Προσπάθειες υπόσκαψης καταγγέλλει η διεύθυνση Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου

Την αποκατάσταση της αλήθειας μέσα από ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, όπως αναφέρει, ζητά σε σημερινή ανοικτή επιστολή του, ο ιατρικός διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (ΓΟΚ), καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου, Κίκης Καζαμίας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ πως κάποιοι επιχειρούν να υποσκάψουν την επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια, τόσο του καθηγητή Ζαμπόγλου, όσο και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου γενικότερα.

Αφορμή

για τη σημερινή επιστολή του καθηγητή Ζαμπόγλου, ήταν πρόσφατη απαντητική επιστολή που δόθηκε από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, η οποία - κατά το ΓΟΚ - δεν απαντά σε ερωτήματα που προέκυψαν στη Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, τον περασμένο Απρίλιο, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η διαφορά που προέκυψε με το Υπουργείο Υγείας, στην ερμηνεία σημείου της συμφωνίας που αφορά στην κοστολόγηση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου είχε κληθεί από τη διεύθυνση του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου να θέσει την άποψη του σε σχέση με τις τιμολογήσεις και τη διεθνή πρακτική που ακολουθείται γι αυτές, με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, που παρευρισκόταν στη συνεδρία, να θέτει θέμα δεοντολογίας, καθώς το άτομο που εξέφρασε τη θέση του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου , είναι συγγενικό πρόσωπο του ιατρικού διευθυντής του ΓΟΚ, καθηγητή Ζαμπόγλου.

Όπως αναφέρει στη σημερινή επιστολή του, ο καθηγητής Ζαμπόγλου, δεν μπορεί να παραμείνει ασχολίαστη αυτή η αναφορά του Γενικού Ελεγκτή, σε συνδυασμό με μετέπειτα ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, " περί επιχειρηματίες της λευκής μπλούζας που προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον απαιτώντας επιπρόσθετη πληρωμή στη σύμβαση τους με το κράτος" .

"Εάν εκείνος έχει συνηθίσει να μιλάει, σε κλίμα έπαρσης, με πυροτεχνήματα λάσπης, η δική μου ανατροφή αλλά και η εν γένει πορεία στη ζωή, δεν μου επιτρέπει να σιωπήσω", λέει ο καθηγητής Ζαμπόγλου, προσθέτοντας ότι "στην επιστημονική και επαγγελματική μου πορεία, επί σαράντα και πλέον χρόνια σε ευρωπαϊκή χώρα, με αυστηρούς αλλά και σωστούς ελέγχους, δεν δέχθηκα ούτε μία επίπληξη, μόνο εύσημα".

"Ποτέ δεν περίμενα, επιστρέφοντας στον τόπο μου, για να δημιουργήσω και να αφήσω κληρονομιά στην κυπριακή κοινωνία ένα έργο ζωής που ενσωματώνει όλα τα χρόνια και την εμπειρία μου στη Γερμανία, να εισπράξω τέτοια συμπεριφορά από ένα κρατικό αξιωματούχο που, τελικά, δεν γνωρίζει τίποτα για μένα, αλλά ούτε και για τις προσφερόμενες αποκλειστικές υπηρεσίες του Κέντρου μας", προσθέτει ο ιατρικός διευθυντής του ΓΟΚ.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ζαμπόγλου αναφέρει πως έγινε απολύτως νομότυπα η σχετική διαδικασία που ακολουθήθηκε, όταν το ΓΟΚ απευθύνθηκε στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου για να καταθέσει επισήμως την άποψη του για τις τιμολογήσεις, και πως, η απάντηση συνάδει απόλυτα με τον τρόπο που το ΓΟΚ ερμηνεύει τη σχετική διάταξη της Σύμβασης, "την οποία το Υπουργείο επιμένει να ερμηνεύει αυθαίρετα, και σε αντίθεση με την διεθνή πρακτική".

