Ραγδαίες εξελίξεις στα ενεργειακά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα θέματα ενεργείας μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος-μαμούθ στην Αίγυπτο. Μάλιστα, η Κύπρος φαίνεται ότι δεν θα παραμείνει αμέτοχη σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή.

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση, η οποία θα ταράξει τα νερά στον τομέα της ενεργείας θα έχει αύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης

θα έχει στις 10.15 το πρωί συνάντηση στο προεδρικό με το διευθύνοντα σύμβουλο της ENI/KOGAS στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας.

Δεν αποκλείεται να τίθενται πλέον και θέματα συνεκμετάλλευσης του Φυσικού Αεριού με την Αίγυπτο, αφού το κοίτασμα του ΖΟΡ συνορεύει με την κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, συμφώνα με τις πληροφορίες μας ο διευθύνων σύμβουλος της ENI/KOGAS αμέσως μετά τη συνάντηση θα προβεί σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ξεδιαλύνοντας στην ουσία το τοπίο.

Ο ίδιος πάντως, κατά την ενημέρωση σήμερα του ιταλικού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για το γιγάντιο ενεργειακό κοίτασμα που ανακάλυψε η ΕΝΙ στην Αίγυπτο είναι «συντηρητικές» και μπορεί να αυξηθούν, καθώς έχει εντοπιστεί και δεύτερο κοίτασμα κοντά στο κοίτασμα-μαμούθ.

Το θέμα της ενεργείας θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, ο όποιος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς η Ευρώπη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσόγειου, τα οποία θα μπορούσαν να την καταστήσουν ενεργειακά ανεξάρτητη.

Ο Ντοναλντ Τουσκ θα φτάσει στην Κύπρο μετά από περιοδεία σε Ισραήλ, Παλαιστίνη και Τουρκία.

Οι δυο άντρες, όμως πέραν από το θέμα της ενέργειας θα συζητήσουν και το κυπριακό και τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Συμφώνα με πληροφορίες μας ο Ντοναλτ Τουσκ θα συναντήσει και το Μουσταφά Ακιντζι στα κατεχόμενα.

Πρόκειται για ανεπίσημη συνάντηση αφού δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του και μάλιστα έχει ζητηθεί να μην υπάρξει κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα