Ρίτα Σούπερμαν: Να αναγνωριστούν οι αδυναμίες της Σύμβασης του Παλέρμο

Στην ανάγκη αναγνώρισης των αδυναμιών της Σύμβασης του Παλέρμο ώστε να υιοθετηθούν νέες νομοθεσίες στοχευμένα, με τρόπο που να ενισχύουν και να θωρακίζουν την εφαρμογή της, αναφέρθηκε η βουλευτής Ρίτα Σούπερμαν.

Η κ. Σούπερμαν μιλούσε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος (Σύμβαση του Παλέρμο) στη Νάπολη που διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου.

Οι εργασίες της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου με τίτλο «Η Σύμβαση

του Παλέρμο: Το μέλλον της καταπολέμησης του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος», ολοκληρώθηκαν την Τρίτη και συμμετείχαν εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων οι βουλευτές Ανδρέας Πασιουρτίδης (επικεφαλής), η κα Σούπερμαν, ο Χρίστος Ορφανίδης και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΜ. Την Διάσκεψη συνδιοργάνωσαν η ΚΣΜ και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Vittorio Occorsio.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι παραθέτοντας τις προσωπικές της εμπειρίες μέσα από την δεκαπενταετή της υπηρεσία ως Επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας Κύπρου, η κα Σούπερμαν μίλησε για τα κενά που εντοπίζονται κατά την εφαρμογή και προχώρησε σε εισηγήσεις για την βελτίωση αυτών.

Επισήμανε, συγκεκριμένα, την ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών πρώτης γραμμής, ώστε να μπορούν έγκαιρα και έγκυρα να αναγνωρίζουν τα θύματα εμπορίας προσώπων και να ενεργοποιούνται άμεσα οι μηχανισμοί για την στήριξη και προστασία τους. Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε η κα Σούπερμαν, διασφαλίζεται η αναγκαία μαρτυρία, ώστε να στοιχειοθετείται επαρκώς η προσαγωγή των δραστών στο δικαστηρίων και να επιτυγχάνεται η καταδίκη τους. Σχετική επιμόρφωση απαιτείται και στο δικαστικό τομέα, πρόσθεσε.

Κατά την Διάσκεψη συζητήθηκε εκτεταμένα η εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και των τριών Πρωτοκόλλων της και οι αδυναμίες και ελλείψεις που εντοπίζονται σε επιχειρησιακό, νομικό και δικαστικό επίπεδο.

Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις όσον αφορά προκλήσεις που παρουσιάζονται στην εφαρμογή της Σύμβασης σε τομείς όπως η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, η διείσδυση των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στο χώρο του αθλητισμού, η εκμετάλλευση και εμπορία προσώπων, η παράνομη διακίνηση όπλων και πυρομαχικών, καθώς και η εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας από διεθνή εγκληματικά δίκτυα.

Keywords
Τυχαία Θέματα