Πούτιν-Τραμπ: Στο τραπέζι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Νμίτρι Πεσκόφ, δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία να συζητήσουν θέματα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Παράλληλα επεσήμανε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών κατά την διάρκεια της συνόδου δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί τελικά.

«Εάν αυτό συμβεί, εάν μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιηθεί…. είναι προφανές,

ότι τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης είναι καθ' όλα πιθανόν ότι θα συζητηθούν» δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα που του τέθηκε αν οι Πούτιν και Τράμπ θα συζητήσουν το θέμα της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν θα υπάρξει κάτι που θα συζητήσουν μεταξύ τους ο Πούτιν και ο Τραμπ στην G20 στην Ιαπωνία, επειδή έχει διατυπωθεί δημόσια η πρόθεση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν γίνει κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες για την διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης».

Πρόσφατα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για την αποκατάσταση του διαλόγου με τις ΗΠΑ. Είχε εκφράσει μάλιστα την άποψη ότι κατάλληλος χώρος για μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να είναι η σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Οζάκα της Ιαπωνίας.

Οι ΗΠΑ τάσσονται κατηγορηματικά κατά του νέου αγωγού φυσικού αερίου που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Ευρώπη . Η Ουάσιγκτον επανειλημμένα είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε σχέση με το έργο κατασκευής του αγωγού και στους ευρωπαίους εταίρους που συμμετέχουν σ' αυτό. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να εφοδιάσουν την Ευρώπη με δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Το Κρεμλίνο, απαντώντας σήμερα στον Αμερικανό υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, ο οποίος μίλησε από το Κίεβο για πιθανές κυρώσεις σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2, ο οποίος ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία, δήλωσε ότι οι κυρώσεις συνιστούν πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού που δεν είναι αποδεκτή ούτε από την Μόσχα , αλλά ούτε και από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Νμτίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο έχει την πεποίθηση ότι θα ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, παρά τις ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

«Στο μεγαλύτερο βαθμό το έργο έχει ήδη υλοποιηθεί και υπάρχει συγκεκριμένη βεβαιότητα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, σχολιάζοντας, την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, ο Πεσκόφ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην ξεχνούν ότι πρόκειται για ένα διεθνές έργο. «Πρόκειται για ένα διεθνές έργο, στο οποίο συμμετέχει μια ολόκληρη ομάδα διεθνών εταιρειών – γιγάντων, το οποίο έργο στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ολοκληρωθεί, έχει διασφαλισθεί στο μεγαλύτερο μέρος του η χρηματοδότηση του και προχωράει με αρκετά γρήγορους ρυθμούς», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε επίσης το γεγονός, ότι «το έργο στοχεύει στο να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, εξυπηρετεί τα εμπορικά συμφέροντα των Ευρωπαίων παραγωγών, πρωτίστως της Γερμανίας, και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «επανειλημμένα ο πρόεδρος μας (σ.σ.: ο Βλαντίμιρ Πούτιν) έχει δηλώσει ότι οι οποίες ενέργειες που στοχεύουν να παρεμποδίσουν την υλοποίηση του εν λόγω έργου, δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά μια απροκάλυπτη εκδήλωση αθέμιτου ανταγωνισμού, με τον οποίο ασχολούνται εδώ και καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται είναι τέτοιος αθέμιτος ανταγωνισμός «είναι απαράδεκτος όχι μόνο για μας, αλλά και για πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν επίσης μιλήσει δημόσια γι' αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα