Προστασία των παιδιών από τον ήλιο

Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για τη ζωή μας.

Ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ασβέστιο για να δημιουργεί δυνατά οστά. Ελάχιστη έκθεση στον ήλιο είναι ικανή για τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού. Η έκθεση όμως στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα μάτια, στο αμυντικό σύστημα, ακόμη και καρκίνο. Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά σε ηλιόλουστες χώρες όπως οι μεσογειακές, είναι εκτεθειμένα στον ήλιο περισσότερο από το μισό χρόνο της ζωής τους. Για αυτό

οι γονείς πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους από τον ήλιο.

Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδεις ακτινοβολίες που δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι. Αυτές είναι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες Α, Β, C(UVA, UVB, UVC). Oι UVC είναι οι πιο επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες, αλλά ευτυχώς δε φτάνουν στη γη γιατί μπλοκάρονται από τη στιβάδα του όζοντος.

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες απορροφούνται από μια ουσία που λέγεται μελανίνη και βρίσκεται στο δέρμα μας. Όσο περισσότερο εκτιθέμεθα στον ήλιο τόσο περισσότερη μελανίνη παράγεται με αποτέλεσμα το δέρμα να παίρνει πιο σκούρο χρώμα.

Ηλιακό έγκαυμα αναπτύσσεται όταν το δέρμα εκτεθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας από αυτή που μπορεί να απορροφήσει η μελανίνη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά με σπίλους("ελιές"), πολύ ξανθό δέρμα, οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος.

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τον ήλιο;

1. Προσπαθήστε να μην εκτίθενται στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ και 03.00 μ.μ. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αν παίζουν στην αυλή του σπιτιού, τότε βάλτε τους κάποιο αντηλιακό. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα γι αυτό χρειάζονται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες.

2. Φορέστε ελαφρά ρούχα στα παιδιά σας και σιγουρευτείτε ότι δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία. Τοποθετείστε το χέρι σας κάτω από το ρούχο, αν δεν το βλέπετε, τότε το ρούχο είναι ικανό να απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών ,στα οποία δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακή κρέμα ,ο μόνος τρόπος προστασίας ,αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, είναι να καλύψετε το σώμα τους με ρούχα.

3. Χρησιμοποιείστε αντηλιακές κρέμες. Αυτό που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αντηλιακή κρέμα είναι ο δείκτης προστασίας. Πρέπει απαραίτητα ο δείκτης προστασίας να είναι μεγαλύτερος του 15. Επίσης πρέπει να επιλέξετε αντηλιακή κρέμα στην οποία να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A,B (UVA, UVB).

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά την αντιηλιακή κρέμα.

Α. Τοποθετείστε την κρέμα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Μην ξεχάσετε να αλείψετε τα χείλη, τα χέρια και τα αυτιά.

Β. Ξαναβάλτε αντηλιακό αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ. Επίσης ξαναβάλτε αντηλιακό μετά από δύο ώρες.

4. Φορέστε στο παιδί σας καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Έκθεση στον ήλιο για μια μέρα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα (εξωτερική μεμβράνη του ματιού). Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύουν 100% από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Για αυτό πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου στο παιδί σας σιγουρευτείτε ότι αυτά που θα αγοράσετε προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

5. Προσοχή στα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Αν το παιδί σας παίρνει φάρμακα, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία να αποφύγετε όσο το δυνατό τον ήλιο.

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας πάθει ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα δυστυχώς το αντιλαμβανόμαστε στο τέλος της ημέρας όταν το δέρμα πάρει κοκκινωπό χρώμα. Το παιδί αρχίζει να πονά και να αισθάνεται φαγούρα γιατί ο ήλιος έχει στεγνώσει το δέρμα του. Το ξεφλούδισμα θα αρχίσει περίπου μια βδομάδα μετά το έγκαυμα. Χρήσιμες οδηγίες για το ηλιακό έγκαυμα είναι οι ακόλουθες:

1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην ξύνει το δέρμα του.

2. Κάντε στο παιδί ένα δροσερό μπάνιο.

3. Δώστε στο παιδί κάποιο παυσίπονο φάρμακο.

4. Τοποθετείστε στο δέρμα ενυδατικές κρέμες.

5. Μη χρησιμοποιείτε κρέμες, που προέρχονται από το πετρέλαιο, γιατί δεν αφήνουν τον ιδρώτα και τη θερμότητα να διαφύγουν από το δέρμα.

6. Αποφύγετε οποιαδήποτε έκθεση στον ήλιο γιατί θα επιδεινώσει την κατάσταση.

7. Εάν το έγκαυμα είναι έντονο και δημιουργηθούν φυσαλίδες τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

* Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Keywords
Τυχαία Θέματα