Επιπρόσθετα, διερωτάται, γιατί ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, που παρευρίσκονταν στη συνεδρία, δεν πήραν θέση στο θέμα δεοντολογίας που έθεσε ο Γενικός Ελεγκτής, αλλά και γιατί απέφυγαν να τοποθετηθούν επί τούτου στην απαντητική επιστολή που λήφθηκε πρόσφατα από το ΓΟΚ, όταν προσωπικά ο καθηγητής Ζαμπόγλου τους είχε ζητήσει επισήμως να τοποθετηθούν, μέσω επιστολής του, στις 27 Μάιου.

Στη σημερινή ανοικτή επιστολή του, ο καθηγητής Ζαμπόγλου ζητά από το ΔΣ του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, κατά πόσο η άποψη που υπογράφει το στέλεχος του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου - που τυγχάνει να είναι και συγγενικό του - ήταν προσωπική άποψη ή συλλογική εκτίμηση των συναδέλφων ακτινοθεραπευτών ογκολόγων του Κέντρου.

"Αυτά τους ζήτησα, και απάντηση ακόμα  δεν έλαβα. Άφησαν να αιωρείται το υπονοούμενο του Γενικού Ελεγκτή, δίχως να παίρνουν θέση επί της ουσίας της γνωμάτευσης που φέρει τη σφραγίδα του Κέντρου που εκπροσωπούν, όχι μονάχα ενός προσώπου, το οποίο μάλιστα αφήνουν και εκτεθειμένο", συμπληρώνει.

Ο καθηγητής Ζαμπόγλου τονίζει πως "δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα μετέωρα, κουβέντες να πλανώνται, σχηματίζοντας σκιές αμφιβολιών και αμφισβήτησης, ακόμα και της ηθικής ακεραιότητας του καθενός" και ως εκ τούτου, προσθέτει "θέτω καθαρά και ευθέως τα δεδομένα αυτής της υπόθεσης με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος μου".

Διερωτάται, ακόμη, αν είναι σωστή ή όχι η επιστημονική άποψη των ακτινοογκολόγων του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, αν με αυτό το σκεπτικό τιμολογούνται και οι ανάλογες υπηρεσίες του κι αν έχει ζητηθεί η άποψη της Ογκολογικής Εταιρείας (ΟΕΚ) επί του θέματος.

Ζητά τέλος, όπως απαντηθούν δημόσια τα πιο πάνω ερωτήματα "για να διαλυθούν οι αμφιβολίες και οι όποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από την παραπληροφόρηση" και καταλήγει λέγοντας ότι "η διαφάνεια σε θέματα δημοσίου συμφέροντος ποτέ δεν βλάπτει, αντίθετα εκθέτει και απομονώνει τους επιτήδειους και τους καιροσκόπους".

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το θέμα, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Κίκης Καζαμίας, έκανε λόγο για προσπάθειες υπόσκαψης τόσο της επαγγελματικής και της επιστημονικής αξιοπρέπειας του ιατρικού διευθυντή του ΓΟΚ αλλά και του Κέντρου γενικότερα, "που έχουν διαπιστωθεί από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του".

" Η ηγεσία του ΓΟΚ μετά από 1,5 και πλέον χρόνο λειτουργίας αποφάσισε ότι θα το αντιμετωπίσει αυτό  δυναμικά", πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς από ποιούς γίνεται αυτή η υπόσκαψη, απάντησε " από εκείνους που νιώθουν ότι επηρεάζονται τα συμφέροντα τους, είτε πρόκειται για οικονομικά είτε προσωπικά".

Την ίδια ώρα, ο κ.Καζαμίας υπενθύμισε πως το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο ήταν το πρώτο ιδιωτικό νοσηλευτήριο το οποίο δημόσια είχε εκφράσει τη θετική του στάση έναντι στο ΓεΣΥ, στο οποίο έχει ήδη ενταχθεί.

"Πιστεύω πως, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Κέντρου, τον έχουν διαπιστώσει οι περίπου 4,500 ασθενείς που αποτάθηκαν σε εμάς για την παροχή ιατρικών ή συμβουλευτικών υπηρεσιών", είπε και πρόσθεσε "αυτήν μας την αρχή δεν πρόκειται να την διαφοροποιήσουμε, όσες δυσκολίες και να μας παρεμβάλλουν οι οποιοιδήποτε".

Keywords
Τυχαία Θέματα