Πρόοδος στο προσφυγικό, αλλά…

Τι καταγράφει η τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το φλέγον αυτό ζήτημα
Υπάρχει ανάγκη για βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις υποδοχής, την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και τις δομές για τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο

Συνολική πρόοδο στη διαχείριση του προσφυγικού και βελτίωση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από μια σειρά εκθέσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει τις «συνεχείς προσπάθειες» των ελληνικών

Αρχών και την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στη λειτουργία του συστήματος ασύλου, έτσι ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα ευρωπαϊκά πρότυπα για το άσυλο που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη.

Η τρίτη αυτή έκθεση της Επιτροπής συντάχθηκε στο πλαίσιο των συστάσεων για την αποκατάσταση της εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, έτσι ώστε να επαναληφθούν «σταδιακά» και «κατά περίπτωση» οι μεταφορές αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα.

Η έκθεση
Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόοδος αυτή περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής, την αύξηση της συνολικής ικανότητας υποδοχής καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων της υπηρεσίας ασύλου, την ίδρυση νέων επιτροπών εφέσεων, καθώς και τη θέσπιση νομοθεσίας για δωρεάν νομική βοήθεια και την πρόβλεψη για την εκπαίδευση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων σχολικής ηλικίας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, υπάρχει ανάγκη για «περαιτέρω πρόοδο», ιδίως όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υποδοχής, την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και τις δομές για τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο, «προτού να είναι δυνατή η επανάληψη των μεταφορών του Δουβλίνου προς την Ελλάδα».

Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει πως σε περίπτωση που «η επανάληψη των επιστροφών στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου επανεκκινήσει μελλοντικά θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις που αυτή η δύσκολη κατάσταση θα έχει για τη συνολική λειτουργία του συστήματος ασύλου», καταλήγοντας πως «πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και κατά περίπτωση».

Η συμφωνία με Τουρκία
Αναφορικά τώρα με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η Επιτροπή, στην τρίτη έκθεση προόδου που δημοσιεύει από την υπογραφή της, διαπιστώνει πως η «απότομη και συνεχής μείωση» των ανθρώπων που διασχίζουν παράνομα ή χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο αποτελεί «απόδειξη της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας».

Ειδικότερα, τα στοιχεία που παρουσιάζει η Επιτροπή είναι τα εξής: Από τον Ιούνιο οι αφίξεις ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 85 ημερησίως, σε σύγκριση με πάνω από 1.700 κατά τον μήνα που προηγείται της εφαρμογής της συμφωνίας και 7.000 τον Οκτώβριο του 2015.

Επιπλέον, επισημαίνεται η αύξηση του αριθμού των επιστροφών στην Τουρκία, καθώς επιπλέον 116 άτομα επιστράφηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τη δεύτερη έκθεση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που επιστρέφουν στο πλαίσιο της συμφωνίας σε 578. «Η ελληνική διοίκηση έχει καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για να αυξηθούν τα ποσοστά επιστροφών, σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η έκθεση.

Ο μηχανισμός μετεγκατάστασης
Όσον αφορά τα αποτελέσματα του μηχανισμού μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, ένα χρόνο μετά τη θέσπισή τους, η Επιτροπή καταγράφει σήμερα «σημαντική πρόοδο», σημειώνοντας πως τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 1.202 μετεγκαταστάσεις, οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί σε έναν μήνα και διπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς.

Συνολικά, 5.651 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα (4455) και την Ιταλία (1196), αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «χάρη στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και εφόσον τα κράτη μέλη συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους» οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο που είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση και βρίσκονται στην Ελλάδα (περίπου 30.000) θα είναι δυνατό να μεταφερθούν «μέσα στο επόμενο έτος».

Αναφορικά με την επανεγκατάσταση προσφύγων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη πρόσφεραν νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης για 10.695 άτομα, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015 όταν δεσμεύτηκαν για 22.504. Επιπλέον 1.071 πρόσφυγες από τη Συρία επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία, από τον Ιούνιο και μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας σε 1.614.

Προσωρινοί έλεγχοι
Αναφορικά με την ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής για τους προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν, διαπιστώνεται πως στα πέντε κράτη μέλη της Σένγκεν (Δανία, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία και Νορβηγία) τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που καθόρισε το Συμβούλιο στη σύστασή του. Ωστόσο, υπογραμμίζεται επίσης ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα τη «σημαντική μείωση» στην άφιξη των μεταναστών και, ως εκ τούτου, «η Επιτροπή δεν βλέπει την ανάγκη να προτείνει τροποποιήσεις στη σύσταση του Συμβουλίου».

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου 2016, οπότε και λήγει η εξάμηνη περίοδος που καλύπτει η σύσταση του Συμβουλίου για προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα λόγω εξαιρετικών περιστάσεων. «Ο στόχος της Επιτροπής παραμένει η άρση όλων των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και η επιστροφή στην ομαλότητα στον χώρο της Σένγκεν το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η έκθεση της Επιτροπής.

Θέλουν τη βίζα οι Τούρκοι
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, την απειλή της τουρκικής κυβέρνησης -ότι η μη άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη θα καταστήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό «νεκρό γράμμα»- επαναλαμβάνει ο Τούρκος Πρέσβης στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ σε συνέντευξη που παραχωρεί στη βελγική εφημερίδα «De Morgen» με θέμα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τις «κακές» σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως εξηγεί ο Τούρκος Πρέσβης, σε περίπτωση που μπει ταφόπλακα στη συμφωνία, «δεν πρόκειται, βέβαια, την επόμενη ημέρα να επιτραπεί σε καραβάνια από πρόσφυγες να εισέλθουν εκ νέου απ' το ελληνικό έδαφος, δεδομένου ότι είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να φυλάξει τα σύνορά της». «Σε μία τέτοια περίπτωση η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της κανενός πρόσφυγα από την Ελλάδα», προσθέτει, σημειώνοντας:

«Για να είμαι ειλικρινής, οι Έλληνες, ούτως ή άλλως, δεν στέλνουν και πάρα πολλούς πρόσφυγες πίσω σε μας». Επίσης, αποδίδει την αύξηση των ροών το τελευταίο διάστημα στο γεγονός ότι οι διακινητές εκτιμούν πως η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει, όπως επίσης και στο γεγονός ότι η Ελλάδα «στέλνει πολύ λίγους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία».

Επίθεση κι από Τσαβούσογλου
Εξάλλου, επίθεση κατά της βελγικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα «De Tijd», κατηγορώντας τη για «υποκρισία» σε ό,τι αφορά τον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας, καθότι επιδεικνύει αδικαιολόγητη ανοχή απέναντι στους «Κούρδους τρομοκράτες».

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως οι Τούρκοι έχουν εξοργιστεί με το συνέδριο που διοργάνωσαν οι Κούρδοι της Συρίας (PYD) το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και κατηγορούν τη βελγική κυβέρνηση ότι παρέχει στήριξη σε «τρομοκρατικές» κουρδικές οργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα