονται όλα τα σενάρια». 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πηλείδου, EastMed Energy, Αφροδίτης ΒΙΝΤΕΟ,pileidou, EastMed Energy, afroditis vinteo