ΠτΔ: Προσαρμογή Εθνικής Φρουράς στα νέα ενεργειακά δεδομένα

Πρωτιστό καθήκον της ΕΦ η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς παραμένει η τουρκική απειλή, τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Ο κατοχικός στρατός παραμένει στο νησί μας διατηρώντας όλη του την ισχύ. Χωρίς μεγάλα λόγια και υπερφίαλες διακηρύξεις, θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς

– και αυτό απευθύνεται και προς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Υπουργό Αμυνας - να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, τα νέα ενεργειακά δεδομένα, υποχρεώνουν την ΕΦ να εντάξει στις ιεραρχήσεις της, τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός βραχίονας διασφάλισης της παρουσίας και των συμφερόντων της Κύπρου σε ολόκληρη την ΑΟΖ της.

«H τουρκική απειλή, όπως προείπα, εξακολουθεί να υπάρχει αλλά την ίδια στιγμή τα γεωπολιτικά δεδομένα άλλαξαν άρδην. Ανάλογες λοιπόν, πρέπει να είναι και οι προσαρμογές στις οποίες οφείλει να προβεί και η Εθνική Φρουρά. Αυτό το στόχο οφείλει να υπηρετεί, μεταξύ άλλων, και η ευρεία προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, οι προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου, τόσο από τη χώρα μας όσο και από γειτονικές- φιλικές χώρες, δημιουργούν μια νέα γεωστρατηγική δυναμική, «την οποία καλούμαστε να χειριστούμε και να αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου το οποίο πιστά υπηρετούμε. Γνωρίζετε πως με τις γείτονες χώρες ευρισκόμαστε σε στενή συνεργασία για την ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων προς όφελος των χωρών μας, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διατηρεί υψηλές προσδοκίες για ένα νέο ασφαλή ενεργειακό δίαυλο με επίκεντρο την περιοχή και πιο συγκεκριμένα τη χώρα μας».

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη έγιναν το πρωί στο Προεδρικό κατά την τελετή διαβεβαίωσης του επαναδιορισθέντος Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ανδρέα Παπαπαύλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα