Πίσω από το σχέδιο B' και Γ' του Ερντογάν

Τον γνωστό αμανέ των απειλών και εκβιασμών συνεχίζουν οι Τούρκοι μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως η Άγκυρα θα ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα σχέδιο Β και Γ, προσθέτοντας, μάλιστα, πως πλέον δεν υπάρχει νόημα να επιμένουμε σε λύση που θα βασίζεται στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Από την πλευρά τους, Αθήνα και Λευκωσία συνεδριάζουν σήμερα με τις

πολιτικές ηγεσίες με σκοπό την αναζήτηση τρόπου διαχείρησης του αδιεξόδου, την ώρα που όλα είναι έτοιμα για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, σημειώνοντας πως η χώρα του μαζί με τη «Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα, ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά. «Οι δικές μας αλτρουιστικές προσπάθειες, η μετριοπαθής και ευθεία στάση, δεν ανταμείφθηκαν», είπε.

Κληθείς να αποκωδικοποιήσει τις δηλώσεις αυτές του Ερντογάν, ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης, μιλώντας στο πλαίσιο της «Πρώτης Εκπομπής» του Ράδιο Πρώτο, είπε πως ουσιαστικά η Τουρκία έχει προσαρτήσει τα κατεχόμενα μέσω του αγωγού νερού, του ηλεκτρισμού, των τηλεπικοινωνιών, του τραπεζικού συστήματος της οικονομικής εξάρτησης και των δανείων. «Οι επιλογές που έχει η Τουρκία είναι είτε να τα ενσωματώσει, είτε να προχωρήσει σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης της αναγνώρισης του παράνομου ψευδοκράτους», είπε, προσθέτοντας πως πριν από αυτό θα προηγηθεί η άρση του λεγόμενου εμπάργκο των Τ/κ .

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε επιπλέον πως η πλευρά μας πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι το εμπάργκο δεν το επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η εισβολή και η κατοχή.

Η «νεκρή» ομοσπονδία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ αναφέρει πως η ελπίδα για μια ομοσπονδία στην Κύπρο πέθανε στο Crans-Montana, τονίζοντας πως όσο οι Ε/κ πιστεύουν ότι το νησί ανήκει μόνο σε αυτούς και ο τουρκοκυπριακός λαός είναι μειονότητα, που μπορεί να τύχει ειδικού καθεστώτος με ορισμένα προνομιακά δικαιώματα, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει διζωνικός ή δικοινοτικός ομοσπονδιακός διακανονισμός.

Ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Γιουσούφ Κανλί, στρέφει τα πυρά του κατά του Προέδρου Αναστασιάδη και του Νίκου Κοτζιά, τον οποίο αποκαλεί ως τον Υπουργό που δημιουργεί προβλήματα (trouble maker minister) και τους κατηγορεί ότι δεν ήθελαν λύση, ελπίζοντας ότι ο ΟΗΕ, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλέσουν σε νέο γύρο συνομιλιών μετά τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η θεμελιώδης αρχή των συνομιλιών στην Κύπρο ήταν πως «Τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα», ωστόσο, όπως αναφέρει, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οποιαδήποτε πρόταση από τις δυο πλευρές [τις τελευταίες δεκαετίες], καταγράφεται και μετατρέπεται σε κάποιου είδος αναφορά που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα στις συνομιλίες. «Αυτός είναι ο λόγος που ο Αναστασιάδης ρίσκαρε στις συνομιλίες», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει από εκεί όπου τερματίστηκαν οι αποτυχημένες συνομιλίες στο Crans Montana.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για συνεχιζόμενες υποχωρήσεις των Τ/κ στις συνομιλίες, τονίζοντας πως ίσως είναι καιρός να εξεταστούν κάποιες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες προϋποθέτουν διαζύγιο από τις διαπραγματεύσεις και δυο ξεχωριστά κράτη στην Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα