Ζητούν τη συμβολή Ρωσίας και ΗΠΑ για τους αγνοούμενους

Τη συμβολή της Ρωσίας και των ΗΠΑ, για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συνεργασία έτσι ώστε να επιδιωχθεί η απαιτούμενη έρευνα για την τύχη όλων των αγνοουμένων στην Κύπρο, ζητά με ψήφισμα προς τις δύο αυτές χώρες η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Όπως αναφέρει το ψήφισμα που επέδωσε σήμερα αντιπροσωπεία της Οργάνωσης στις Πρεσβείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ,

αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να πειστούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως η Τουρκία ώστε να παρέχει πρόσβαση στη ΔΕΑ στα αρχεία των πεδίων των μαχών που έχει στην κατοχή της.

Αυτό που χρειάζεται δεν είναι τόσο μια ευγενής ή σκληρή πειθώ, αλλά μια στοχοθετημένη ανθρωπιστική προσέγγιση και μια ταχεία εφαρμογή, για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των συγγενών τους, αναφέρει το ψήφισμα.

Η Οργάνωση, με αφορμή τον 34ο Μαραθώνιο Αγάπης για τους Αγνοούμενους, εκφράζει στο ψήφισμα τη βαθύτατη συμπάθεια και την ισχυρή της υποστήριξη σε όλες τις οικογένειες αγνοουμένων στην Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Αναμένουμε και δικαίως ζητούμε σύντομα να εξακριβωθεί η τύχη των αγαπημένων μας, ώστε να ολοκληρωθεί η μακρά και οδυνηρή αγωνία πολλών οικογενειών στην Κύπρο», προσθέτουν.

Παράλληλα, αναφέρει πως μετά από μια ουσιαστική στασιμότητα για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, σημειώθηκαν κάποιες θετικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, η Οργάνωση στο ψήφισμά της αναφέρεται στην επαναλειτουργία, από το 2004, της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο (ΔΕΑ), η οποία συνεχίζει το έργο της, επικεντρώνοντας αποκλειστικά την προσοχή της στις εκταφές, ταυτοποιήσεις και επιστροφές οστών. Μέχρι στιγμής, έχουν ειδοποιηθεί 930 οικογένειες και από τις δύο κοινότητες (681 Ελληνοκύπριοι και 249 Τουρκοκύπριοι) για τον εντοπισμό οστών των αγαπημένων τους.

Ο εντοπισμός και η επιστροφή οστών για ανθρωπιστικούς και θρησκευτικούς λόγους θεωρούνται ως ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, σημειώνει η Οργάνωση, μέχρι στιγμής η ΔΕΑ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλήρη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών, γεγονός που θα της επέτρεπε να ξεκινήσει την απαιτούμενη αποτελεσματική έρευνα.

«Η έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης και η άρνηση της Τουρκίας μέχρι στιγμής να δώσει τις σχετικές πληροφορίες που έχει στην κατοχή της και να αποκαλύψει τους τόπους μετακίνησης των οστών, όχι μόνο στερεί από τους συγγενείς το δικαίωμα στην αλήθεια, αλλά δημιουργεί επίσης την τραγική πιθανότητα, η μοίρα μεγάλου αριθμού αγνοουμένων να παραμείνει αδιευκρίνιστη για πάντα», τονίζει η Οργάνωση και προβαίνει σε μια επείγουσα έκκληση για βοήθεια σε όσους μπορούν να την παράσχουν για χάρη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των διεθνώς αποδεκτών δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα