Ψάχνει μέτρα για να κλείσει την αξιολόγηση ο Μοσκοβισί

«Τώρα δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο, αλλά περισσότερη ανακούφιση, μία ανακούφιση στη φορολογία, και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στον Γάλλο Επίτροπο της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, με το «καλημέρα», υποδεχόμενός τον στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα.

Προτού καν αρχίσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, και ενώ οι τηλεοπτικές κάμερες κινηματογραφούσαν

τα πρώτα πλάνα στο πρωθυπουργικό γραφείο με τις τυπικές χειραψίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Επίτροπο Οικονομικών για τα τελευταία αποτελέσματα της Eurostat, που δείχνουν - όπως του είπε - «μία εντυπωσιακή υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε την αύξηση των εσόδων, την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5%, με πρόβλεψη για τελικό 2%, ίσως και παραπάνω για το 2016.

Αυτά τα αποτελέσματα, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, όπως και οι θετικές προβλέψεις για επίτευξη των οικονομικών στόχων για το 2017 και το 2018, οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού, που πρέπει να γίνουν σεβαστές από όλους, προτρέποντάς τους μάλιστα να «αναγνωρίσουν τους αριθμούς».

Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που ο κ. Τσίπρας κάνει ευθεία αναφορά σε θεσμικά όργανα των δανειστών, αλλά και του ΔΝΤ, που αμφισβητούν τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση.

«Συνεπώς, το μήνυμα είναι ότι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση, σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ, στη βάση των αποτελεσμάτων που ήδη αναφέραμε. Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, για δομικές μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικών, αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

Και, επίσης, θεωρώ ότι είναι ζωτικής σημασίας πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής. Μία συμμαχία, αν θέλετε, των λογικών, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία διέξοδο το ταχύτερο δυνατόν.

Από τη μεριά του ο Γάλλος Επίτροπος συμφώνησε ότι «Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πραγματικά ικανοποιητικά, πολύ ικανοποιητικά, είχατε υπεραπόδοση στην ανάπτυξη. Το 2016 υποθέταμε ότι θα ήταν μία χρονιά ύφεσης. Αντίθετα, είχαμε 0,3% του ΑΕΠ ανάπτυξη και είχαμε πολύ καλά τελευταία τρίμηνα. Οι δικές μας προβλέψεις για το 2017 και το 2018 είναι εκείνες που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μία εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Ευρώπη, 3% για το 2018. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπου και πάλι είχατε υπεραπόδοση όπως και το 2015 και το 2016, τα πράγματα πήγαν καλά. Το ίδιο θα συμβεί, πιστεύω, και για το 2017-2018».

Ο κ. Μοσκοβισί συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε μία «σημαντική στιγμή», πολύ λίγες μέρες πριν από «ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, που θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μίας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ζητεί όμως προσπάθεια «από όλες τις πλευρές» για να επιτευχθεί αυτό. Είμαι αισιόδοξος, πρόσθεσε.

Όσο για τα περί λιτότητας και θυσιών του ελληνικού λαού που του ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι ξέρει καλά τον λαό της Ελλάδας και νοιώθει φίλος του. «Εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας, υπογράμμισε. «Όμως, όπως προείπατε, πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, ώστε να είναι ελκυστική για ξένες επενδύσεις, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη».

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου Ευρωπαίος Επίτροπος είπε στους δημοσιογράφους ότι το ΔΝΤ είναι «πολύ σημαντικός εταίρος, και θέλουμε να είναι μαζί μας». Χρειάζεται, πρόσθεσε, να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί «δικλίδα ασφαλείας και για την Ελλάδα».

Η κυβέρνηση, ανοικτά τις τελευταίες μέρες, έχει διαφωνήσει με αυτό το ενδεχόμενο μιας νέας εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Εκεί, ωστόσο, που αφήνει να διαρρεύσει το Μαξίμου, είναι ότι για να υπάρξει επ’ αυτού κάποιος συμβιβασμός, θα πρέπει η Αθήνα να λάβει «σοβαρά ανταλλάγματα», εννοώντας πρωτίστως μια σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Ο κ. Μοσκοβισί συναντήθηκε πρώτα σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο - όπως είπε - είχαν μια «συνεργασία ετοιμασίας», εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 20 του μηνός. Είπε ότι έχει διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος, και ότι υπάρχει έδαφος «για ακόμα μεγαλύτερη».

Την πρόταση της ΝΔ για έξοδο από την κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον επίτροπο νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για τις καθυστερήσεις. Δεν είναι ευθύνη της ΝΔ οι καθυστερήσεις, ούτε οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών».
Το μεσημέρι, ο κ. Μοσκοβισί αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την ομιλία αποδοχής της διάκρισης, ο Επίτροπος της ΕΕ επί οικονομικών υποθέσεων αναφέρθηκε στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, και ότι χρειάζεται να αποδείξει σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού της, ότι είναι ακόμη ικανή να προσφέρει προστασία.

Η Ευρώπη θα επιβιώσει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε, και πρόσθεσε ότι τώρα παρά ποτέ επιβάλλεται η περαιτέρω ενίσχυση της ευρωζώνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα