Ψεκασμοί σήμερα στον Πεδιαίο ποταμό για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Ψεκασμοί διενεργούνται σήμερα από συνεργεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών στον Πεδιαίο ποταμό για την εξάλειψη κουνουπιών, ύστερα από τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας – στον Στρόβολο και Παλουριώτισσα. Το τρίτο κρούσμα σημειώθηκε στην περιοχή Αγίας Τριάδας Παραλιμνίου όπου κι εκεί διεξάγονται σήμερα ψεκασμοί από συνεργεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Γενικά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα τέσσερα κρούσματα ενώ πέμπτο περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σε δηλώσεις

του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρής ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε εργάτες σε όλο το μήκος του Πεδιαίου ποταμού όπου υπάρχουν μικρές συλλογές νερού. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε δεν φαίνεται να υπάρχει εκκόλαψη. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, οι εργάτες θα ψεκάσουν τα νερά από την Ανάγεια μέχρι και τις φυλακές. Ενεργούμε και με συνεργείο σε συνεργασία με τον δήμο Παραλιμνίου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας όπου υπάρχουν εκεί στάσιμα νερά παρά το γεγονός ότι έγινε πρόσφατα ψεκασμός τόσο από τις υπηρεσίες μας όσο και από τον δήμο».

Ο κ. Καρής είπε ότι έγινε διερεύνηση των δύο επιβεβαιωμένων περιστατικών του Στροβόλου και της Παλουριώτισσας. «Φαίνεται ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο άρα δεν υπάρχει σύνδεση. Στις κατοικίες των δύο προσβληθέντων δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στάσιμα νερά. Εκτιμάται ότι η παρουσία στην περιοχή εκεί των κουνουπιών οφείλεται κυρίως στις τεχνητές μικροεστίες εκκόλαψης κουνουπιών, όπως είναι τα δοχεία νερού, ανθοδοχεία, γλάστρες, ποτίστρες κ.λπ. Άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρχε μια εστία εκεί με αυξημένη παρουσία κουνουπιών».

Ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τους δήμους για να ενημερώσουν τους δημότες τους για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν στην κατοικία τους και πέριξ αυτής, για ό,τι αφορά τις εστίες εκκόλαψης κουνουπιών ενώ παράλληλα οι δήμοι εντατικοποίησαν τους ψεκασμούς στους δημόσιους χώρους.

Επίσης, όπως σημείωσε, εγκύκλιος στάλθηκε σε όλα τα επαρχιακά γραφεία για να είναι σε εγρήγορση και να εντατικοποιήσουν τους ψεκασμούς τους.

Όπως ανακοινώθηκε ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του Ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον Ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη με ΙΔΝ. Σε περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα αυτά υποχωρούν από μόνα τους. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα συνήθως εισάγονται στο νοσοκομείο για υποστηρικτική θεραπεία. Επίσης στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο έναντι του ΙΔΝ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα