Προκαλούν οι Τ/κ: «Απαράδεχτο να ελέγχεται το χαλούμι από Ελληνοκύπριους»

Κάτω από τον τίτλο «Το χαλούμι πρέπει να ελέγχεται εκ μέρους ενός ανεξάρτητου οργανισμού», η Kıbrıs  (22.12.20) γράφει ότι μεγαλώνει ο «καβγάς» που συνεχίζεται εδώ και 12 χρόνια στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και ότι αναζωπύρωσε τον καβγά το αίτημα να ελέγχεται εκ μέρους Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων το χαλούμι που παράγεται στα κατεχόμενα και να γίνει η κατοχύρωση πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

 

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γγραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού

επιμελητηρίου», Τζαντάν Αβουντούκ δήλωσε ότι το αίτημά τους είναι να συμπεριληφθεί το χαλούμι στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, όπως το μέλι, το ψάρι και οι γαρίδες, να ελέγχεται η υγιεινή του χαλουμιού από έναν ανεξάρτητο οργανισμό και να συμπεριληφθεί στην διαδικασία και το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο ιδρύθηκε πριν το 1974 και αναγνωρίζεται. 

 

Περιγράφοντας την διαδικασία που άρχισε με την υποβολή αίτησης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κατοχύρωση του χαλουμιού και την ένσταση που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Αβουντούκ ανέφερε ότι θέσπισαν «νόμο» με τον οποίο κατοχύρωσαν πρώτα το χαλούμι και κατόπιν την ζιβανία στην Τουρκία μετά από συναντήσεις που είχαν με Τούρκους αξιωματούχους στους οποίους εξήγησαν ότι επρόκειτο για «εθνικό ζήτημα». Είπε ότι με αυτή την κίνηση κατάφεραν να εμποδίσουν την παραγωγή χαλουμιού από πολλές τουρκικές εταιρείες και να προμηθεύουν την αγορά της Τουρκίας με χαλούμι από τα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε ένσταση στην ΕΕ για το θέμα της κατοχύρωσης και έτσι διεξάγεται ένας αγώνας για το θέμα από το 2008 μέχρι σήμερα.

 

Σημειώνοντας ότι ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Ελληνοκύπριοι ασκούν «πολύ σοβαρές πιέσεις» λόγω του BREXIT, ο Αβουντούκ υποστήριξε:

«Οι Ελληνοκύπριοι θέλησαν να περάσουν την κατοχύρωση μιαν ώρα αρχύτερα. Διότι όταν το περάσουν αυτό πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020 οι Ελληνοκύπριοι, θα συμπεριληφθεί και η Βρετανία. Δηλαδή, θα τους μείνει η βρετανική αγορά επειδή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος η Βρετανία είναι ακόμα εντός της ΕΕ. Και εμείς ασκήσαμε τις πιέσεις μας λέγοντας ‘μην το περάσετε αυτό εντός του 2020’. Διότι θέλουμε να προστατεύσουμε την βρετανική αγορά. Κάναμε υπεράσπιση σε σχέση με αυτό για να επωφεληθούμε από το BREXIT».

 

Ο Αβουντούκ είπε επίσης ότι το 2015 επιτεύχθηκε μια συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, η οποία προνοεί ότι το χαλούμι που παράγεται στο νησί πρέπει να ελέγχεται από έναν αμερόληπτο και ανεξάρτητο οργανισμό, δηλαδή από ένα Bureau Veritas, που θα διοριστεί εκ μέρους της ΕΕ. «Στις συνθήκες εκείνων των ημερών είπαν ‘ναι’ σε αυτό οι δύο ηγέτες, όμως αργότερα ο ηγέτης της νότιας Κύπρου βγήκε εκτός της κοινής συμφωνίας και είπε ‘εμείς θα διορίσουμε το Bureau Veritas», ισχυρίστηκε ο Αβουντούκ  προσθέτοντας:

 

«Και αυτό θα σήμαινε ότι το ελληνοκυπριακό υπουργείο γεωργίας θα έχει επιρροή, έλεγχο στον βορρά. Κάτι τέτοιο μας βλάπτει με δύο τρόπους. Πρώτον, είναι αντίθετο με την πολιτική μας στάση που τηρούμε εδώ και χρόνια και δεύτερον σημαίνει ότι όλες μας οι πληροφορίες θα εισέρχονται στα αρχεία του ελληνοκυπριακού υπουργείου γεωργίας. Στο τέλος της ημέρας είμαστε μέσα σε έναν εμπορικό καβγά. Αυτοί θα κατέχουν όλες μας τις πληροφορίες, όμως εμείς δεν θα έχουμε καμία δική τους πληροφορία. Αυτό είναι απαράδεχτο για εμάς».

 

Σημειώνοντας ότι η αναζωπύρωση του θέματος της κατοχύρωσης του χαλουμιού προκλήθηκε από την επιθυμία των Ελληνοκυπρίων να πάρουν την κατοχύρωση πριν από το τέλος του 2020, ο Αβουντούκ ανέφερε:

 

«Πριν ορισμένο χρονικό διάστημα ήρθε μια επιστολή στο Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ακόμα και η γλώσσα προσφώνησης αυτής της επιστολής ήταν αντίθετη με την εθιμοτυπία. Στην επιστολή αναφερόταν ότι πρέπει να γίνει μιαν ώρα αρχύτερα αυτή η κατοχύρωση και ότι θα μπορούσαν να γίνουν μιαν ώρα αρχύτερα αλλαγές στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Εμείς φέραμε ένσταση σε αυτό. Το Bureau Veritas πρέπει να έχει έναν συνομιλητή στον βορρά όταν περνάει στον βορρά. Εμείς γι’ αυτό τον λόγο, παρά το γεγονός ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού ανήκει στο βιομηχανικό επιμελητήριο, αποδεχθήκαμε το Bureau Veritas να περνάει στο τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο που ιδρύθηκε πριν το 1974 και είναι αδελφή μας οργάνωση».  

 

Υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος υγιεινής του χαλουμιού πρέπει να διεξάγεται από μιαν ανεξάρτητη εταιρεία, ο Αβουντούκ ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι ζητούν το αντίθετο λέγοντας «θα έρθουμε και θα σας ελέγχουμε». Είπε και το εξής: «Αυτό είναι ένα θέμα που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε σχέση με την πολιτική μας στάση. Επιπλέον, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν αποτελεσματικό έλεγχο στον βορρά και λόγω της συγκυρίας δεν μπορούν να έχουν. Για τον λόγο αυτό, δεν θα μπορούν να έρθουν να ελέγξουν, δεν θα μπορούν να επιβλέψουν και τότε δεν θα επωφεληθούμε μα κανένα τρόπο από αυτή την κατοχύρωση».

 

Ισχυριζόμενος ότι η ποιότητα του χαλουμιού που παράγεται στα κατεχόμενα είναι καλύτερη από το χαλούμι που παράγεται στις ελεύθερες περιοχές, ο Αβουντούκ ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι λαμβάνουν επιδότηση 75 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για να αυξήσουν την παραγωγή του πρόβειου και του αιγινού γάλακτος, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια στο θέμα αυτό.

 

Χαρακτηρίζοντας το θέμα ως σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων, ο Αβουντούκ υποστήριξε ότι για να επιτύχουν πρέπει να διεξάγουν δραστηριότητες λόμπι με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, να διαθέτουν έναν αντιπρόσωπο σε κάθε χώρα, να βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους γραφειοκράτες των χωρών και να εκμεταλλευτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα