Γνώριζε ή όχι η Κυβέρνηση για το Galileo;

Πληθαίνουν τα ερωτήματα αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΚΥΠ μέσω του συστήματος Galileo, με το ζήτημα να αποκτά πλέον και πολιτική διάσταση.

Εγκρίθηκε ή όχι από το Υπουργικό;

Αφορμή η νέα ανακοίνωση του τέως Προϊστάμενου της ΚΥΠ, Αντρέα Πενταρά, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η αγορά του συστήματος Galileo, έγινε με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών

καθώς επίσης και της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, φιλοξενούμενος στις Τομές Στα Γεγονότα, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως είχε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος του είπε ξεκάθαρα ότι δεν είχε ποτέ ενημερωθεί για την αγορά του εν λόγω λογισμικού. «Μου είπε ότι ήταν πλήρως ανενημέρωτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περδίκης, δημιουργώντας νέα ερωτηματικά.

"Δεν γίνεται ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του να μην ξέρουν, αν δεν γνωρίζουν, σημαίνει ότι είναι ανίκανοι", πρόσθεσε.

Σημειώνεται πάντως, ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεων του υπουργικού είναι δυνατό να καταδείξουν κατά πόσο το θέμα της αγοράς του εν λόγω λογισμικού είχε τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργικού συμβουλίου.

«Δεν υπήρξε εξωθεσμική δραστηριότητα της ΚΥΠ»

Ο παραιτηθείς Προϊστάμενος της ΚΥΠ, διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εξωθεσμική δραστηριότητα της ΚΥΠ, και συνέστησε προσοχή στις κακόβουλες διαρροές. Δηλώνει επίσης την ετοιμότητα του εφόσον κληθεί να ενημερώσει τόσο τη σύσκεψη των Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο επίσης και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Επιπλέον ο Αντρέας Πενταράς, απαντώντας σε δημοσιεύματα περί εμπλοκής της ΚΥΠ σε πολιτικά παιχνίδια, δήλωσε κατηγορηματικά πως η υπηρεσία όχι μόνο δεν ενεπλάκη, αλλά ο ίδιος απέτρεψε κάθε προσπάθεια κομματικών παρεμβάσεων.

Κάπου εδώ δημιουργείται και το ερώτημα, ποιος και γιατί επιχείρησε να παρέμβει στο έργο των μυστικών υπηρεσιών του κράτους;

Παρακολουθήσεις ΜΜΕ

Ιδιαίτερη αίσθηση κάνει και το γεγονός, ότι τρεις συνολικά κυπριακές ιστοσελίδες ειδήσεων, μολύνθηκαν μέσω του συστήματος Galileo και παρακολουθούνταν.

Με ποια λογική παρακολουθούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;Τί έχει να φοβηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τα Μέσα Ενημέρωσης; Αποτελούν εξωτερική απειλή για την ασφάλεια του κράτους;

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ένας μεγάλος όγκος δεδομένων που υποκλάπηκαν, τα οποία αποκαλύπτουν ονόματα συνεργατών της ΚΥΠ, βρίσκονται εκτεθειμένα στην ιστοσελίδα Wikileaks, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω διαρροές.

zannettos@sigmalive.com

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα