Προσοχή στα ρευστά διαθέσιμα, λέει ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Έκκληση για φειδώ στη διάθεση των δημοσιονομικών αποθεμάτων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, απηύθυνε εκ νέου ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως η αύξηση του δημοσίου χρέους φαίνεται να βρίσκεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου για το 2021, με τις ερωτήσεις να επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα

των δημοσίων οικονομικών εν μέσω της πανδημίας.

«Από την εκδήλωση της πανδημίας είχαν όλοι αντιληφθεί ότι θα χρειαζόταν σημαντική κρατική παρέμβαση κάτι για το οποίο κανένας δεν διαφωνούσε. Αυτό θα αύξανε τα ελλείμματα και το χρέος της κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών εσόδων λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας που θα ακολουθούσε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με τις προειδοποιήσεις του Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης εστιάστηκε στο ότι η κυβέρνηση έχει διάθεσή της ένα «περιορισμένο οπλοστάσιο» και συνεπώς «αυτό το οπλοστάσιο έπρεπε να το χρησιμοποιηθεί με μεγάλη φειδώ, δηλαδή να  καταλήγει μόνο εκεί που υπάρχει απόλυτη ανάγκη και που θα έχει αποτέλεσμα».

«Είχαμε φέρει για παράδειγμα ότι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα ήταν βιώσιμες ακόμη και χωρίς την ύπαρξη της κρίσης δεν θα έπρεπε να στηριχθούν, να διαφυλαχθεί αυτό το αποθεματικό είτε για νοικοκυριά είτε για βιώσιμες επιχειρήσεις και επιπρόσθετα αυτό που τονίζουν και θεσμοί εκτός Κύπρου είναι ότι υπάρχει και η επόμενη μέρα».

Εξήγησε πως με την πάροδο της κρίσης θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέτουν περιορισμούς και όρια τόσο στο δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και στο δημόσιο χρέος.

«Και θα αρχίσουμε να πραγματοποιούμε πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να είναι σε επίπεδο το οποίο θα πρέπει να μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η αύξηση του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος φαίνεται να είναι σε επίπεδα τα οποία μπορούν να αντιστραφούν και να αρχίσει να γίνεται εξυπηρετούμενο το δημόσιο χρέος και αυτό το βλέπουμε από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και των οίκων αξιολόγησης.

Σε ερώτηση για μείωση μισθών στο δημόσιο, ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι αυτά είναι καθαρά πολιτικές αποφάσεις.

«Εμάς ο ρόλος μας είναι ότι, εάν δούμε ότι χρειάζεται δραστική μείωση των δαπανών για να γίνει εξυπηρετούμενο το δημόσιο χρέος ή για να ικανοποιήσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες στο μέλλον, θα κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απ’ εκεί και πέρα το ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης», είπε, προσθέτοντας ότι στο παρόν στάδιο δεν τίθεται θέμα μείωσης των δαπανών για να καταστεί άμεσα βιώσιμο το δημόσιο χρέος.

«Εκείνο που θα μπορούσε να επιλέξει η κυβέρνηση στη μείωση των δαπανών είναι να δημιουργήσει περισσότερη ευχέρεια για να μπορέσει να συνεχίσει την οικονομία σε περίπτωση που παραταθεί αυτή η κρίση. Δεν θα ήταν εισήγηση κάποιου οικονομολόγου αυτή την περίοδο για μείωση των κρατικών δαπανών απλά για να δημιουργήσουμε ένα αποθεματικό ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο», είπε.

Συντηρητικές οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ
------------------
Ερωτηθείς εξάλλου για την ορθότητα των μακροοικονομικών προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών, εν μέσω της κρίσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι προβλέψεις μέχρι τώρα ήταν συντηρητικές και ότι μέχρι τώρα οι στόχοι επιτυγχάνονταν.

Υπενθύμισε ότι μετά την πανδημία υπάρχει η ρήτρα διαφυγής από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, να μην υπάρχει ο μακροπρόθεσμος στόχος ούτε ο κανόνας για το χρέος.

«Τεχνοκρατικά δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση και θα έλεγα ούτε είναι ο κατάλληλος χρόνος μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση», είπε.

Προειδοποιούσαμε για το ΚΕΠ
--------------
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, ο κ. Γεωργιάδης, είπε πως η πρώτη παρέμβαση για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ήταν το 2017, ενώ σε έκθεση του Συμβουλίου το 2018 υπήρξαν αναφορές για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το πρόγραμμα.

«Περιληπτικά κάναμε μια σύγκριση με την ολλανδική ασθένεια, δηλαδή με κρατική παρέμβαση ενθαρρύνεις την ανάπτυξη ενός τομέα, δημιουργούνται προβλήματα».

Προειδοποιούσαμε ότι αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα θα έχει αρνητικές συνέπειες, θα δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες, είχαμε προειδοποιήσει ότι θα δημιουργήσει συνθήκες εξάρτησης και προειδοποιούσαμε ότι δεν μπορεί να είναι μόνιμη πηγή ανάπτυξης, είτε λόγω ανταγωνισμού από άλλες χώρες, είτε λόγω τερματισμού της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε.

Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα ΠτΔ για νέα πολιτική για πάταξη της διαφθοράς εντός της εβδομάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσοχή, Πρόεδρος, Δημοσιονομικού Συμβουλίου,prosochi, proedros, dimosionomikou symvouliou