ΠΟΥ: Μειώνονται τα περιστατικά Έμπολα, παραμένει ο κίνδυνος

Από ένα κρούσμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα η Γουϊνέα και η Σιέρα Λεόνε, καθιστώντας το στόχο να εξαλειφθεί η αρρώστια που προκαλεί έως το τέλος του χρόνου πιο εφικτό. Παρ’ όλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν.

H αυστηρή παρακολούθηση και ο εντοπισμός των επαφών όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό παραμένουν καθοριστικής σημασίας, είπε ο αναπληρωματικός διευθυντής του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, αν και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί κατά τις έντονες

βροχοπτώσεις τον Αύγουστο, όπως έγινε και πέρσι όταν παρουσιάστηκε νέα έξαρση στον μήνα αυτό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έως τις 26 Ιουλίου, οι δύο χώρες είχαν συνολικά επτά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, το χαμηλότερο ποσοστό του χρόνου μέχρι τότε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

"`Εχουμε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες κατέβει από 30 περιπτώσεις (κάθε εβδομάδα) σε 25 και 7, και, την περασμένη εβδομάδα, σε δύο. Αυτή η πρόοδος είναι εμπεριστατωμένη," είπε ο Έιλγουορντ σε ανακοίνωση Τύπου.

Ο `Εμπολα ξαναεμφανίστηκε τον περασμένο μήνα στη Λιβηρία, αφού είχε ανακοινωθεί το Μάιο ότι δεν υπήρχαν άλλα κρούσματα, αλλά "φαίνεται να έχει προς το παρόν σταματήσει, παρότι είναι ακόμα νωρίς (στον Αύγουστο)," πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για εγρήγορση στις τρεις χώρες, ενώ διέψευσε ελπίδες του να απαλειφθεί εντελώς η αιμορραγική ασθένεια, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 11.200 άτομα στη Δυτική Αφρική από το Δεκέμβριο του 2013.

Ο Έιλγουορντ προειδοποίησε ότι ήταν μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι θα εξαλειφθεί εντελώς η αρρώστια. "Αυτό δεν θα γίνει - θα υπάρξουν περισσότερες εξάρσεις. Θα μπορούσε να συνεχιστεί για περισσότερους μήνες πριν εξαντληθεί," είπε.

Την περασμένη Παρασκευή ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι ένα νέο εμβόλιο ενάντια στον ιό που δοκιμάστηκε στη Γουϊνέα σε 4.000 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα άτομα είχε 100% επιτυχία και παρείχε πλήρη προστασία για δέκα ημέρες.

Τα εμβόλιο αναπτύχθηκε από την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) και η άδεια κατατέθηκε από τα αμερικανικά εργαστήρια Merck και NewLink Genetics. Η δοκιμή του εμβολίου τελειοποιήθηκε χάρη σε μία σημαντική διεθνή συνεργασία στην οποία συμμετείχαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ειδικοί από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γουινέα.

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν από παγκόσμιους ειδικούς στην υγεία ως "αξιοσημείωτα" και ότι "αλλάζουν το παιχνίδι".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα