Πράσινο φως Wargaming σε Ελληνική για τον Συνεργατισμό

Η Wargaming άναψε τελικά το πράσινο φως στη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και την απορρόφηση του "καλού" Συνεργατισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενήμεροι για αυτή την εξέλιξη.
Η Wargaming είναι εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας

και το ποσοστό της ανέρχεται σήμερα στο 25% περίπου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Σίγμα η εταιρεία σκοπεύει να συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα απαιτηθεί για την απορρόφηση του "καλού" Συνεργατισμού.

Η εταιρεία φέρεται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να είναι έντονα ενοχλημένη από τα δημοσιεύματα, που την παρουσίαζαν ως τον κύριο αίτιο για τη μη ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Την ίδια ώρα, ο έτερος μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας η αμερικανική Third Point φέρεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα να κάνει σκέψεις για να αποχωρήσει από την Ελληνική Τράπεζα.

Πλέον η Ελληνική θα καταθέσει και επισήμως τους δυνητικούς της συνεργάτες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Έγκυρες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφεραν στο Σίγμα ότι:

"Η πολύπλοκη διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.Το γεγονός ότι εμπλέκονται δύο τράπεζες, υφιστάμενοι μέτοχοι και νέοι επενδυτές καθώς και εποπτικές Αρχές σε Κύπρο και Ευρώπη δεικνύουν την πολυπλοκότητά της".

Τον τελικό λόγο για τα κεφάλαια, τα οποία θα απαιτηθούν στην Ελληνική για την απόκτηση του "καλού" Συνεργατισμού τον έχει η εποπτική Αρχή.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα καθορίσει το ύψος της αύξησης κεφαλαίου, που θα χρειαστεί, λαμβάνοντας υπόψη το τελικό σχέδιο της συναλλαγής για την απορρόφηση του "καλού" Συνεργατισμού.

Έγκυρες πηγές από την Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Σίγμα ότι:

"Όταν θα ανακοινωθεί, ποιος είναι ο προτιμητέος επενδυτής, θα ανακοινωθεί μαζί με τους συνεργάτες του ή τους πιθανούς συνεργάτες του σε περίπτωση που είναι πολλοί. Ασφαλώς, εάν είναι πολλοί, δεν θα ανακοινωθεί το τελικό σχήμα σε τέτοια περίπτωση.Θα πρέπει, όμως, να υποδειχθούν πχ οι 4 - 5, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επενδύσουν".

Να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δη ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα ελέγξει και θα δώσει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, σε όσους θα συμμετέχουν στην ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Βαρύνουσας σημασίας όμως ήταν και η εμπλοκή του προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών στο όλο θέμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνεται καθημερινά για την πορεία της διαδικασίας από τον Υπουργό Οικονομικών.Η παρέμβασή του ήρθε λόγω της σοβαρότητας του θέματος για την κυπριακή οικονομία.

Ο ΠτΔ, σύμφωνα με πληροφορίες από το προεδρικό, παρενέβη σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η ομαλότητα.

Γίνεται αντιληπτό ότι το όλο θέμα αφορά άμεσα το κράτος, το οποίο ενδεχομένως να κληθεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο και επιβεβαιώνονται από το προεδρικό, η παρέμβασή του προέδρου της Δημοκρατίας κρίθηκε αναγκαία όταν η πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας κρίθηκε ότι δεν ήταν ικανοποιητική.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φυσιολογικά είχε και έχει ενεργό ρόλο, εκτιμά ότι οποιαδήποτε τιμή κάτω από 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του "καλού" Συνεργατισμού δεν είναι ικανοποιητική.

Ωστόσο υπάρχουν πιέσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι πιέσεις για τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της διαδικασίας, προέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Φρανκφούρτη από την άλλη στρέφει, όπως μας λέχθηκε, το ενδιαφέρον της στην διαδικασία, η οποία θα ενεργοποιηθεί την επόμενη ημέρα της απορρόφησης του "καλού" Συνεργατισμού από την Ελληνική, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλότητα της μετάβασης στη νέα τάξη πραγμάτων.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα περαιτέρω επιβάρυνσης του κράτους, αυτό θα γίνει σε περίπτωση, που τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα αποκτήσει η Ελληνική θα είναι μικρότερης αξίας από τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει. Τότε το κράτος θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να καλύψει αυτή τη διαφορά.

Πρακτικά η αξία των δανείων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων, που θα αποκτηθούν είναι σύμφωνα με πληροφορίες χαμηλότερη κατά 1 δισ. από την αξία των καταθέσεων.Γι' αυτό και η προσφερόμενη τιμή για την απόκτηση του "καλού" Συνεργατισμού είναι ιδιαιτέρως σημαντική αφού θα περιορίσει το κόστος.

Συνεπώς, αναφέρουν πηγές από το προεδρικό, είναι σημαντικό το ποσό της επιβάρυνσης του κράτους να μην δημιουργεί προβλήματα αξιοπιστίας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Ελληνική είναι μονόδρομος.

Keywords
Τυχαία Θέματα