ΡΑΕΚ: Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον Διαχ. Συστήματος Μεταφοράς

Εν μέσω έντασης στη συνεδρία της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Ενέργειας, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Αντρέας Πουλλικκάς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Η Επιτροπή συζητούσε την απόφαση για απόρριψη της πρότασης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου

(ΧΑΚ) για ανάληψη του ρόλου του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού, ωστόσο από τη συζήτηση προέκυψε ότι θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στο άνοιγμα της αγοράς, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην αγορά του λογισμικού από τον ΔΣΜΚ.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ανέφερε εντός της Επιτροπής ότι έγιναν πολλές ενέργειες τα τελευταία χρόνια για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που αποτελεί υποχρέωση της Κύπρου έναντι της ΕΕ και αυτό που έμεινε είναι τα λογισμικά του διαχειριστή συστήματος διανομής της ΑΗΚ που αναμένεται να είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2020 και του ΔΣΜΚ για το οποίο θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή το λογισμικό του αναμένεται να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2021, όταν το χρονοδιάγραμμα που θέτει η ΕΕ για άνοιγμα της αγοράς είναι το τέλος του 2020. Ο προηγούμενος διαγωνισμός για το λογισμικό ακυρώθηκε, αφού η προσφορά που υπήρξε ανέβαζε το κόστος του λογισμικού στο τριπλάσιο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί.

Η ενημέρωση αυτή από τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Επιτροπής, οι οποίοι επεσήμαναν ότι το πρώτο χρονοδιάγραμμα που τους είχε δοθεί ήταν το 2016 και ακολούθησαν διάφορα χρονοδιαγράμματα για το 2018, το 2019, το 2020 και τώρα γίνεται λόγος για 2021. Μίλησαν επίσης για πολιτικές ευθύνες του Υπουργείου Ενέργειας και της Κυβέρνησης.

Ο κ. Πουλλικκάς σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι εκτός ελέγχου της ΡΑΕΚ και αφορούν δημόσιες συμβάσεις. Είπε επίσης ότι όταν ο πρώτος διαγωνισμός ακυρώθηκε και οι ίδιοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως και θεωρούν ότι ο διαχειριστής δεν ήταν σωστός στην εκτίμηση του κόστος.

«Προς το παρόν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο διαχειριστή ότι τα χρονοδιαγράμματα που μας δίνει θα τηρηθούν», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αντιδρώντας σε όσα καταλόγισαν στο Υπουργείο και την Κυβέρνηση οι βουλευτές, τόνισε ότι είναι με πολιτικές αυτή της Κυβέρνησης που άρχισε η προσπάθεια για άνοιγμα της αγοράς η οποία ανέλαβε την ευθύνη από το 2014 και θα ολοκληρώσει την προσπάθεια. Σημείωσε επίσης ότι «είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά» και ότι η Κυβέρνηση θέλει κι αυτή να ανοίξει η αγορά και με κόστος ξεκίνησε για τον σκοπό αυτό την ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με διάφορα θέματα και σημείωσε ότι ο διαγωνισμός για το λογισμικό ακυρώθηκε αφού το κόστος ήταν τριπλάσιο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση προχώρησε με τη μεταβατική ρύθμιση για το άνοιγμα της αγοράς και χθες προκηρύχθηκε σχέδιο για Ανανεώσιμε Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Αναφορικά με την απόρριψη της πρότασης του ΧΑΚ για ανάληψη του ρόλου του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού και τις επικρίσεις βουλευτών ότι η απόφαση λήφθηκε ενώ ήταν προγραμματισμένη συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η απόφαση λήφθηκε από τεχνοκράτες που δεν είχαν υπόψη τη συνεδρία της Βουλής. Δεν υπήρξε, πρόσθεσε, καμιά πρόθεση "να προκαταληφθεί η απόφαση της Βουλής".

Παρουσίασε στην Επιτροπή σχετική έκθεση που ανέφερε ότι η πρόταση του ΧΑΚ θα επέφερε επιπλέον επιβάρυνση 3 εκ. ευρώ και επιπλέον καθυστέρηση 1,5 έτος. Η άλλη πρόταση που υπήρχε ήταν να αναλάβει και αυτή τη λειτουργία ο ΔΣΜΚ. Εξήγησε ότι το κομμάτι που πρότεινε να αναλάβει το ΧΑΚ ήταν περίπου το 15-20% του συνολικού συστήματος και δεν θα αντικαθιστούσε εξ’ ολοκλήρου το ρόλο του Διαχειριστή.

Επιπλέον, ανέφερε θα έπρεπε να αλλάξουν κάποιοι από τους κανόνες της αγοράς ώστε να γίνει η διασύνδεση των δύο συστημάτων κάτι που θα επέφερε καθυστέρηση για ακόμη 1,5 χρόνο. Πρόσθεσε ότι αν ερχόταν αυτή η πρόταση πριν από δύο χρόνια, όταν κτιζόταν το μοντέλο για το άνοιγμα της αγοράς, πιθανόν να ήταν μια πρόταση που θα βόλευε το σύστημα.

Ο κ. Πουλλικκάς εκτίμησε ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το κόστος που θα είχε η πρόταση του ΧΑΚ, ωστόσο το σημαντικό ήταν ότι θα χρειαζόταν επιπλέον χρόνος.

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε, μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι παρόλο που η ΡΑΕΚ είχε πει ότι η μετάβαση στην ελεύθερη αγορά ηλεκτρισμού θα γινόταν τον Ιούλιο του 2019, με τα σημερινά δεδομένα «μακάρι να είμαστε έτοιμοι τον Δεκέμβριο 2021». Αναφέρθηκε σε 7 χρόνια καθυστέρηση. Αναφέρθηκε επίσης στη πολύ σοβαρή, όπως την χαρακτήρισε αναφορά από τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ για τον ΔΣΜΚ και είπε ότι θα αναμένουν από τον αρμόδιο Υπουργό τις ανάλογες κινήσεις. Αναφορικά με την απόφαση για το ΧΑΚ είπε ότι αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόρριψη της πρότασης του ΧΑΚ από το Υπουργείο, λίγο πριν από την συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας την προπερασμένη Τρίτη. Σημείωσε ότι το ΧΑΚ σε περασμένη συνεδρία αμφισβήτησε τα επιχειρήματα που τους παρουσιάστηκαν σήμερα από το Υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕΚ. Συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση παίρνοντας αυτή την απόφαση, έχει αναλάβει και όλη την πολιτική ευθύνη για την ορθότητά της.

Έκανε επίσης λόγο για βαρύτατες ευθύνες της Κυβέρνησης, που όπως είπε, λόγω της ανευθυνότητας και της προχειρότητας της, αντί τον Ιούλιο του 2016 που δεσμευόταν αρχικά και ακολούθως τον Ιούλιο του 2019, ούτε το 2022 δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί η Κύπρος στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Είπε επίσης ότι σοβαρότατες ευθύνες φέρει και ο ΔΣΜΚ, και διερωτήθηκε πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός μετά την σημερινή αναφορά του Προέδρου της ΡΑΕΚ σε έλλειψη εμπιστοσύνης. Σημείωσε παράλληλα ότι ο Υπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη θέση της ΡΑΕΚ. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην ανικανότητα του ΔΣΜΚ και της Κυβέρνησης που τον έχει διορίσει και τον ελέγχει και όχι στην ΑΗΚ που συμμορφώνεται με όλες τις υποδείξεις της ΡΑΕΚ στο θέμα.

Ανέφερε ακόμα ότι η νέα καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα αν επιβληθεί βαρύτατο πρόστιμο από την ΕΕ το οποίο θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, στηλίτευσε τη βιασύνη του Υπουργείου Εμπορίου να πάρει την απόφαση για την πρόταση του ΧΑΚ χωρίς να αναμένει τη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για την καθυστέρηση χρόνων για να υλοποιηθεί αυτό το σημαντικό έργο που θα μπορούσε με την ολοκλήρωσή του να παρέχει ανταγωνιστικές τιμές στον καταναλωτή. Αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου της ΡΑΕΚ για μη εμπιστοσύνη στον ΔΣΜΚ και στο νέο χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί για το τέλος του 2021, σημειώνοντας ότι «αυτή η κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχιστεί». Διερωτήθηκε παράλληλα γιατί παραμένει στη θέση του ο ΔΣΜΚ όταν η ΡΑΕΚ δεν του έχει εμπιστοσύνη. Εντός της Επιτροπής, ο κ. Βότσης είχε χαρακτηρίσει «αναιδέστατο» τον ΔΣΜΚ επειδή σε επιστολή του προς τη Βουλή, τους είχε αναφέρει ότι τον καθυστέρησαν 15 μέρες.Η επιστολή αποσύρθηκε στη συνέχεια. Είπε επίσης ότι ζητήθηκε ειδική συνεδρίαση της Βουλής με όλους τους εμπλεκομένους για να εξηγήσουν το θέμα.

Παράλληλα εξέφρασε προβληματισμό για φήμες που ακούγονται ότι πιθανόν η ΑΗΚ που έχει το μονοπώλιο να μην θέλει να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς, αφού οι υπάλληλοι της ΡΑΕΚ και του ΔΣΜΚ είναι πρώην υπάλληλοι της ΑΗΚ. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να πει αν κάτι τέτοιοι ισχύει ή όχι αλλά ούτε και οι ίδιοι μπόρεσαν του πουν. Ζήτησε από τον Υπουργό και την Κυβέρνηση να αναλάβουν την ευθύνη τους, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Εμπορίου έκανε πολύ περισσότερα απ’ ότι της αντιστοιχούσαν.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους διερωτήθηκε αν το Υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει την πρόταση του ΧΑΚ μετά και που η ΡΑΕΚ απέσυρε την εμπιστοσύνη της στον ΔΣΜΚ. Είπε επίσης ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις ως προς την μομφή της ΡΑΕΚ στον ΔΣΜΚ και ζήτησε απαντήσεις τόσο από το Υπουργείο όσο και από τους ανεξάρτητους θεσμούς που εμπλέκονται στο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα