Ποικίλες εθελοντικές δράσεις, σχολαστική η εφαρμογή μέτρων από ΠΙΣ

Περισσότερα από 1600 άτομα έχουν εγγραφεί στο Πρωτόκολλο Διαχείρισης Εθελοντών σε Περιόδους Κρίσης του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα οποία περιλαμβάνονται  οργανωμένα σύνολα και φορείς, όπως κόμματα, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Λέσχες Μοτοσικλετιστών, Σύνδεσμοι Εφέδρων, Ομάδων Διάσωσης.  Επίσης η Εθνική Φρουρά και μέλη της Προεδρικής Φρουράς είναι έτοιμοι να συνδράμουν αν υπάρχει ανάγκη.


Ανακοίνωση από το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού ενημερώνει  για τις μέχρι τώρα  εθελοντικές δράσεις  για την αντιμετώπιση της

πανδημίας και αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί «γύρω στους 720 εθελοντές σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, εφαρμόζοντας τέσσερα προγράμματα, στη βάση του πρωτοκόλλου διαχείρισης εθελοντών σε περιόδους κρίσης».

Συγκεκριμένα, «έχουν πραγματοποιηθεί παραδώσεις με προσωπικά είδη πρώτης ανάγκης και καθαριστικά, από εθελοντές σε όλη την Κύπρο, σε περίπου 3200 άτομα τα οποία είναι σε αναγκαστική καραντίνα σε ξενοδοχεία».

Εγιναν, επίσης, «67 παραδώσεις ειδικής φαρμακευτικής αγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας  από την εξειδικευμένη ομάδα Εθελοντών οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί με τον ανάλογο ιατρικό υλικό».

Παράλληλα, «το Κέντρο Συντονισμού των Κινητών Μονάδων του προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας, εκτός  τη στελέχωση από Δημόσιους Λειτουργούς  του ΚΕΠΑ και της ΑΝΑΔ, στελεχώνεται και από μεγάλο αριθμό εθελοντών σε καθημερινή βάση ενώ σημαντική στήριξη στο Κέντρο Συντονισμού παρέχει η Τράπεζα Κύπρου και η Οργάνωση REACTION».

Τέλος, «έχουν ολοκληρωθεί μέσω του προγράμματος των Κινητών Μονάδων, περισσότερες 1050 κατ’ οίκον παραδώσεις σε όλη την Κύπρο σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης σε ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας, τα οποία δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον».

Η δράση αυτή εφαρμόζεται σε συνεργασία  με τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών, την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για άτομα με αναπηρία και προβλήματα υγείας.

Εξάλλου, ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει πως «είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι η περίοδος που διανύουμε, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, είναι καθοριστική, για την προστασία της δημόσιας υγείας από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του Covid-19».

Προσθέτει ότι «πιστή και σχολαστική εφαρμογή των μέτρων που συνοδεύουν την σταδιακή άρση των περιορισμών, αποτελούν μια νέα κανονικότητα την οποία οφείλουμε να τηρήσουμε με ευλάβεια, ενώ η επαναλειτουργία ως προς την εξέταση και ψυχρών περιστατικών των ιατρείων των μελών μας, δημιουργεί τεράστιες ανάγκες στήριξης τους ως προς την εξασφάλιση επαρκούς και πλήρους ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού».

Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ «η έμπρακτη στήριξη της εταιρείας GSK στην προσπάθεια τήρησης των μέτρων προστασίας της ιατρικής κοινότητας και κατά συνέπεια των ασθενών τους, είναι εξέχουσας σημασίας για αυτό και αναγνωρίζουμε το υψηλό αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της GSK και ιδιαίτερα τις ευαισθησίες της εταιρείας σε ότι αφορά τα ζητήματα υγείας».

Χαιρετίζει, επίσης, «την έμπρακτη της συμβολή στις προσπάθειες του ΠΙΣ να στηρίξει και να προστατεύσει ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και κατά συνέπεια τους ασθενείς που υποδέχονται στα ιατρεία τους».

Μια διαφορετική είδηση από τον πολιτιστικό χώρο και την Αγία Νάπα όπου ο δήμος  διοργανώνει στο Διεθνές Πάρκο Γλυπτικής της πόλης μια πρωτότυπη εκδήλωση.

Εικαστικοί καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας  από 100 χώρες εκφράζουν με την επαγγελματική προσωπική τους προστασία (μάσκα) την αντί-πανδημική στήριξή τους ως Παγκόσμια  Φιλανθρωπική Συναυλία.

Ανακοίνωση από το Δήμο Αγίας Νάπας αναφέρει ότι «τώρα που η νέα πανδημία του κορωνοϊού έχει σαρώσει όλο τον κόσμο, χωρίς να αφήσει πίσω καμία χώρα από τις 5 ηπείρους, καλλιτέχνες από 100 χώρες περίπου, όλοι μαζί ενωμένοι, φορούν  την επαγγελματική προστατευτική τους  μάσκα για να δείξουν με τον τρόπο αυτό την στήριξή τους στον αγώνα κατά του ιού».

Προσθέτει ότι «αυτοί οι επαγγελματίες γλύπτες φοράνε συνήθως τις μάσκες τους καθημερινά για να προστατευτούν από τη σκόνη που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της φιλοτέχνησης του έργου τους και σε αυτή την πανδημική κρίση η μάσκα τους συμβολίζει την στήριξη και την αποφασιστικότητά τους στην καταπολέμηση της ασθένειας».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ISSA, international Sculpture Symposium Alliance, το οποίο ενώνει και προωθεί όλες τις εκδηλώσεις που διεξάγονται παγκοσμίως και αφορούν την τέχνη της  γλυπτικής.
Οι εικονιζόμενοι γλύπτες είναι όλοι επαγγελματίες,  με επιρροή καλλιτέχνες, οι οποίοι  όλοι μαζί έχουν δημιουργήσει χιλιάδες μνημειώδη γλυπτά παγκοσμίως. Το Διεθνές Πάρκο Γλυπτικής  και κάκτων Παχύφυτων καθώς και τα Διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής της Αγίας Νάπας είναι από τα βασικά μέλη της ISSA, international Sculpture Symposium Alliance.

Η επαγγελματική τους δραστηριότητα και το εισόδημά τους έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω του κλεισίματος των συνόρων και της αναστολής των διεθνών πτήσεων.

Εξάλλου ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, σε ανακοίνωσή του  αναφέρει ότι «μετά από τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης μπόρεσε να προσφέρει με τη σειρά του στην προσπάθεια που κάνει η ‘Κίτρινη Γραμμή Βοήθειας και Αλληλεγγύης’ προς τους συνανθρώπους μας οι οποίοι παλεύουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που προκλήθηκε στη χώρα μας με την έλευση της πανδημίας».

Προσθέτει ότι «μαζί με το Charity Idols, προσέφερε είδη πρώτης ανάγκης αξίας τριών χιλιάδων ευρώ»

Ο ΠΑΣΠ εκφράζει «μεγάλο σεβασμό στον ηθοποιό και αγνό ΑΕΛίστα Κώστα Βήχα για το έργο που επιτελεί μαζί με το Ίδρυμα Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΑΚΥ) και την ΑΕΛ Λεμεσού» αναφέρει ωστόσο ότι «δυστυχώς τους τελευταίους μήνες σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις, παράγοντες του κυπριακού ποδοσφαίρου, ρωτούσαν για την φιλανθρωπική δράση του ΠΑΣΠ.

Επί τούτου ο Σύνδεσμος εξηγεί ότι «έχει μια κοινή γραμμή εδώ και χρόνια η οποία δεν του επιτρέπει να πουλά την οποιαδήποτε βοήθεια για τα δημόσια μπράβο και μερικά likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι σέβεται την ιδιωτική ζωή αυτών που βοηθάμε και του αρκεί το δικό τους και μόνο ευχαριστώ».

Προσθέτει ότι «δημόσιες ανακοινώσεις πρέπει να κάνουν οι κοινωφελείς οργανισμοί και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, για να αναφέρουν το σημαντικότατο τους έργο αλλά και προς ευαισθητοποίηση του κοινού για βοήθεια».

Ο ΠΑΣΠ διευκρινίζει ότι «δεν εμπίπτει στην πιο πάνω κατηγορία και σύμφωνα με τις αρχές των οικονομικών και του μάρκετινγκ, οποιαδήποτε ανακοίνωση φιλανθρωπίας πέραν των όλων άλλων μπορεί να θεωρηθεί και ως κομμάτι προβολής και διαφήμισης».

Για αυτό το λόγο ο Σύνδεσμος, «μετά την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο οποιασδήποτε φιλανθρωπικής βοήθειας, έχει ως μόνο μέλημα να ενημερώσει τα μέλη του στη Γενική Συνέλευση και από εκεί και πέρα δημόσιες ανακοινώσεις γίνονται μόνο ελάχιστες περιπτώσεις».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα