Πρώτοι στα social media - τελευταίοι στη γνώση οι Κύπριοι

Στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων βρίσκονται οι κάτοικοι της Κύπρου, σύμφωνα με τα στατιστικά που εκδίδει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, βάσει του δείκτη για την ψηφιακή οικονομία και τεχνολογία, οι αριθμοί δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς συμπολίτες μας κατέχουν λιγότερες από τις βασικές γνώσεις για τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι αρκετοί περισσότεροι χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία

που παρουσίασε στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο λειτουργός του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Ευάγγελος Παντελή, παρά το γεγονός ότι τα νέα παιδιά αντιμετωπίζουν τις συσκευές ως να γνώριζαν τη χρήση τους «εκ γενετής», οι μεγαλύτερες ηλικίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα «ψηφιακού αναλφαβητισμού».

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες σήμερα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας σε ένα σύγχρονο κράτος. Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εντόπισε αυτή την αδυναμία της Κύπρου και αναπτύσσει διάφορες δράσεις για να βοηθήσει τους πολίτες να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες», είπε.

Γι’ αυτό τον λόγο βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης σε αρκετές πόλεις της Κύπρου, εντελώς δωρεάν.

Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος Διεθνών και Εθνικών Σχέσεων της Cyta Νίκος Νικολάου, είπε πως όποιος μείνει ψηφιακά αγράμματος σε αυτή την εποχή «θα χάσει το τρένο», προσθέτοντας ότι όποιος χάνει το τρένο, χάνει και πάρα πολλά άλλα.

«Μπήκαμε ήδη σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες με τα 7 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα. Όλο αυτό το οικοσύστημα παράγει πληροφορίες», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μας κάνει να βλέπουμε όλο και λιγότερους εργαζόμενους σε σημεία εξυπηρέτησης, όπως οι υπεραγορές, με αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας, εξ ου και οι μελέτες αναφέρουν ότι στα επόμενα 100 χρόνια τα επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα θα έχουν εξαλειφθεί.

Όσον αφορά στους κινδύνους που εγκυμονεί η σύγχρονη τεχνολογία, κυρίως σε σχέση με τα παιδιά, τα οποία όλο και σε μικρότερη ηλικία έρχονται σε επαφή με το κινητό τηλέφωνο και τον κόσμο του διαδικτύου, ο κος Νικολάου επισήμανε το πρόβλημα, λέγοντας ότι μόνο οι γονείς και το εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης στο παιδί, μπορούν να το θωρακίσουν.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα