Ποιες περιοχές της ΕΕ ενισχύει οικονομικά η Κομισιόν;

Έκθεση για το πως η πολιτική της ΕΕ βοηθά τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ για τη στήριξη των στρατηγικών περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία ετοιμάστηκε από το επιτελείο της Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν στην έκθεση αξιολογούνται οι παράγοντες που ευνοούν ή παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των εν λόγω περιφερειών και οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί τα αναμενόμενα επίπεδα ανάπτυξης και εισοδημάτων

για την ΕΕ.

Στην έκθεση προσδιορίζονται οι επενδυτικές ανάγκες των περιφερειών, ήτοι το ανθρώπινο δυναμικό, η καινοτομία, η ποιότητα των θεσμών, η βελτιωμένη προσβασιμότητα, καθώς και τα μέσα τα οποία διατίθενται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και που θα μπορούσαν να τις υποστηρίξουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, 47 περιφέρειες σε οκτώ κράτη μέλη είχαν μελετηθεί και χαρακτηριστεί είτε ως «περιφέρειες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», με κατά κεφαλήν ΑΕΠ έως 90% του μέσου όρου της ΕΕ αλλά με μακροχρόνια έλλειψη ανάπτυξης, ή ως «περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος», όπου το ΑΕΠ αυξάνεται, ωστόσο παραμένει χαμηλότερο από το 50% του μέσου όρου της ΕΕ. Οι περιφέρειες αυτές φιλοξενούν 83 εκατομμύρια κατοίκους, συγκεκριμένα 1 από τους 6 κατοίκους της ΕΕ.

Οι περιφέρειες που αποτελούν τη μία ομάδα συγκεντρώνονται κυρίως στη Νότια Ευρώπη και οι υπόλοιπες περιφέρειες, που αποτελούν τη δεύτερη, είναι συγκεντρωμένες κυρίως ανατολικά.

Η Κομισιόν υποστηρίζει στην έκθεση ότι οι οικονομίες των περιφερειών χαμηλού εισοδήματος μπορούν να ενισχυθούν μέσω ενός αποτελεσματικού μείγματος επενδύσεων στην καινοτομία, το ανθρώπινο δυναμικό και τη συνδεσιμότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των ικανοτήτων καινοτομίας των περιφερειών που παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις στον δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και όπου παρατηρείται έλλειψη αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του τοπικού επιχειρηματικού τομέα.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι θα πρέπει να παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, μέσω επαγγελματικής κατάρτισης και διά βίου μάθησης, τα οποία μπορούν αμφότερα να υποστηριχθούν από κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Κατ` αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποφευχθεί η απαξίωση των δεξιοτήτων και η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς κατάρτισης και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση η ενίσχυση της ελκυστικότητας μιας περιφέρειας για νέα ταλέντα και επιχειρήσεις σημαίνει επίσης καλύτερη διασύνδεση των πόλεων, καθώς και των παρυφών και των αγροτικών περιοχών της. Αυτό θα δημιουργήσει περισσότερες θετικές δευτερογενείς συνέπειες από τους κύριους οικονομικούς πόλους προς όφελος του συνόλου της περιφέρειας. Πολλές περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις στην υποδομή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις υποδομές σε καίριας σημασίας δίκτυα μεταφορών.

Οι περιφέρειες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η έκθεση παρέχει περαιτέρω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αναπτυξιακές πολιτικές μπορούν να αποδώσουν πλήρως μόνο σε περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις και μόνο εφόσον εφαρμόζονται από ισχυρές διοικήσεις με διαφανή, υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο.

Αυτό αφορά ιδιαίτερα περιφέρειες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίες έχουν επιδείξει περιορισμένη βελτίωση όσον αφορά τη θεσμική ικανότητα, δεν ήταν σε θέση να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις παρεμβάσεις της πολιτικής συνοχής και κατά συνέπεια παρουσίασαν μικρότερη ανάπτυξη και ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

H έκθεση αναφέρει ότι για να ενισχυθεί ο αντίκτυπος των ενωσιακών, εθνικών και περιφερειακών δαπανών θα πρέπει να αρθούν οι οριζόντιοι και τομεακοί φραγμοί που παρεμποδίζουν τις επενδύσεις. Οι προϋποθέσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για επιτυχείς επενδύσεις μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά κίνητρα για την αντιμετώπιση των κύριων εμποδίων που παρακωλύουν τις επενδύσεις όπως αυτά προσδιορίζονται στην έκθεση.

Τέλος επεξηγείται ότι η αύξηση της ευελιξίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με περιορισμό της γραφειοκρατίας και του χρόνου και κόστους που απαιτούνται για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων και τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), η αύξηση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας των δημόσιων διοικήσεων και υπηρεσιών και ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων συμβάσεων μέσω της ψηφιοποίησης θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα