Πότε θα επιτευχθεί η συλλογική ανοσία στην Κύπρο

Διάσκεψη Τύπου παρέθεσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, στην παρουσία της Αν. Διευθύντριας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κας Έλενας Παναγιωτοπούλου, της Αν. Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών δρος Όλγας Καλακούτα και του Συμβούλου του Υπουργείου για θέματα εμβολίων κ. Χρίστου Πέτρου. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19 και απαντήθηκαν ερωτήματα εκπροσώπων των ΜΜΕ.

«Όσον αφορά τη συλλογική

ανοσία, εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα αναμένουμε ότι θα εμβολιαστούν 240,000 άτομα μέχρι το τέλος Μαρτίου και μέχρι το τέλος Ιουνίου, περί τις 500,000 άτομα, άρα αντιλαμβάνεστε ότι με αυτά τα δεδομένα και εάν  προσέχει ο κόσμος τότε έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ανοσία από τον Ιούνιο», είπε ο κ. Ιωάννου.

Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «εμείς προχωράμε παράλληλα με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων μας και τις διάφορες ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι εύκολο να γίνει η αξιολόγηση αυτών των ανθρώπων αλλά τώρα έχουμε συστήσει μια επιτροπή, με τη συμμετοχή των οργανωμένων ασθενών και αναμένουμε ότι εβδομάδα με εβδομάδα παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα να εντάσσονται και αυτές οι ομάδες».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κατά της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπρίας Επιτρόπου για την Υγεία κας Στέλλας Κυριακίδου, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «κακώς κατηγορείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθυστέρησε μεν, αλλά δεν άσκησε πιέσεις για τα εμβόλια. Άρα αυτή είναι μια κριτική η οποία δεν ισχύει. Επειδή δέχεται μεγάλη κριτική η Ευρωπαία Επίτροπος, προσωπικά θεωρώ ότι οι συμφωνίες που έγιναν διασφαλίζουν όλα τα κράτη, τα οποία χρειάζονται εμβόλια, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους και με αυτή τη συμφωνία διασφαλίστηκε ότι όλα τα κράτη παίρνουν κατ’ αναλογία πληθυσμού όλα τα εμβόλια με ισότιμη πρόσβαση».

Σε σχέση με την αποχώρηση του Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκκη από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει στην ΣΕΕ, αλλά είναι δεδομένο και είναι θεμιτό, σε μια επιτροπή που απαρτίζεται από 15 άτομα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αλλά δεν θεωρώ ότι ο κ. Κωστρίκκης αποχώρησε για αυτόν τον λόγο διότι διαφωνίες σαφώς και υπάρχουν και αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, κι άλλοι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους κατά καιρούς. Αυτό δεν σημαίνει κάτι».

Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό του βρετανικού στελέχους στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «την περασμένη Δευτέρα έχουν σταλθεί 282 δείγματα στο ECDC και αναμένουμε μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να μας απαντήσουν για το βρετανικό στέλεχος και για αυτό τονίζουμε ότι η αποκλιμάκωση θα γίνεται σταθερά και θα βασίζεται σε πολλά δεδομένα επιδημιολογικά. Αντιλαμβάνεστε το να κάνουμε 20,000 ή 35,000 τεστ την ημέρα μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζουμε έγκαιρα πιθανές εξάρσεις και πολύ σημαντικό είναι να εφαρμόζονται και τα πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας για να έχουμε πιο καλό και ολοκληρωμένο έλεγχο».

Σε σχέση με την επιβάρυνση που φαίνεται να υπάρχει στην Λεμεσό σε σχέση με τις υπόλοιπες Επαρχίες, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι όντως «βλέπουμε ότι υπάρχει μια άνοδος και αυτό μας ανησυχεί. Για αυτό και σήμερα έχουν δοθεί οδηγίες σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία όπως εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, επίσης έχουν δοθεί οδηγίες στην ιχνηλάτηση όπως μέχρι τη Δευτέρα να γίνει μια ανάλυση των κρουσμάτων στην Λεμεσό για να μπορέσουμε να δούμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε πιθανές εστίες του ιού. Μας ανησυχεί και για αυτό καλώ τους Λεμεσιανούς να προσέρχονται στα σημεία δειγματοληψίας των rapid tests για να ενεργήσουμε έγκαιρα εκεί και αν πρέπει. Αλλά δεν θέλω να δοθεί η εντύπωση ότι μόνο η Λεμεσός έχει πρόβλημα. Ο ιός μας έχει δείξει ότι είναι θέμα ημερών να μας ξεφύγει η κατάσταση και πρέπει να καταλάβουμε ότι πολύ εύκολα μας ξεφεύγει και πολύ δύσκολα ανακτούμε τον έλεγχο».

Διαβάστε επίσης: 72 αναφορές για παρενέργειες από τα εμβόλια στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πότε, Κύπρο,pote, kypro