Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά δεδομένα των πελατών σας

Μια εταιρεία είναι υποχρεωμένη νομικά, εάν όχι και ηθικά, να διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της με σεβασμό και εμπιστευτικότητα. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών δεν πρέπει να αποτελεί βάρος ή πρόβλημα για μια εταιρεία.

Παραθέτουμε πιο κάτω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες με τις οποίες μπορείτε να προστατεύσετε τα δεδομένα των πελατών σας:

Διεξαγωγή ελέγχου του ιδιωτικού απόρρητου δεδομένων (data privacy
audit)

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε ποια δεδομένα χρειάζεται η επιχείρησή σας, πως τα συλλέγει και πώς αποθηκεύονται και ασφαλίζονται. Εξετάστε επίσης τις νομικές σας υποχρεώσεις εάν χειρίζεστε ιατρικά, οικονομικά ή δεδομένα που αφορούν ανήλικα άτομα.

Ελαχιστοποιήστε τη συλλογή και τη διατήρηση δεδομένων

Οι υπεύθυνοι προστασίας προσωπικών δεδομένων συστήνουν οι εταιρείες να συλλέγουν και να αποθηκεύουν μόνο τα δεδομένα που χρειάζονται για να παραδώσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους. Μερικές φορές οι επιχειρήσεις συγκεντρώνουν πρόσθετες πληροφορίες επειδή πιστεύουν ότι θα τις χρειαστούν στο μέλλον. Αλλά με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος και τα δεδομένα αυτά μπορούν να χαθούν ή να κλαπούν και οι πελάτες μπορούν να αισθάνονται ότι κάνετε άσκοπες ερωτήσεις.

Προστατεύσετε τα δεδομένα που διατηρείτε

Ακόμη κι αν δεν λαμβάνετε ευαίσθητες πληροφορίες όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, άλλα προσωπικά δεδομένα που διατηρείτε θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα για τους χάκερς. Οπόταν βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε επαρκώς το δίκτυό σας, τις βάσεις δεδομένων και τον ιστότοπο σας.

Δημοσιεύσετε μια πολιτική απορρήτου

Οι ιδιοκτήτες εμπορικών ιστότοπων υποχρεούνται από το νόμο να δημοσιεύουν μια πολιτική απορρήτου. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες πλατφόρμες εφαρμογών οι οποίες μεταδίδουν δεδομένα. Δεν αρκεί όμως απλά να χρησιμοποιήσετε ένα κείμενο το οποίο είναι γενικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα. Θα πρέπει να περιγράψετε τις τρέχουσες επιχειρηματικές πρακτικές σας πλήρως και με ακρίβεια.

Δώστε στους πελάτες το περιθώριο της επιλογής

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι πελάτες αναμένουν να τους παρέχεται το δικαίωμα να επιλέξουν εάν θα μοιράζονται τα δεδομένα τους και με ποιο τρόπο.

Παρέχετε μια πλατφόρμα για παράπονα/καταγγελίες

Είναι πολύ σημαντικό οι πελάτες σας να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας σε περίπτωση που έχουν παράπονο ή απορίες για τα προσωπικά τους δεδομένα. Μια ηλεκτρονική φόρμα ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικοινωνία των προβλημάτων ή των ανησυχιών είναι μια πολύ καλή λύση. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα μηνύματά τους. Μια τέτοια αμφίδρομη επικοινωνία μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αφοσίωσης.

Στην Ε&Γ Οικονομίδης ΔΕΠΕ, ο υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων μαζί με όλη την ομάδα του, μπορούν να δώσουν συμβουλές σε κυπριακές και πολυεθνικές εταιρείες σε όλες τις πτυχές του απορρήτου των δεδομένων, της ασφάλειας και της διαχείρισης των πληροφοριών, όπως:

Σύνταξη συμφωνιών για την επεξεργασία δεδομένων, τη δημοσιοποίηση και την εμπιστευτικότητα.Εξέταση των ελέγχων για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση, διατήρηση και καταστροφή δεδομένων και παροχή νομικής βοήθειας για συμμόρφωση.Έκδοση νομικών γνωματεύσεων για θέματα προστασίας δεδομένων και ηλεκτρονικού εμπορίου.Αξιολογήσεις επιπτώσεων σε ορισμένες δραστηριότητες επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.Νομικές συμβουλές σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της απασχόλησης και των οργανώσεων υγείας ή / και των εταιρειών που επεξεργάζονται ευαίσθητα δεδομένα.Θέματα περιεχομένου, όροι και προϋποθέσεις σχετικά με τους ιστότοπους.Συμβουλές σχετικά με οποιαδήποτε άλλα θέματα ασφάλειας δεδομένων σχετικά με τις προσωπικές κινητές συσκευές και τις εγκαταστάσεις του CCTV

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την δικηγόρο Ξένια Κασάπη στο xenia.kasapi@economideslegal.com ή στο +357 25 866480.

Keywords
Τυχαία Θέματα