Πληροφορίες ΚΥΠΕ: Το πλάνο της χαλάρωσης των μέτρων- Τι και πότε ανοίγει

Ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, σε σχέση με την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, με την απόφαση να λαμβάνεται πλέον την Τετάρτη σε πολιτικό επίπεδο.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, οι Επιδημιολόγοι κατέθεσαν τις τελικές τους εισηγήσεις για την άρση των μέτρων μετά τις 31 Ιανουαρίου, οι οποίες φαίνεται να επικεντρώνονται σε μία σταδιακή και συντηρητική αποκλιμάκωση των μέτρων, αφού εκφράστηκαν φόβοι ότι τυχόν απότομη χαλάρωση των μέτρων, ενδεχομένως να οδηγήσει εκ νέου σε έξαρση.

Εξάλλου,

οι Υπουργοί Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Εμπορίου θα πραγματοποιήσουν σειρά συσκέψεων, ώστε να καταρτίσουν το τελικό πλάνο της άρσης μέτρων, με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο.

Οι τελικές προτάσεις τους θα οδηγηθούν την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις.

Η φιλοσοφία γύρω από την οποία στηρίχτηκαν οι Επιδημιολόγοι για τις τελικές εισηγήσεις τους ήταν συγκεκριμένη.

Όπως ανέφεραν στη σύσκεψη οι Ειδικοί, παρά τη βελτίωση που παρατηρείται, η Κύπρος συνεχίζει και είναι αρκετά φορτισμένη επιδημιολογικά, ενώ αύξηση συνεχίζει να παρατηρείται και στις νοσηλείες.

Επίσης, έντονη ανησυχία εκφράστηκε και για το γεγονός της αυξημένης μεταδοτικότητας και επιθετικής εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την επιδημιολογική επιβάρυνση, που αναμένεται στα κράτη μέλη τις επόμενες 6 με 12 εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι χαλαρώσεις θα επικεντρωθούν περίπου στο ίδιο πλάνο του περασμένου Μαΐου - Ιουνίου, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Κύπρο, με κάποιες διαφοροποιήσεις, που ενδεχομένως θα εισηγηθούν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. 

Παραμένουν τα sms

Οι ειδικοί πρότειναν στην κυβέρνηση ότι οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις αποφασιστούν δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουν την μαζική έξοδο, ούτε να ακυρώνουν τα γραπτά μηνύματα (sms) στο 8998, τα οποία από ό,τι φαίνεται θα παραμείνουν στην καθημερινότητα, με ενδεχόμενη την αύξηση τους από δύο σε τρία.

Εξάλλου, παραμείνουν τουλάχιστον για την πρώτη φάση όλοι οι περιορισμοί, που αφορούν  μετακινήσεις και συναθροίσεις στα σπίτια, καθώς επίσης ο περιορισμός στα σπίτια από τις 9 το βράδυ.

Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένει και το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.

Ποιοι μαθητές επιστρέφουν

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία είναι δύο, δηλαδή το ένα προκρίνει τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών, κάνοντας αρχή με τις τάξεις του Δημοτικού και το άλλο την επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών της Γ’ Λυκείου, για σωστή προετοιμασία των εξετάσεών τους.

Ωστόσο, την τελική απόφαση θα λάβει το Υπουργείο Παιδείας.

Άνοιγμα εμπορικών κέντρων

Στο μεταξύ, έχει προταθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το άνοιγμα μικρών καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των ινστιτούτων αισθητικής και των κέντρων δερματοστιξίας, ενώ  το άνοιγμα των μεγάλων καταστημάτων και των  εμπορικών κέντρων θα γίνει σε δεύτερο στάδιο.

Αρχές Μαρτίου θα ανοίξουν καφετέριες και χώροι εστίασης

Για τις καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια, σχολές χορού και αρκετές άλλες επιχειρήσεις, που παραμένουν κλειστές, η πρόταση των ειδικών είναι όπως ανοίξουν αρχές Μαρτίου.

«Η όποια απότομη χαλάρωση θα φέρει έξαρση», λέει ο Δρ. Τσιούτης

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον Επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνο Τσιούτη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η όποια απότομη χαλάρωση θα φέρει έξαρση».

Άρα, είπε, «οι χαλαρώσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να μην έχουμε κάποια απότομη έξαρση».

Όπως πρόσθεσε, «θέλει προσοχή στο τι θα επιλέξουμε, ενώ πρέπει να αποφευχθεί  να ανοίξουν χώροι μαζικών συναθροίσεων, ενώ οι επαφές και οι μετακινήσεις πρέπει να παραμείνουν περιορισμένες».

Σημείωσε ότι «αν και η Επιστημονική Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς και τις οικονομικές παραμέτρους, εντούτοις βασικός της γνώμονας είναι η προστασία της υγείας, η βελτίωση των δεικτών υγείας, άρα οι εισηγήσεις μας εδώ βασίζονται πάντα».

Διαβάστε επίσης: Η ακτινογραφία της άρσης μέτρων: Πώς ανοίγει η Κύπρος από 1 Φεβρουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πληροφορίες ΚΥΠΕ, #45,plirofories kype, #45