Πολιτική τρικυμία προκάλεσε η συμφωνία για Σκόπια

Iσχυρά πολιτικά ρίχτερ, που απειλούν να κατεδαφίσουν ακόμη και κυβερνήσεις, προκάλεσε η συμφωνία, που βάφτισε τα Σκόπια, ως ''Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας''.

Αρχίζοντας από το ελληνικό μέτωπο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα, επικαλούμενος την υποχρέωσή του να προστατεύσει την υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας, προκαλώντας, παράλληλα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό

να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης... κάτι, άλλωστε, που ο Έλληνας Πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα επιτύχει.

Από το ίδιο βήμα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια θεατρικά προσχεδιασμένη τοποθέτηση από την Νέα Δημοκρατία, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Αντώνη Σαμαρά, που όπως - είπε - θέτει υπό ομηρία έναν ακόμη Μητσοτάκη.

Παρόλα αυτά, χαρακτήρισε δώρο την πρόταση δυσπιστίας, καθώς θα αποτελέσει την αφορμή για να ειπωθούν αλήθειες.

Ήδη από τις 18.00 το απόγευμα και εν μέσω εντάσεων έχει αρχίσει η συζήτηση της πρότασης στη Βουλή των Ελλήνων, μια διαδικασία που προνοείται να διαρκέσει έως και 3 μέρες.

Παρόλα αυτά θα είναι μια διαδικασία εξπρές, καθώς αποφασίστηκε όπως η συζήτηση ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε και θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Τώρα, για να περάσει η πρόταση, θα πρέπει να λάβει 150 συν μια ψήφους.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε περίπτωση δηλαδή που υπερψηφιστεί, η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και άρα τη δεδηλωμένη και η χώρα κατά πάσα πιθανότητα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τινάζεται στον αέρα και η καθορισμένη για την Κυριακή υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό στις Πρέσπες.

Παρόλα αυτά, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαθέτει 154 έδρες στο Κοινοβούλιο, είναι πολύ πιθανόν η πρόταση να μην περάσει, αν και η σημερινή απουσία της συμπολίτευσης απο τη συζήτηση, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πολιτική ''θύελλα'' μαίνεται στα Σκόπια και εκτός συνόρων

Σε ευθεία σύγκρουση βρίσκονται πλέον Γκιόργκι Ιβάνοφ και Ζόραν Ζάεφ.

Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Σκοπιανού Προέδρου, με το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία, με μια σκληρή ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της χώρας, τον κάλεσε να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή, (να παραιτηθεί δηλαδή), παρά να απομονώσει τη χώρα.

Οι κραδασμοί, ωστόσο, στο εσωτερικό των Σκοπίων όντως είχαν και αντίκτυπο και εκτός συνόρων, καθώς ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Σκοπιανό Πρόεδρο, ένεκα της άρνησης του δευτέρου να υπογράψει τη συμφωνία.

Παράλληλα, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας άρχισαν από χθες στα Σκόπια, με το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από το Κοινοβούλιο να φωνάζει ότι ο Ζάεφ είναι προδότης.

Στην Ελλάδα, συλλαλητήρια προετοιμάζουν για τις επόμενες μέρες οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις.

Το ένα θα πραγματοποιηθεί αύριο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώνει τη Βουλή για τη συμφωνία, ενώ άλλο ένα θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες, εάν και εφόσον φθάσουμε ως εκεί για την υπογραφή της συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα