Ψευδείς ειδήσεις και ευρωεκλογές

Οι ψευδείς ειδήσεις, γνωστές διεθνώς ως Fake news, έχουν πλέον γίνει μέρος της γενικότερης συζήτησης στα Ευρωπαϊκά όργανα. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Τι είναι και πού οδηγεί η παραπληροφόρηση; Ποιοι προωθούν τις  ψευδείς ειδήσεις; Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από ανώνυμους λογαριασμούς; Γιατί

τυγχαίνει να υπάρχει επικέντρωσή τους σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό;

Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver καταγράφει τα ζητήματα, ενώ ο μηχανισμός με την ονομασία  Eufactcheck.eu  προσπαθεί να καταπολεμήσει το φαινόμενο αυτό. Την ίδια περίοδο η  πλατφόρμα Avaaz, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει,  «ταυτοποίησε τους τελευταίους μήνες πάνω από 500 ύποπτες σελίδες στο Facebook, με διαχειριστές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Σύμφωνα με την Avaaz  «χρησιμοποιούν ρητορική μίσους, καθώς και εικόνες με ενοχλητικό περιεχόμενο».

Η σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Β.  Ούρμπαν, δείχνει το μέγεθος της πρόκλησης για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Σε ανάρτηση στο Facebook που προώθησε η ουγγρική κυβέρνηση, φαίνονται ο Τ. Σόρος και ο Γιαν Κλοντ Γιούνκερ με τη λεζάντα: «η ΕΕ σχεδιάζει να καταστήσει ευκολότερες τις αφίξεις μεταναστών με μεταναστευτική θεώρηση διαβατηρίου». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέρριψε την ουγγρική εκστρατεία χαρακτηρίζοντάς την «ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση».

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς το καλό από το κακό Facebook. Η εξέλιξή του έχει αγκαλιαστεί από εκατομμύρια χρήστες, και προφανώς δεν θα γυρίσουμε στην εποχή πριν από αυτό. Όμως, ο μηχανισμός αυτός έχει τις δικές του ευθύνες για την εμφάνιση και τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων, γιατί έχει την ευθύνη, τόσο για τα καλά που παρέχει, όσο και τα αρνητικά. Μέσα σε αυτο το πνεύμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (26 Απριλίου 2018) έχει προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου: «πρώτο, τη σύνταξη ενός κώδικα ορθής πρακτικής σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, δεύτερο την παροχή υποστήριξης σε ένα ανεξάρτητο δίκτυο φορέων εξακρίβωσης γεγονότων και, τρίτο την προώθηση μιας σειράς από δράσεις για την προώθηση της ποιοτικής δημοσιογραφίας και την προαγωγή του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης».

Σήμερα η Επιτροπή, υπό το φως της εμπειρίας των Ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου 2019,  χρειάζεται να κάνει νέα βήματα προόδου στην προσπάθεια για καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η σφαιρική πληροφόρηση είναι ένα απόλυτο δικαίωμα. Ισχύει και το ανάποδο: απόλυτη υποχρέωση της ΕΕ είναι η αποτελεσματική προστασία των πολιτών της από την παραπληροφόρηση. Χρειάζεται δρόμος ακόμα για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Πρόοδος υπάρχει, μηχανές έχουν εμφανιστεί που βοηθούν στην ανίχνευσή τους. Η προσπάθεια πρέπει να φτάσει στο επιτυχημένο τέλος της το συντομότερο δυνατό.

Keywords
Τυχαία Θέματα