Προτάσεις για βελτίωση συνθηκών σε πολιτισμικό τομέα, ενέκρινε το ΕΚ

Προτάσεις για ευρωπαϊκά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για επαγγελματίες στον δημιουργικό και πολιτισμικό τομέα, ενέκριναν την Τρίτη οι ευρωβουλευτές, κατά τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Στην έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας, που εγκρίθηκε, οι ευρωβουλευτές «τονίζουν ότι οι διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά κοινωνικά συστήματα, τους διαφορετικούς ορισμούς του ποιος είναι καλλιτέχνης, αλλά και τους διαφορετικούς κανόνες που ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους στα διάφορα κράτη μέλη, δημιουργούν αθέμιτες συνθήκες».

Το ΕΚ ζητά

ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο θα συνδυάζει νομοθετικά και μη νομοθετικά εργαλεία για τη βελτίωση των κοινωνικών και επαγγελματικών συνθηκών και τη δημιουργία μιας δίκαιης και ισότιμης κατάστασης για όλους τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες στον τομέα του πολιτισμού στην Ευρώπη. 

Σημειώνεται ότι, ο τομέας, ο οποίος απασχολεί το 3,8% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού και αντιπροσωπεύει το 4,4% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ, δεν προστατεύεται επαρκώς, καθώς χαρακτηρίζεται από άτυπες μορφές εργασίας, μη σταθερό εισόδημα και λιγότερες δυνατότητες συλλογικών διαπραγματεύσεων, υψηλότερο κίνδυνο υποαμειβόμενης ή μη αμειβόμενης εργασίας, ψευδούς αυτοαπασχόλησης και καταχρηστικές ρήτρες εξαγοράς. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θέτουν επίσης προκλήσεις, αναφέρει το Κοινοβούλιο.

Ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Antonius Manders, που είναι ο συνεισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, είπε σε παρέμβασή του ότι έχει εργαστεί ως καλλιτέχνης για χρόνια και γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις και τα οφέλη της δουλειάς αυτής. Ανέφερε ότι οι τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ταυτότητας και πρέπει να υπάρξει επένδυση σε νέους ευρωπαϊκούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς για να έρθει ο πολιτισμός της ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της. «Τα χρήματα για την πολιτιστική και δημιουργική εργασία είναι επένδυση, όχι έξοδο»,  δήλωσε.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν το πλαίσιο αυτό να περιλαμβάνει οδηγία για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τον ορθό καθορισμό του καθεστώτος απασχόλησης των επαγγελματιών των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, και αποφάσεις του Συμβουλίου με στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκών προτύπων, μέσω μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Ζητούν επίσης τη δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των κρατών μελών και προσαρμογή του επόμενου κύκλου ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χρηματοδοτούν επαγγελματίες του δημιουργικού και πολιτιστικού τομέα, όπως τα προγράμματα «Δημιουργική Ευρώπη» και «Ορίζων Ευρώπη», ώστε να υποχρεωθούν η ΕΕ και οι αποδέκτες χρηματοδότησης να συμμορφώνονται με υποχρεώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και της ΕΕ, εθνικές ή συλλογικές εργασιακές και άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις και να διασφαλίζεται ότι οι καλλιτέχνες αμείβονται πάντα για την εργασία τους, περιλαμβανομένου και του χρόνου που κάνουν πρόβες.

Μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να απαντήσει, είτε ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει είτε αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους αρνείται να προτείνει νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει σε δελτίο Τύπου το ΕΚ, το 2022 σε ολόκληρη την ΕΕ, σχεδόν το ένα τρίτο (31,7%) των επαγγελματιών στον πολιτισμικό και δημιουργικό τομέα ήταν αυτοαπασχολούμενοι, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 13,8% για το σύνολο της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2021 ζητά τη δημιουργία προτύπων υψηλής ποιότητας για τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους στον πολιτισμό. 

Διαβάστε επίσης: Η Υφυπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΚΑΤΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα