Πώς θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ε.Ε

Συχνά συζητούμε για τα μειονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως η γραφειοκρατία, ή οι αργές αποφάσεις.

Δεν συζητούμε, όμως, την πιο μεγάλη αλήθεια. Δεν διερωτώμαστε πώς θα ήταν η Ευρώπη αν δεν υπήρχε η ΕΕ! Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις στην Ευρώπη ήταν σε διαρκή αντιπαράθεση για αιώνες. Αυτή η μακραίωνη σύγκρουση στο τέλος της γέννησε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι μεγάλες χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, και η Γερμανία είχαν, είτε, αποικίες σε διάφορες

περιοχές του πλανήντη, είτε, ασκούσαν επιρροή μέσω της οικονομικής ή στρατιωτικής βοήθειας που απέστελλαν σε άλλες χώρες.

Αυτές οι συγκρούσεις εξελίσσονταν σε παγκόσμες και το τίμημα ήταν βαρύτατο για πολλούς λαούς. Εκατομμύρια νεκροί, εκατομμύρια τραυματίες, υλικές καταστροφές, μίσος, έχθρα που οδηγούσαν στη συνέχεια σε ρεβανσιστικές συμπεριφορές. Εξαιτίας της παγκόσμιας επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων, η Ευρώπη κινητοποιούσε σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη σε παγκόσμιες καταστροφές. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα πράγματα πήραν μια διαφορετική τροχιά. Οι τότε πολιτικές ηγεσίες πήραν το μάθημα της ιστορίας. Έτσι, η Ευρώπη από πρωταγωνιστής παγκόσμιων διενέξεων, αρχίζει να γίνεται πρωταγωνιστής στην συνεργασία και την ειρηνική συμβίωση.

Μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων. Έτσι οι ιδέες που καλλιέργησαν οι Πατέρες της Ευρωπαϊκής Ιδέας και κορυφαίοι πολιτικοί διανοητές (Μονέ, Σούμαν, Αντενάαουερ, Ντε Γκωλ, Σπινέλι) πήραν τα ηνία. Στη Ρώμη το 1957 μπήκαν τα θεμέλια για να οικοδομηθεί μια διαφορετική Ευρώπη. Η ΕΟΚ, μετέπειτα ΕΕ, υπήρξε ο καρπός μιας διαφορετικής απόφασης των Ευρωπαίων πολιτών. Έκτοτε ο Ευρωπαϊκός χώρος που καλύπτει η ΕΕ είναι χώρος ειρηνικής συνεργασίας, μέσα από την ανάπτυξη μηχανισμών επίλυσης των διαφορετικών απόψεων, όπως έχει δημιουργήσει η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, φέρνει μαζί σε ένα τραπέζι τους ηγέτες των κρατών-μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει μαζί τους εκπροσώπους από κράτη, πολίτες και πολιτικούς συσχετισμούς σε μια υπερεθνική διακυβέρνηση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώνει τους Ευρωπαίους πολίτες με την απ’ ευθείας ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του. Το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί το κατ’ εξοχήν πεδίο έκφρασης της λαϊκής θέλησης σε ολόκληρη την ΕΕ, γι’ αυτό και η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική αναμέτρηση στις 26ης Μαίου έχει μεγάλη σημασία τόσο για την Κύπρο, όσο και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η ΕΕ καλλιεργεί το πνεύμα της συνεργασίας σε ολόκληση την έκτασή της, πράγμα που δείχνει ότι οι πόλεμοι και οι καταστροφές που ξεκινούσαν από την καρδιά της Ευρώπης έχουν εξαλειφθεί. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να ζήσουν ενωμένοι, σε μια συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής τους μέσα σε συνθήκες ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα