Πρώτες στη λίστα παραπόνων των Κυπρίων οι αερομεταφορές

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα παράπονα που κατατίθενται τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή (ΕΚΚ) Κύπρου, ενώ τρεις στους πέντε καταναλωτές που διαμένουν στην Κύπρο εστιάζουν τα παράπονά τους στον τομέα των μεταφορών και ιδιαίτερα στις αερομεταφορές, κατά τη χρονιά που πέρασε.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, λειτουργεί εξάλλου στην Κύπρο

πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών για αγορές μέσω διαδικτύου, που προβλέπει την εξεύρεση λύσης εντός 30 ημερών.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια του ΕΚΚ Κύπρου, Έλενα Παπαχριστοφόρου, από το σύνολο των παραπόνων που κατέθεσαν το 2015 καταναλωτές από την Κύπρο, το 58% αφορούσε τις μεταφορές. Πρόσθεσε ότι βάσει των στοιχείων του ΕΚΚ, στις πλείστες των περιπτώσεων ο κόσμος παραπονιέται δικαίως, κυρίως λόγω των κενών που εμπεριέχει ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός, επιτρέποντας στις αεροπορικές εταιρείες να επικαλούνται συχνά «έκτακτες περιστάσεις» για θέματα καθυστερήσεων, άρνησης επιβίβασης ή αποσκευών.

Ελλείψεις και κενά στον τομέα των μεταφορών

Ο τομέας των μεταφορών - που πέραν των αερομεταφορών αφορά και ενοικιάσεις αυτοκινήτων - συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος των παραπόνων, τόσο των Κυπρίων, όσο και λοιπών Ευρωπαίων καταναλωτών, με 39%. «Για να υπάρχουν τόσα παράπονα, σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, κάποια κενά» είπε η κ. Παπαχριστοφόρου, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον Κανονισμό.

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, ο καταναλωτής οφείλει να υποβάλει το παράπονό του πρώτα στην αεροπορική εταιρεία και ακολούθως να αποτεθεί στο ΕΚΚ για διαμεσολάβηση, εφόσον δεν ικανοποιηθεί.

Παρουσιάζοντας την Τετάρτη την Ετήσια Έκθεση του ΕΚΚ Κύπρου για το 2015, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο Σπίτι της ΕΕ στη στη Λευκωσία, η κ. Παπαχριστοφόρου είπε ότι τη χρονιά που πέρασε, το ΕΚΚ Κύπρου διερεύνησε 193 παράπονα, εκ των οποίων 116 υπεβλήθησαν από καταναλωτές που διαμένουν στην Κύπρο και 77 από καταναλωτές που διαμένουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης χειρίστηκε 487 αιτήματα για παροχή πληροφόρησης. Σημειώνοντας την αυξητική τάση των παραπόνων, είπε ακόμη ότι το 2014 είχαν κατατεθεί 181 παράπονα και το 2013 συνολικά 154 παράπονα.

Τη δεύτερη θέση στα παράπονα των καταναλωτών από την Κύπρο καταλαμβάνουν για το 2015 τα εστιατόρια, ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες διαμονής με 16%, ενώ στην τρίτη θέση, με 12%, κατατάσσονται τα παράπονα που δεν ταξινομούνται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες και αφορούν, ενδεικτικά, παράπονα για ιστοσελίδες γνωριμιών, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και αγορές γλυπτών και αγαλμάτων.

Παράπονα καταναλωτών σε άλλα κράτη της ΕΕ

Όσον αφορά τα παράπονα από καταναλωτές που διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία υποβλήθηκαν προς το ΕΚΚ Κύπρου, αυτά αφορούν διάφορα αγαθά και υπηρεσίες σε ποσοστό 40%, τις επικοινωνίες (εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ταχυδρομεία) κατά 23% και θέματα αναψυχής και κουλτούρας κατά 10%.

Το 38% των παραπόνων τη χρονιά που πέρασε αφορούσε το ίδιο το προϊόν ή την υπηρεσία, το 19% αφορούσε κυρίως αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και το 18% την παράδοση.

Τα παράπονα υποβλήθηκαν προς το ΕΚΚ κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (39%), μέσω της ιστοσελίδας (37%) και μέσω τηλεφώνου (20%).

Από όσους αποτάθηκαν το 2015 στο ΕΚΚ, το 60% είχε αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία ηλεκτρονικά, το 11% από κατάστημα και το 5% εξ αποστάσεως.

Η Διευθύντρια του ΕΚΚ αναφέρθηκε εξάλλου στην πλατφόρμα για την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών που λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, και το χειρισμό της οποίας έχει αναλάβει το ΕΚΚ Κύπρου, ως εθνικό σημείο επαφής. Η πλατφόρμα επιτρέπει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να επιλύουν τις διαφορές τους για αγορές μέσω διαδικτύου σε απευθείας σύνδεση. Ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία ενιαίας πλατφόρμας στην ΕΕ.

Στη λειτουργία της πλατφόρμας αναφέρθηκε και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Χαράλαμπος Ρούσος, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα καινοτόμο εργαλείο που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα». Τα οφέλη από τη χρήση της πλατφόρμας είναι πολλαπλά, καθώς η διαδικασία δεν είναι όσο δαπανηρή και χρονοβόρα είναι η προσφυγή στα δικαστήρια, είπε ο κ. Ρούσος.

Αναφέρθηκε τέλος στη σημασία του θεσμού του ΕΚΚ για τον σύγχρονο Ευρωπαίο καταναλωτή, λαμβάνοντας υπόψη τη χρησιμότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι η προστασία των καταναλωτών αποτελεί έναν τομέα, όπου το έργο της ΕΕ έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των Ευρωπαίων.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η Κομισιόν επικαιροποιεί τη νομοθεσία για το ειδικό πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης επικίνδυνων προϊόντων, γνωστό ως RAPEX, ώστε να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ανέφερε επίσης ότι τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για άρση των διακρίσεων που θα δώσουν ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Όπως εξήγησε, οι καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες σε άλλη χώρα της ΕΕ, είτε διαδικτυακά είτε αυτοπροσώπως, δεν θα υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε τιμές, τις πωλήσεις ή τους όρους πληρωμής, εκτός εάν αυτό δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα