ΠτΔ:Θέσαμε τα θεμέλια για βιώσιμη οικονομική,περιβαλλοντική,κοινωνική ανάπτυξη

Η Κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τα θεμέλια για επίτευξη βιώσιμης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στο 17ο  Συνέδριο του Economist.

Ο Πρόεδρος είπε ότι λόγω των εμβολιαστικών προγραμμάτων «βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας» και εξέφρασε την ελπίδα με βάση το δικό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα ή και γενικότερα

τα όσα επισυμβαίνουν στην Ευρώπη, να μη επιστρέψουμε στα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων κυμάτων της πανδημίας. Τόνισε παράλληλα ότι ενόσω υπάρχουν χώρες, στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει κάτω του διψήφιου δεν είναι δυνατόν να αναμένεται η εξάλειψη της νόσου.

Όπως είπε, η νέα πραγματικότητα «μας προσφέρει τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στην επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και στην περαιτέρω διαφοροποίηση και ενίσχυση του αναπτυξιακού μοντέλου, ούτως ώστε αφενός να μας παρέχεται η ευκαιρία άμεσης προσαρμογής στις όποιες απρόβλεπτες κρίσεις και αφετέρου επιτυχούς αντιμετώπισης των προκλήσεων της νέας εποχής».

Σε αυτήν την προσπάθεια, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τα θεμέλια για επίτευξη βιώσιμης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπως καταγράφεται και από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τρέχον έτος, οι οποίες αναγνωρίζουν την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, ανέφερε, η Επιτροπή αναγνωρίζει και την ισχυρή δυναμική της κυπριακής οικονομίας. Μια δυναμική, είπε, που βασίζεται και στα όσα προβλέπονται στον οδικό χάρτη για το αναπτυξιακό μοντέλο της μετά πανδημίας εποχής, το «Σχέδιο Κύπρος-το αύριο».

Το σχέδιο αυτό, ανέφερε ο Πρόεδρος, προβλέπει την άντληση ενός ποσού ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021 – 2026, και αναμένεται να προσθέσει ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία πέραν των 11 χιλιάδων καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Σημείωσε ότι το σχέδιο, μέσω πέντε αξόνων, περιλαμβάνει 58 κρίσιμες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και 76 ουσιαστικές επενδύσεις, σε πέντε πυλώνες πολιτικής.

Αναφερόμενος στις δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είπε ότι περιλαμβάνονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης μέσω της ενίσχυσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την παροχή κινήτρων.

Επίσης, σημείωσε, οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού και δημοσιονομικού τομέα, στη στοχευμένη στήριξη νεοφυών και καινοτόμων μονάδων, στην προώθηση της πράσινης και κυκλικής οικονομίας και στη διαφοροποίηση και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Ακόμα, όπως είπε, στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και των τοπικών αρχών, στη μεταρρύθμιση και βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυση της διαφάνειας.

«Επιπρόσθετα των πιο πάνω, θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας για μετατροπή της Κύπρου σε αειφόρο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Μεσογείου», είπε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι πέραν των υφιστάμενων ελκυστικών φορολογικών και άλλων επιχειρηματικών κινήτρων, ανακοινώθηκε πρόσφατα, η νέα εθνική στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, που αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη του πιο πάνω στόχου.

Παράλληλα ανέφερε ότι στις όσες προσπάθειες και κίνητρα δίδονται για ανάπτυξη του επιχειρηματικού, του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας σημαντικά θα συνέβαλλε και η επίλυση του Κυπριακού.

«Προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλαμε καταβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες διότι με μια λύση του Κυπριακού σίγουρα οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της χώρας πολλαπλασιάζονται. Αυτό θα ωφελήσει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά βεβαίως και τους Τουρκοκύπριους», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Τουρκία και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. «Την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μια σταθερότητα που επιβάλλεται προκειμένου να υπάρξουν οι οικονομικές επενδύσεις, η οικονομική ανάπτυξη μέσα από τη σταθερότητα και τη βεβαιότητα που δημιουργούν οι συνθήκες ειρήνης», είπε

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει  με το μοντέλο οικονομικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει, προκειμένου να εδραιώσει περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις εξαίρετες προοπτικές που δημιουργούνται στους κύριους παραγωγικούς τομείς, προς όφελος των επιχειρήσεων και του συνόλου των πολιτών.

Διαβάστε επίσης 

ΥΠΟΙΚ-Επικεφαλής ESM: Σημαντική η υλοποίηση Σχεδίων Ανάκαμψης-Ανθεκτικότητας

Keywords
Τυχαία Θέματα