Πυρετός διαβουλεύσεων για λήξη της κρίσης στην ΑΟΖ

Σε πολύ υψηλό επίπεδο συνεχίζονται οι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να μπει τέλος στην «ομηρία» του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ στο τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με κύκλους του Προεδρικού οι οποίοι έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης η22α Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι η ημέρα που θα κρίνει τις εξελίξεις, καθώς τότε λήγει η παράτυπη τουρκική οδηγία προς ναυτιλωμένους για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, η οποία αποτελεί και την αφορμή για

τον αποκλεισμό του γεωτρύπανο της ΕΝΙ και την παρεμπόδιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αποκλιμάκωση είναι το μέγα ζητούμενο με την Τουρκία να μην δείχνει να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις επιδιώξεις της, ενώ όπως μεταδόθηκε νωρίτερα σε ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, οι διαβουλεύσεις Ρώμης-Άγκυρας για την λήξη της κρίσης και την αποκλιμάκωση της κατάστασης, στο επίκεντρο της οποίας έχει περιέλθει το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας, παραμένουν άκαρπες.

Πάντως από το Προεδρικό εκπέμπονται σήματα «καθησυχασμού», λέγοντας ότι το μόνο που κάνει η Τουρκία είναι επίδειξη ισχύος από θαλάσσης, προκειμένου να ανατρέψει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρα/ Ωστόσο η Κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμματα το σχέδιο κλιμακούμενων μέτρων που είχε ήδη στο συρτάρι για περιπτώσεις κρίσεως.

Από επικοινωνιακής πάντως απόψεως, όσο δύσκολο κι αν είναι, η Κυβέρνηση προσπαθεί να μην προβάλλει τη στρατιωτική διάσταση του θέματος, ρίχνοντας όλο το φως στην διπλωματία η οποία ούτως ή άλλως κινείται σε πυρετώδεις ρυθμούς.

Όσον αφορά στα σενάρια τα οποία έχει επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, αυτά έχουν να κάνουν με την διατήρηση χαμηλών τόνων στο προσκήνιο, την αναμονή έως ότου λήξει η τουρκική οδηγία και τις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος να ανανεωθεί η δέσμευση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής και την συνέχιση της «ομηρίας», είναι υπαρκτός, σενάριο το οποίο φαίνεται να ενισχύεται με την παρουσία πλοίου εφοδιασμού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Βασική επιδίωξη της Τουρκίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, είναι η Κύπρος να «συρθεί» σε συνομιλίες ώστε να υπάρξει μια κατάσταση που θα ωφελήσει (και) την Τουρκία, όσον αφορά στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, κάτι που εξάλλου δήλωσε και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ως εκ τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον σκληρών διλημμάτων, καθώς προσπαθεί αφενός να μην συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, αφετέρου να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό καθεστώς απειλής, ενώ γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί πάση θυσία η ανατροπή του ενεργειακού σχεδιασμού.

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον των πολιτών και του Τύπου προκάλεσε η παρουσία της γερμανικής κορβέτας Magdeburg στα κυπριακά νερά, η οποία απέπλευσε από το λιμάνι της Λεμεσού με νοτιοανατολική πορεία πλεύσης.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αποσυνδέουν πλήρως την παρουσία του εν λόγω πολεμικού πλοίου της Γερμανίας με τα γεγονότα, λέγοντας ότι αυτή συμμετέχει στις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL του Λιβάνου, διευκρινίζοντας ότι όλα τα πλοία της δύναμης πραγματοποιούν υπηρεσία τριών ημερών εν πλω, με άλλες τρεις ημέρες παρουσίας στα κυπριακά λιμάνια, τα οποία τους παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα