Ψυχρό το κλίμα στο Μον Πελεράν

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, χωρίς να διαφαίνεται ουσιαστική πρόοδος στο εδαφικό
Οι εδαφικές αναπροσαρμογές δεν θα «προσφυγοποιήσουν» ξανά τους Τ/κ, φέρεται να ειπώθηκε από την τ/κ πλευρά, κατά τη χθεσινή συζήτηση

Ολοκληρώθηκε και η τέταρτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, και το θρίλερ της πραγματικής πορείας των συνομιλιών δεν έχει τέλος. Οι επίσημες δηλώσεις συνεχίζουν να κινούνται σε ένα μοτίβο πορείας προς τα μπρος, την ίδια ώρα ωστόσο οι πληροφορίες που έρχονται και από τις δύο πλευρές είναι μάλλον απογοητευτικές.

Παράλληλα η «μουρμούρα» για τους λόγους για τους οποίους

γίνεται τελικώς αυτή η διαπραγμάτευση εκτός Κύπρου αρχίζει και μεγαλώνει, καθώς μόνο έκπληξη θα είναι οποιαδήποτε θετική εξέλιξη που να οδηγεί στο επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι η πολυμερής διάσκεψη.

Οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν είχαν ένα και μοναδικό στόχο. Την κατάθεση χαρτών, κάτι που φαντάζει αυτήν τη στιγμή όνειρο θερινής νυκτός, καθώς η τ/κ πλευρά, καθ' υπόδειξιν της Άγκυρας, συνδέει την κατάθεση χαρτών με τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας πολυμερούς, όπου θα συζητηθούν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Μια απ' τα ίδια
Με χαμηλό τον πήχη των προσδοκιών, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η πλέον κομβική συνάντηση για το εδαφικό στο Μον Πελεράν μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα» και της «Σημερινής», στην Ελβετία αυτό που προσδοκούσαν οι δύο ηγέτες ήταν να υπάρξει κάποια πρόοδος και όχι τελική συμφωνία, αφού τα εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση έμοιαζαν ανυπέρβλητα.

Τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στη σημερινή πρωινή συνάντηση και στο πώς τα Ηνωμένα Έθνη, μαζί με τους δύο ηγέτες, θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της τετραήμερης διαπραγμάτευσης, ούτως ώστε να δικαιολογήσουν τη συνέχιση του διαλόγου στη Λευκωσία.

Κατά την πρωινή συνάντηση, η οποία κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε βάθος με εκτενή ανάλυση, επί όλων των κριτηρίων, χωρίς τελικά να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κάποιο κριτήριο συγκεκριμένα.

Οι δυσκολίες για την επίτευξη συγκλίσεων είναι πάρα πολύ μεγάλες, καθώς χαρακτηριστική είναι η δήλωση πηγής εντός της διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία σε ερώτημα του ανταποκριτή μας Χρίστου Χαραλάμπους, για το κατά πόσο μπορούμε να μιλούμε τουλάχιστον για αλληλοκατανόηση, σημείωσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά ακόμα», παραπέμποντας στην απογευματινή συνάντηση.

Ο παραλογισμός των Τούρκων
Παρά την πρόθεση της ε/κ πλευράς η πρωινή συζήτηση να γίνει επί συγκεκριμένων κριτηρίων, και κυρίως επί του κριτηρίου για τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από την τ/κ πλευρά. Έτσι η όλη συζήτηση περιορίστηκε σε ανταλλαγή γενικών απόψεων επί του συνόλου του κοινού εγγράφου και των κριτηρίων.

Πηγές της «Σημερινής» και του «Σίγμα» δήλωσαν πως το τουρκικό έγγραφο φαίνεται να είναι μάλλον περιγραφικό και διαπνέεται στο σύνολό του από μια φιλοσοφία παραλογισμού. Συγκεκριμένα, όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του συγκροτήματος στην Ελβετία Χρίστος Χαραλάμπους, οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως οι εδαφικές αναπροσαρμογές δεν μπορούν να προσφυγοποιούν για δεύτερη φορά τους Τ/κ και τους εποίκους.

Υπενθυμίζεται ότι στο έγγραφο που παρέδωσε η τ/κ πλευρά δεν περιλαμβάνεται ποσοστό εδάφους που θα επιστραφεί. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης καταβάλλουν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μια τιτάνια προσπάθεια να εξηγήσουν και να πείσουν τον κατοχικό ηγέτη ότι αν υπάρξει βούληση, υπάρχουν και οι λύσεις για τη μετακίνηση των παράνομων χρηστών και καταχραστών γης στα κατεχόμενα.

Σήμερα το κοινό ανακοινωθέν
Η απογευματινή συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί ήταν προγραμματισμένη να τελειώσει στις 9:30 (ώρα Κύπρου), όταν θα ξεκαθάριζε και η πλήρης εικόνα για το πού οδεύουν οι συνομιλίες. Μέχρι αργά χθες, το σημερινό πρόγραμμα δεν είχε κλειδώσει, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά τη μοναδική πρωινή συνάντηση θα συνεχιζόταν η συζήτηση για το εδαφικό.

Αργότερα θα ακολουθήσει ένα κοινό ανακοινωθέν εκ μέρους των δύο ηγετών, το οποίο θα διαβάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Χθες βράδυ, στις 10 ώρα Κύπρου, οι διαπραγματευτικές ομάδες μαζί με τους ηγέτες μεταφέρθηκαν, κατόπιν πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών, στο Μοντρέ, μια πόλη κοντά στο Μον Πελεράν, για κοινωνικό γεύμα.

Έγκυρες πηγές πάντως που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στον ανταποκριτή μας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νιώθει ήσυχος με τη συνείδησή του ότι αυτήν τη φορά, και μέσω αυτών των κριτηρίων, κατάφερε να εκθέσει τον Τ/κ ηγέτη, στρέφοντας τα βλέμματα προς τον κ. Ακιντζί.

Κατέβασαν την ελληνική σημαία
Στο παγωμένο θέρετρο όμως, εκτός των πολυμελών αποστολών που συνοδεύουν τους δύο άνδρες, είναι και ένα ζεύγος Ελλήνων, το οποίο εντόπισαν οι δεκάδες απεσταλμένοι συνάδελφοι των Μέσων. Σύμφωνα με το «Sigmalive», πρόκειται λοιπόν για τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου ο «Αχόρταγος Αετός» που βρίσκεται κοντά από το ξενοδοχείο Le Mirador Resort &Spa όπου διεξάγονται από την περασμένη Δευτέρα οι συνομιλίες.

Ο Παύλος Μαμάσης έβαλε για λίγο την ελληνική σημαία ανάμεσα στους ιστούς των άλλων σημαιών που βρίσκονται μπροστά από το εστιατόριο. Η κίνηση αυτή μάλλον δεν άρεσε στην τ/κ ηγεσία, αφού ζήτησε την υποστολή της σημαίας μέσω της ελβετικής αστυνομίας, η οποία ζήτησε από τον Παύλο Μαμάση να κατεβάσει τη σημαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα