Πρόγραμμα Κομισιόν: Στήριξη των Τ/κ παραγωγών χαλλουμιού, στη βάση του ΠΟΠ

Ειδικά προσαρμοσμένα μέτρα για την στήριξη των Τουρκοκυπρίων παραγωγών χαλλουμιού, στήριξη στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία και γενικά τις τεχνικές επιτροπές, καθώς και υποτροφίες για νέους και νέες Τ/κ, περιλαμβάνει το ετήσιο πρόγραμμα δράσης για την τ/κ κοινότητα το οποίο ενέκρινε την Πέμπτη η Κομισιόν και του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται συνολικά στα 30,7 εκατομμύρια ευρώ.


Όσον

αφορά την στήριξη των Τ/κ παραγωγών ώστε να επωφεληθούν από την δέσμη μέτρων για το χαλλούμι, σε συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ όπως το καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, η στήριξη θα περιλαμβάνει βελτίωση των προτύπων ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, εξάλειψη των νόσων των ζώων και ανάπτυξη συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των ζώων, κατά τρόπο συμβατό με τις ενωσιακές απαιτήσεις που να ισχύει για ολόκληρο το νησί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συνεχή στήριξη των πράσινων υποδομών και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Αυτή η νέα δέσμη έργων αποσκοπεί στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της συμφιλίωσης και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής βοήθειας για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την ΠΟΠ Χαλλούμι/Hellim που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους», ανέφερε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.

«Παρά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, το πρόγραμμα παραμένει σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε και εμείς θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε σε σταθερή βάση την επανένωση της νήσου», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την συνεχιζόμενη υποστήριξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανακοινώνεται πως το πρόγραμμα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και στις υπόλοιπες δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές και στην κοινωνία των πολιτών ως συμβολή σε επιπλέον δικοινοτικές δραστηριότητες και στην διαδικασία της επανένωσης.

Μέσα από το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται επίσης οι δραστηριότητες της ΕΕ για πληροφόρηση και επικοινωνία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ προβλέπεται πρόγραμμα υποτροφιών για Τ/κ σε ιδρύματα και οργανισμούς στην ΕΕ, μεταξύ άλλων στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου, προάγοντας την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου και την βελτίωση των επαφών των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους και με την ΕΕ.

Από το 2006 έως το 2021 έχει διατεθεί ποσό ύψους 623 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας. Υπεύθυνη για την διαχείρισή της χρηματοδότησης είναι η Γενική Διεύθυνση  Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΓΔ REFORΜ) της Επιτροπής.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα