Πιστοποίηση για το Φεστιβάλ Κολοκασιού Σωτήρας
Στην εγγραφή της φράσης ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΛΟΚΑΣΙΟΥ® στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε πρόσφατα ο Δήμος Σωτήρας.
Η φράση ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΛΟΚΑΣΙΟΥ® έχει εγγραφεί ως Εμπορικό Σήμα στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εκδοθεί σχετικό πιστοποιητικό εγγραφής καθώς και σχετική δημοσίευση στην έκδοση Δελτίου Εμπορικών Σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Trade mark Bulettin) με αρ. 2017/098.
Την
Η πιστοποίηση του ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΛΟΚΑΣΙΟΥ® δίνει την δυνατότητα στον Δήμο Σωτήρας για αποκλειστική πνευματική ιδιοκτησία της φράσης και τα ανάλογα δικαιώματα για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Η εγγραφή του εμπορικού σήματος γίνεται μετά από ένα σχεδόν χρόνο από την πιστοποίηση τον περασμένο Αύγουστο των τοπικών προϊόντων της Σωτήρας "Κολοκάσι Σωτήρας" και "Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας" ως Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης.
Στις 9 Σεπτεμβρίου με Μελίνα Ασλανίδου το 42ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού
Ο Δήμος Σωτήρας ανακοινώνει, παράλληλα, ότι το φετινό 42ο Φεστιβάλ Κολοκασιού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας, ενώ το φετινό μεγάλο όνομα που ανακοινώνεται είναι η Μελίνα Ασλανίδου που με την μοναδική της φωνή θα εμπλουτίσει το μοναδικό μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΟΚΑΣΙ ΣΩΤΗΡΑΣ – ΚΟΛΟΚΑΣΙ ΠΟΥΛΛΕΣ ΣΩΤΗΡΑΣΤί είναι το κολοκάσι
To κολοκάσι Σωτήρας είναι φυτό το οποίο καλλιεργείται κυρίως για τους εδώδιμους βολβούς του και ευδοκιμεί σε περιοχές με τροπικό κλίμα. Οι βολβοί του έχουν κωνικό σχήμα, χοντρή και καστανή φλούδα και η σάρκα τους είναι λευκή ή ελαφρά κιτρινωπή. Θεωρείται ότι είναι από τις πρώτες ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών στην ιστορια της ανθρωπότητας. Η φύτευσλη του αρχίζει στα τέλη Φεβρουαρίου και συνεχίζεται μέχρι και τον Μάιο ενώ η πατρίδα προέλευσής του πιθανολογείται ότι είναι η Μαλαισία. Στην Ανατολή αποτελεί βασική τροφή των κατοίκων και είναι γνωστό με την ονομασία “τάρο”.
Μπορείς να το συναντήσεις και με το όνομα αγκινάρα Ιερουσαλήμ, ενώ λέγεται επίσης sunroot ή sunchoke ή earth apple ή topinambur. Το κολοκάσι καλλιεργείτο στην αμερικανική ήπειρο, από ιθαγενείς Ινδιάνους, το οποίο το έφεραν για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1610 οι Γάλλοι μετανάστες της Βόρειας Αμερικής/Καναδά. Την ονομασία Topinambur την πήρε από το όνομα μιας φυλής ινδιάνων στη Βραζιλία. Το κολοκάσι βόηθησε τους Γάλλους μετανάστες να επιβιώσουν από το λιμό και το έστειλαν στη Γαλλία και στο Βατικανό. Οι Άγγλοι, αδυνατώντας να προφέρουν τη λέξη girasole, το αποκάλεσαν "Jerusalem Artichoke" (αγκινάρα των Ιεροσολύμων), ενώ οι κηπουροί του Πάπα το αποκάλεσαν «girasole articiocco» (αγκινάρα ηλιοτροπίου). Παρόλα αυτά η προέλευση του ονόματος είναι αβέβαιη. Αν και γνωστό στους Ινδιάνους, οι Ευρωπαίοι φέρεται να το γνώρισαν όταν το ανακάλυψε ο θαλασσοπόρος captain Hook στη Χαβάη το 1778.
Μια άλλη πηγή αναφέρει ότι η παλαιότερη αναφορά στο Κολοκάσι της Κύπρου ανάγεται στο 1191 μ.Χ. σύμφωνα με την οποία σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στο Κάστρο Λεμεσού (Jeffery, 1926). Σήμερα, το Κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου, και ιδιαίτερα στη Σωτήρα («Κολοκάσι Σωτήρας» και «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» (Π.Ο.Π.).
Τον Αύγουστο του 2016 έχει κατακτήσει την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης για τα προϊόντα «Κολοκάσι Σωτήρας» και «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» (Π.Ο.Π.).
Το Κολοκάσι έχει βραβευτεί το 2015 ως Καλύτερο Γεωργικό Προϊόν κατά τα Βραβεία Γαστρονόμος.
2000 τόνοι ετησίως
Σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές σημειώνεται πως το κολοκάσι σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια το 1191 μ.Χ. ενώ καλλιεργήθηκε στην Κύπρο πέντε αιώνες πριν από την καλλιέργεια πατάτας. Τα καλύτερης ποιότητας κυπριακά κολοκάσια παράγονταν στη Λάπηθο και στην Πάφο. Σημαντικές όμως καλλιεργήσιμες εκτάσεις με κολοκάσι υπήρχαν στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας και στο Συριανοχώρι μέχρι και το 1974.
Σήμερα, το Κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου, και ιδιαίτερα στη Σωτήρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την Απογραφή της Γεωργίας, η συνολική καλλιέργεια για το έτος 2012 στην Κύπρο ήταν 748 δεκαριά και 168 παραγωγοί, από τους οποίους τα 660 δεκαριά και οι 126 παραγωγοί προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου, εκ των οποίων σχεδόν όλοι ανήκουν στην ομάδα κολοκασοηαραγωγών της Σωτήρος. Η Σωτήρα με πιο απλά λόγια παράγει σήμερα 2000 τόνους κολοκάσι επισίως ενώ το 85% της καλλιέργειας του στην Κύπρο προέρχεται από τη Σωτήρα και την ευρύτερη περιοχή.
Αξιοσημείωτο για τη βιολογική αξία του κολοκασιού είναι ότι το κολοκάσι δε ψεκάζεται καθόλου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λαχανικά, αποτελώντας έτσι αμιγώς βιολογικό λαχανικό. Στη Σωτήρα οι κολοκασοπαραγωγοί αποκαλούν το κολοκάσι ως “κουκουμά” και αυτό επειδή το προϊόν παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Μπορεί να παραμείνει στο χώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί και να μαζευτεί όποτε το θελήσει ο παραγωγός.
Από το 1978 η Σωτήρα διοργανώνει το Φεστιβάλ Κολοκασιού, το οποίο αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ της Κύπρου, ενώ από το 2014 διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια η «Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού Σωτήρας» που εντάσσεται στα πλαίσια προώθησης του προϊόντος από τον Δήμο και την Οργάνωση παραγωγών Σωτήρας.
Η διατροφική του αξία
Η διατροφική του αξία θεωρείται τροφή υγιεινή, πολύ θρεπτική και θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κολοκάσι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και C, και επίσης περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλεί μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος, γεγονός που το καθιστά αυτόματα ως τροφή που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη.
Η κατανάλωσή του, όμως, πρέπει να γίνεται προσεκτικά γιατί τα φύλλα και οι βολβοί του φυτού περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, μια ουσία η οποία συμβάλλει στη δημιουργία πετρών στα νεφρά. Με σωστό μαγείρεμα, όμως, η εν λόγω ουσία εξουδετερώνεται και αν θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφαλή του κατανάλωση, η παραμονή των βολβών στο νερό για μια νύχτα πριν το μαγείρεμα είναι μια πολύ καλή λύση.
Χρήσεις και μαγείρεμα
To κολοκάσι έχει και καλλωπιστική χρήση λόγω της μορφής των μεγάλων φύλλων του. Το άμυλό του είναι εύπεπτο και χρησιμοποιείται συχνά και για βρεφικές τροφές. Ευδοκιμεί σε αφθονία στην Κύπρο και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κυπριακή κουζίνα. Τρώγεται συνήθως ψητό, βραστό ή γιαχνί και ταιριάζει πολύ με χοιρινό ή βοδινό κρέας αλλά και με ψάρια. Μαγειρεύεται ως κυρίως πιάτο αλλά και μόνο του ως συνοδευτικό. Καλό θα είναι να αποφύγετε το πλύσιμο του πριν το μαγειρέψετε, γιατί μετά στο ψήσιμο κολλάει και λιώνει. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλυθεί, στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα.
ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟ ΚΟΛΟΚΑΣΙ
Στην κατοχύρωση του Κολοκασιού-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων προχώρησε τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Κολοκάσι-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας αποτελεί το 3ο σε σειρά προϊόν που κατοχυρώνεται στο μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) μετά το Παφίτικο λουκάνικο και το Γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού.
Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της κατοχύρωσης ονομασίας του προϊόντος στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι, η κατοχύρωση αγροδιατροφικών προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ και ΠΓΕ) δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, με τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.
Ο Υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της Διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη για την κατοχύρωση αγροτικών προϊόντων υλοποιείται.
Όπως ανέφερε, τα δύο χαρακτηριστικά της καλλιέργειας του Κολοκασιού, δηλαδή ή άριστη προσαρμοστικότητά του στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και η τεχνογνωσία που ανέπτυξαν και εφαρμόζουν οι παραγωγοί της Σωτήρας, ήταν αυτά που αποτυπώθηκαν και τονίστηκαν περισσότερο στο φάκελο για κατοχύρωση της ονομασίας «Κολοκάσι Σωτήρας» ως ΠΟΠ.
Η σημασία της σημερινής κατοχύρωσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα δοθούν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στους παραγωγούς αλλά και στους οργανωμένους φορείς για περαιτέρω προώθηση και προβολή του προϊόντος.
Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμα ότι μέσα από την κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων αναδεικνύεται η κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία και εμπλουτίζεται ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου ενώ με την σημερινή κατοχύρωση η Κύπρος μπαίνει για τα καλά στο χάρτη των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων.
Μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο παραμένει η κατοχύρωση του χαλουμιού, ενώ ήδη έχουν προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι για την κατοχύρωση αρκετών αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως του Χοιρομεριού Πιτσιλιάς, Ποσυρτής, Λούντζας Πιτσιλιάς, Λουκάνικου Πιτσιλιάς και του Ροδοστάγματος Αγρού.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι συνεχής και επίμονη, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται αυτή την περίοδο ο τόπος μας, το Υπουργείο προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην καταχώρηση των εξαιρετικών παραδοσιακών μας προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
Η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου μας είναι ο δρόμος που όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε, πρέπει να επιμένουμε κυπριακά, να επιμένουμε παραδοσιακά και να παραμείνουμε πραγματικά πιστοί στις ρίζες και στις παραδόσεις του τόπου μας, ανέφερε ο Υπουργός καταληκτικά.
Ο Δήμαρχος Σωτήρας, κύριος Γεώργιος Τάκκας με τη σειρά του δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την ολοκλήρωση της πιστοποίησης του κολοκασιού και ανέφερε ότι οι κόποι των προσπαθειών της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε ο Δήμος Σωτήρας μαζί με τους παραγωγούς κολοκασιού της Σωτήρας επιτέλους ανταμείβονται και το κολοκάσι μπαίνει πλέον σε νέα επίπεδα, τόσο όσον αφορά την παραγωγή, όσο και την προώθησή του.
Ο κ. Τάκκας σημείωσε ότι ο Δήμος Σωτήρας έχει συνδέσει την ανάπτυξή του με το τοπικό του προϊόν και για αυτό τον λόγο έχει προβεί σε δυναμική προώθηση τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επιτέλους δημιούργησαν καρπούς. Με αυτό τον τρόπο, δήλωσε, θα δημιουργθούν άμεσα οφέλη για τους παραγωγούς της Σωτήρας, αφού αφενός η παραγωγή ήδη έχει σημειώσε κατακόρυφη αύξηση, αφετέρου το ενδιαφέρον για εξαγωγές έχει ήδη γίνει πιο ζωηρό.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην παραλία Αγίας Θέκλας, στην οποία διάσημοι και διακεκριμένοι σεφ θα δημιουργούν νέες εναλλακτικές γκουρμέ συνταγές με βάση το κολοκάσι, τις οποίες το κοινό θα μπορεί να δοκιμάζει. Η εκδήλωση αυτή, όπως ανέφερε, αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου Σωτήρας, η οποία έχει συντελέσει στο να μπει το κολοκάσι στην κάθε κουζίνα και σε κάθε συνταγή της κυπριακής γαστρονομίας.
Ο Δήμαρχος Σωτήρας αναφέρθηκε, τέλος, στις προσπάθειες που γίνονται από τον Δήμο Σωτήρας τα τελευταία χρόνια, τόσο όσον αφορά την προώθηση του Δήμου σε κάθε επίπεδο, όπου μια από αυτές είναι η προστασία της τοπικής κληρονομιάς και η αναδειξή της, με τα παράλληλα οφέλη, όπως η στήριξη του γεωργικού τομέα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απλήρωτη επί 15 μήνες: Η αυτοκτονία του πατέρα και το τραγικό φινάλε στη ζωή της 42χρονης
- Τραγωδία σε παιδική κατασκήνωση: Νεκρός 11χρονος
- Εφιάλτης οι διακοπές για την κόρη του Mr Coca – Cola σε πολυτελές resort
- Ελληνική πυραυλάκατος πέρασε τα Στενά των Δαρδανελίων
- Πόση αριστεία πια; Με νέο ορθογραφικό επανέρχεται ο Μητσοτάκης (εικόνα)
- Εκτίμησε αυτά που έχεις και θα αποκτήσεις περισσότερα από αυτά που θέλεις!
- Φρικτό τροχαίο στην Αμφιλοχία – Νεκρή γυναίκα (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)
- Αμφιλοχία: Νεκρή 39χρονη γυναίκα σε τροχαίo
- Νέες παραβάσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ
- Απίστευτο θέαμα: Υποβρύχιο στο λιμάνι της Σούδας – Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- «Κλειστός» από Κέρκυρα ο Σοϊλέδης
- Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Barbaros (χάρτης)
- Μίλησε η ποιότητα
- Η νέα δυναμική στα μετόπισθεν
- Το πρόγραμμα των επαναληπτικών
- Εντυπωσιακό θέαμα από χελώνες στην Αγ. Νάπα (video)
- Ολυμπιακός: «Έσκασε» πρόταση για τον Σεμπά!
- Ταυτοποιήθηκαν 10.000 ψεύτικες ταυτότητες από τον Φόρο
- Στις 13:30 η κλήρωση Γ' Κατηγορίας
- Ο Ντεφόε άφησε την Μπόρνμουθ για την κηδεία του Μπράντλεϊ
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Πιστοποίηση για το Φεστιβάλ Κολοκασιού Σωτήρας
- Στο Λουξεμβούργο το πιστεύουν! (pics)
- Τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού €4,2 εκ. στην Πάφο
- Ικανοποίηση από εξαγγελία για ανάπλαση της πλατείας Λευκάρων
- Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και ... Απόλλων
- Μήνυμα ψυχής από τον Σουάρες για τον άτυχο Νούρι (pic)
- Το πρόγραμμα των επαναληπτικών
- Ο Ντεφόε άφησε την Μπόρνμουθ για την κηδεία του Μπράντλεϊ
- Ζητήθηκε αποπομπή του νόμου για μείωση του φόρου στην μπύρα
- Η Ολλανδία συνεισφέρει 122 χιλιάδες Ευρώ στη ΔΕΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Ν.Βούτσης παραδίδει τον πολύκροτο "Φάκελο της Κύπρου"
- Μέδουσα - γίγας τρομοκρατεί τους λουόμενους σε παραλία της Πάτρας
- Κρήτη: Αδέσποτη σφαίρα σε γλέντι τον έστειλε στην Εντατική
- «Ωδή» Telegraph στις ελληνικές ομορφιές - Αυτά είναι τα 19 καλύτερα νησιά
- H Τουρκία στέλνει το Barbaros στη Μόρφου επικαλούμενη «εγγυητικά δικαιώματα»
- Με προμήθεια πλέον η καταβολή φόρων με μετρητά στο γκισέ της τράπεζας
- 9 μύθοι και αλήθειες για το ηλιακό έγκαυμα για να ξέρετε πώς να προστατευτείτε αυτό το καλοκαίρι
- Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δήμο Πέλλας- Αίτηση έως 31/7
- Συνελήφθη 53χρονος στη Θεσσαλονίκη για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης