Πυραυλικό σύστημα σε Κύπρο λόγω τουρκικής αναξιοπιστίας;

Για εξέταση του ενδεχόμενου μεταφοράς του διεθνούς συστήματος Βαλλιστικής Πυραυλικής Άμυνας (BMD) από την Τουρκία, λόγω αναξιοπιστίας, στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου, κάνει λόγο ανάλυση του Royal United Services Institute, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης για την άμυνα και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως αναμφίβολα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αμυντικού προγράμματος του Υπουργείου

Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου θα θέσει σθεναρά μια πιο συνεκτική αντίληψη αποτροπής στην πρώτη γραμμή των εθνικών στρατιωτικών φιλοδοξιών της χώρας. «Δεδομένων δηλώσεων του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Άμυνας και του Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών, είναι επίσης πιθανό ότι σημαντικό στοιχείο θα είναι η παροχή βρετανικής βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας», σημειώνεται.

«Μια σημαντική απόφαση επένδυσης σε αυτό το στάδιο, θα είχε αρκετές ευρύτερες ευκαιρίες για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρώτον, το αμερικανικό παγκόσμιο σύστημα BMD εξαρτάται από τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Τουρκία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρχίζει να αισθάνεται ευάλωτη σε αυτό. Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, δεν είναι εγγυημένη η αξιοπιστία της Τουρκίας να εξακολουθήσει να επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτά τα συστήματα και μέσω αυτών. Συνεπώς, απαιτείται ένας εναλλακτικός εταίρος και η πρόσβασή του (συστήματος BDM) στις βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο μπορεί να το φιλοξενήσει. Δεύτερον, ένα σύστημα τοποθετημένο στη βόρεια Ευρώπη, θα μπορούσε να συμπληρώσει την τρέχουσα ομπρέλα του ΝΑΤΟ και να παράσχει ευπρόσδεκτη κάλυψη της βόρειας πτέρυγας των κρατών που είναι ευθυγραμμισμένα με το ΝΑΤΟ, τα οποία είναι επίσης μέλη της Κοινής Ομάδας Αποστολής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Joint Expeditionary Group)».

Μια τέτοια κίνηση, συνεχίζει η ανάλυση, θα έδειχνε βέβαια ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει σοβαρά την απειλή των βαλλιστικών πυραύλων, αλλά το ΝΑΤΟ πέρασε αυτή τη γλώσσα και τώρα αναπτύσσει διδάγματα και τακτικές για την Ενσωματωμένη Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα (IAMD).

Οι δυο προκλήσεις

Υπάρχουν, ωστόσο, όπως αναφέρεται, δύο προκλήσεις, που σχετίζονται με ένα βρετανικό σύστημα BMD. Πρώτον, οι στρατιωτικοί της Βρετανίας και οι πολιτικοί της χώρας διαφωνούν για το τι απαιτείται. Δεύτερον, η τεχνογνωσία, η γνώση και η χρηματοδότηση που συνδέονται με μια τέτοια επένδυση, δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Το κόστος της τεχνολογίας που συνδέεται με τις ομπρέλες πυραυλικής άμυνας, μπορεί να θεωρηθεί απαγορευτικό, ακόμη και στα κράτη που έχουν αναπτύξει τέτοια συστήματα (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα), έχουν περάσει γενιές για να δημιουργήσουν τις τεχνικές και παραγωγικές ικανότητες που απαιτούνται για μια εγγυημένη επιτυχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δεχθεί, ως εκ τούτου, ότι δεν μπορεί να το κάνει μόνο του, ούτε να δημιουργήσει ρεαλιστικά ένα εντελώς νέο σύστημα από την αρχή. Αντιστρόφως, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα της τεχνολογίας και της ικανότητας. Η αξιοποίηση των διαστημικών δυνατοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ενσωμάτωση και τον συνδυασμό αυτών με τις υπάρχουσες δυνατότητες των ΗΠΑ, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για εσωτερικές επενδύσεις, καθώς και να επιταχύνει τη διαθεσιμότητα οποιουδήποτε συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H απειλή της Β. Κορέας

Η προβλεπόμενη απειλή, όπως σημειώνει ο αναλυτής, που προκάλεσε την ανάγκη για προμήθεια ενός πυραυλικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, πιθανό να είναι τα νέα συστήματα διηπειρωτικών, βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας (ICBM), ικανά για παγκόσμιο χτύπημα (ίσως χωρίς κάποια ακρίβεια που μπορούμε να περιμένουμε από άλλα συστήματα), αλλά το γεγονός ότι παρόμοια συστήματα είναι όλο και περισσότερο εφικτά από άλλους διεθνείς παράγοντες, μπορεί επίσης να επισπεύσει τις βρετανικές προμήθειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα