Πρόγραμμα σεμιναρίων εκπαιδευτικών για αξιολόγηση μαθητών

Έτοιμο για να ανακοινωθεί σύντομα είναι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σεμιναρίων που θα παρακολουθήσουν αρχές του 2018 οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης και τα οποία θα βοηθήσουν στο να αλλάξει ο χαρακτήρας αξιολόγησης του μαθητή και να εκλείψει και το φαινόμενο της έντονης πίεσης που δέχεται το παιδί από την συσσώρευση των διαγωνισμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, υπογραμμίζοντας ότι η νέα

αυτή προσπάθεια θα περιλαμβάνει και άλλες μορφές αξιολόγησης του μαθητή και «θα μιλάμε πλέον για αυθεντική μάθηση». Εξήγησε ότι θα ελέγχονται συγκεκριμένες δεξιότητες του μαθητή, οι οποίες θα έχουν ως κύριο στόχο να διαγνώσουν στοιχεία της προσωπικότητας, δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης.

Για αυτό τον σκοπό θα συμμετάσχουν σε σεμινάρια οι εκπαιδευτικοί για να διαφοροποιηθεί η διδασκαλία, η παραγωγή υλικού, η μορφή και ο βαθμός δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων ούτως ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες και τα επίπεδα όλων των παιδιών και να μην υπάρχει συχνότητα διαγωνισμάτων με την παραδοσιακή μορφή που γίνεται σήμερα.

Ο κ. Λούης είπε ότι προς τον σκοπό αυτό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής έχει ορίσει μια επιτροπή για την αξιολόγηση του μαθητή, της οποίας προεδρεύει και συμμετέχουν εμπειρογνώμονες.

Ανέφερε ότι θα περάσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί από τα σεμινάρια, τα οποία αποτελούν την προετοιμασία για τις αλλαγές της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Σε ερώτηση για το πρόβλημα της συσσώρευσης διαγωνισμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, ο κ. Λούης είπε ότι υπάρχει μια περίοδος η οποία στην ουσία προκαλεί μεγάλη πίεση και άγχος στα παιδιά και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα το οποίο επιδιώκουμε να λύσουμε».

Ανέφερε ότι συνήθως τα πολλά διαγωνίσματα γίνονται τέλος Νοεμβρίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου και αυτό έχει να κάνει με την πορεία της διδασκαλίας και τον τρόπο που οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν τα διαγωνίσματα τα οποία πρέπει να συμπέσουν με τις διάφορες ενότητες.

Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης τόνισε πως δόθηκαν οδηγίες και τέθηκαν διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρχει αυτή η συσσώρευση των διαγωνισμάτων, να γίνεται διασπορά των διαφόρων μορφών αξιολόγησης και να μην θέτουν οι εκπαιδευτικοί τεράστιες ενότητες στα παιδιά.

Άλλο οι οδηγίες που βγάζει η διοίκηση, άλλο η συστηματική παρακολούθηση για το τι συμβαίνει στα σχολεία από τους επιθεωρητές και άλλο ο βαθμός εμπλοκής των συντονιστών ειδικοτήτων στις σχολικές μονάδες, εξήγησε, τονίζοντας ότι αυτοί οι τρεις φορείς έπρεπε να ελέγξουν και να αποτρέψουν αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή την περίοδο.

Ανέφερε επίσης ότι ο συντονιστής ειδικότητας ο οποίος κρατάει και το λεγόμενο βιβλίο δήλωσης διαγωνισμάτων και συντονίζει την ειδικότητα, έχει την κύρια ευθύνη και πρέπει να ασκεί ουσιαστικό ρόλο ως προς την πορεία της εξέτασης των παιδιών και να μην αφήνει να συσσωρεύονται τα διαγωνίσματα, ενώ σημείωσε πως και η σχολική μονάδα πρέπει να ελέγχει το όλο θέμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λούης είπε ότι ενδεχόμενοι χαμηλοί βαθμοί πιθανόν να οφείλονται και στους ρυθμούς που γίνονται τα διαγωνίσματα, καθώς το παιδί να μην προλαβαίνει λόγω και άλλων δραστηριοτήτων του να είναι στοχοπροσηλωμένο.

Η συσσώρευση από μόνη της δημιουργεί ταραχή και δεν μπορείς να αξιολογήσεις ένα παιδί, σημειώνει.

Σε ερώτηση γιατί αυτές οι αλλαγές δεν εφαρμόστηκαν από προηγουμένως, ο κ. Λούης είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι μια συνεχόμενη διαδικασία αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που στην ουσία επηρεάζουν, σημειώνοντας ότι άλλο το θεωρητικό πλαίσιο και άλλο να γίνει πράξη και να λειτουργήσει μέσα στην σχολική μονάδα.

«Θέλουμε τα παιδιά να είναι στοχοπροσηλωμένα και επί καθημερινής βάσης να αφομοιώνουν αυτά που πρέπει να αφομοιώνουν με τον σωστό τρόπο και να μπορούν να φεύγουν από την τάξη και να ξέρουν τι έχουν πάρει σήμερα, τι θα πάρουν αύριο, πως προστίθεται το χθεσινό στο επόμενο, για να μπορούν να συσσωρεύουν τις δεξιότητες και να ξέρουν τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς τι έχουν πετύχει», πρόσθεσε.

Αυτά είναι στοιχεία τα οποία χρειάζεται να δούμε πιο συστηματικά ως εκπαιδευτικό σύστημα, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι επί αυτού δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα και μέχρι να φθάσουμε κάτω στην βάση (εκπαιδευτικοί), που είναι και ο στόχος του σεμιναρίου, χρειάζεται πάρα πολύ προσπάθεια, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα