Πολιτική κρίση στο Περού: Η Λίμα ετοιμάζεται για νέες μαζικές κινητοποιήσεις

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκλίνουν σήμερα στην περουβιανή πρωτεύουσα Λίμα, όπου σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε μαζικές κινητοποιήσεις αυτή την εβδομάδα για να απαιτήσουν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε και να διεξαχθούν άμεσα νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

«Πάμε στην πρωτεύουσα για να κάνουμε να ακουστεί η φωνή διαμαρτυρίας μας», είπε ο Τζίμι Μαμάνι, επικεφαλής φυλής των αυτοχθόνων Αϊμάρα από την

περιοχή Πούνο.

Ο δήμαρχος της πόλης Σαν Ισίδρο θέλει να πιστεύει πως οι κινητοποιήσεις αυτής της εβδομάδας θα έχουν τον όγκο αυτών του Ιουλίου του 2000 εναντίον του αυταρχικού πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Από χθες Δευτέρα, εκατοντάδες αγρότες όπως ο ίδιος κίνησαν να διανύσουν τα 1.350 χιλιόμετρα που χωρίζουν την πόλη από τη Λίμα, όπου λένε πως θα οργανώσουν «ειρηνική» διαδήλωση.

Τη νύχτα, δεκάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την πλατεία Σαν Μαρτίν, ιστορικά το επίκεντρο των κοινωνικών κινημάτων στην πρωτεύουσα.

Αφότου άρχισαν οι κινητοποιήσεις στο Περού πριν από πέντε εβδομάδες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42 άνθρωποι στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κεντρικές διεκδικήσεις: να παραιτηθεί η Ντίνα Μπολουάρτε, που αντικατέστησε τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο μετά την παύση του από το Κογκρέσο την 7η Δεκεμβρίου· η άμεση διεξαγωγή εκλογών· η σύγκληση συντακτικής συνέλευσης για να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα.

Πολλοί, ανάμεσά τους και ο Τζίμι Μαμάνι, κρίνει πως η κυβέρνηση «κωφεύει», καθώς απορρίπτει όλα αυτά τα αιτήματα.

Η κρίση δεν έχει αποκλιμακωθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου και την παύση του πρώην προέδρου Καστίγιο, τον οποίο το κοινοβούλιο κατηγόρησε πως προσπάθησε να επιβάλει πραξικόπημα.

Ο πρώην πρόεδρος αποπειράθηκε να διαλύσει το Κογκρέσο και να αρχίσει να κυβερνά με διατάγματα. Οι ενέργειές του χαρακτηρίζονται «στάση» από τη δικαιοσύνη, που τον κατηγορεί επίσης για «συνωμοσία». Παραμένει προφυλακισμένος.

Στον νότο, όπου ο κ. Καστίγιο έχει πολλούς υποστηρικτές, περίπου 200 κάτοικοι της Ανταουάιλας εμποδίστηκαν από την αστυνομία να περάσουν στον δρόμο τους προς την πρωτεύουσα.

«Να φύγει αυτή η γυναίκα»

«Θα πάμε στη Λίμα, δεν έχει σημασία το πώς. Με τα πόδια αν χρειαστεί (...). Η Ντίνα Μπολουάρτε είπε πως δεν θέλει να μας δει, λοιπόν, θα μας ακούσει», είπε η Αναστασία Λίπε Κίσπε, 63 ετών, που έχει πέντε γιους, αγρότες.

Από την Κούσκο, δεκάδες έφυγαν με λεωφορεία για τη Λίμα. Ταξίδι 15 ωρών τουλάχιστον, για να καλυφθούν τα περίπου 1.100 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις.

Όλοι έχουν σκοπό να διαδηλώσουν για «να φύγει αυτή η γυναίκα», είπε ένας από τους διαδηλωτές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στην περιοχή Λα Λιμπερτάδ (βόρεια), κάτοικοι απέκλεισαν δρόμο που τη συνδέει με την πρωτεύουσα με ελαστικά, όπως συμβαίνει επίσης σε πολλές άλλες κοινότητες.

Στην Πούνο, είναι η γέφυρα Γιάβε, που συνδέει το Περού με τη Βολιβία, που έχει καταληφθεί από δεκάδες διαδηλωτές.

Κάτοικος της πόλης, ο Ρίτσαρντ Ασέρο, στηλίτευσε την «κατάσχεση της οικονομικής ισχύος από αυτή τη μικρή ομάδα που δεν μας αντιπροσωπεύει».

Στην προσπάθειά της να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, η κυβέρνηση επέβαλε προχθές Κυριακή ξανά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, στη Λίμα, στην Κούσκο, στην Καγιάο και στην Πούνο. Το μέτρο συνεπάγεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται ο στρατός για την επιβολή της τάξης.

Οι διαδηλωτές αψηφούν το μέτρο από χθες, παρότι περιορίζει επίσης θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της ειρηνικής συνάθροισης.

Ο υπουργός Άμυνας Χόρχε Τσάβες προειδοποίησε πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να αποφευχθεί η «βία», αν και η κυβέρνηση έχει επίσης αναφέρει πως το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν θα γίνει σεβαστό.

Διαβάστε επίσης: Ελβετία- Νταβός: Συζητήσεις για πόλεμο στην Ουκρανία και παγκόσμιο εμπόριο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολιτική, Περού, Λίμα,politiki, perou, lima