Προσφυγικό και Κυπριακό στην ατζέντα Τσίπρα στην Τουρκία

Για πρώτη φορά φτάνει σήμερα στην Τουρκία ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητά του ως Πρωθυπουργός για να έχει επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει και το Κυπριακό, ενώ βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η προσφυγική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας φτάνει στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα στις 18.00

και στις 20.15 θα παρακολουθήσουν μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου τον φιλικό αγώνα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αύριο το πρωί στις 8.00 ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πάει στο Φανάρι όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Άγκυρα για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στις 12.00. Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14.30. Αναμένεται το κύριο θέμα στην ατζέντα τους να είναι το μεταναστευτικό και θα αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποβάλει τις προτάσεις του για το θέμα αυτό στον Τούρκο ομόλογό του. Στην ατζέντα θα είναι επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Αναμένεται επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και τα ραντεβού αυτά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Στο μεταξύ στην εφημερίδα Σαμπάχ δημοσιεύεται σήμερα άρθρο του Έλληνα Πρωθυπουργού στο οποίο αναφέρει "πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία που έχει για την περιοχή μας και τις διμερείς μας σχέσεις, η επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ: ένα ελεύθερο, ενωμένο κράτος μέλος της ΕΕ που διασφαλίζει την ασφάλειας για όλο το λαό του - Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και άλλες Κοινότητες- χωρίς αναχρονιστικές μετα-αποικιακές ρυθμίσεις". Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι "σε αυτές τις προσπάθειες, δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα και τη δυναμική που διαμορφώθηκε στο νησί".

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι η προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή μας δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς την ασφάλεια στο Αιγαίο. "Αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή πολέμου, ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικoύ εναέριου χώρου. Ένα από τα πρώτα βήματα αυτής της κυβέρνησης ήταν να συμφωνήσει με την Τουρκία στην αναζωογόνηση του διαλόγου για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρέπει να επεκτείνουμε αυτό το διάλογο και να εργαστούμε στις διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα. Μόνο με τη διασφάλιση των σχέσεων καλής γειτονίας επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, μπορούμε να χτίσουμε σταθερά θεμέλια για τη μελλοντική συνεργασία μας", αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αναφέρει ότι "είναι σαφές ότι χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και ένα τέλος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε".

Όπως σημειώνει "είναι πολύ σημαντικό, να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας: για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες". Προσθέτει ότι ένα κρίσιμο στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας: πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για το πώς θα καταπολεμήσουμε τα δίκτυα διακίνησης, για την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας μας για επανεισδοχή και πώς θα συντονιζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε στα ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής".

Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή γι αυτό και η επίσκεψή του στην Τουρκία θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των σχέσεων δεδομένης της ενισχυόμενης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις του Παρισιού και νωρίτερα της Κωνσταντινούπολης, Λονδίνου, Άγκυρας, Μαδρίτης, Σουρούτς, Μοσούλης επισημαίνει ότι "πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να ενισχύσουν την εξουσία τους".

"Ο πόλεμος δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις ούτε μπορεί να ανοίγει το δρόμο προς τη δημοκρατία. Δράσεις που στοχεύουν πραγματικά σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να εξετάζονται και να συναποφασίζονται και από τους παράγοντες εκείνους που γνωρίζουν καλύτερα τις δυναμικές της περιοχής. Γι `αυτό πρέπει να εμβαθύνουμε τη διμερή και περιφερειακή-πολυμερή μας συνεργασία σε αυτά τα θέματα", αναφέρει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα